2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

A legemlékezetesebb pillanatok az Oscar történetében

Walt Disney and Shirley Temple at Oscars
A gyermeksztár, Shirley Temple Oscar-díjat és hét miniatűr szobrocskát ajándékoz az amerikai animátornak és producernek, Walt Disney-nek (1901-1966) első nagyjátékfilmjéért, a Hófehérke és a hét törpeért.
GettyImages/Hulton Deutsch -
emlékek Oscar-gála Oscar-díj
95 Oscar-gála van már mögöttünk, mindegyik tele emlékezetes pillanatokkal. Megmutatjuk most nektek azokat, amelyeket biztosan nem fogunk elfelejteni!

Nem csak a nyerteseknek, nekünk nézőknek is okoztak már felejthetetlen pillanatokat az Oscar-gálák. Néha sírtunk egy-egy beszéden, és mosolyogtunk a poénokon. Összeszedtük a gálák legemlékezetesebb momentumait.

Walt Disney, az abszolút rekorder

Walt Disney-t összesen 59-szer jelölték Oscar-díjra, ebből 26-szor sikerült is nyernie valamilyen kategóriában. Elsőként 1932-ben a Flowers and Trees című animációs rövidfilmjéért jutalmazták, utoljára pedig 1968-ban, halála után pusztumusz szobrot kapott a Micimackó lármás napja című animációs rövidfilmjéért. Érdekességnek számít, hogy a Hófehérke és a hét törpe című alkotásáért összesen 7 Oscar-díjat is bezsebelt 1939-ben, ezzel beírva magát a történelembe, ugyanis ő az abszolút rekorder. 

Walt Disney
Walt Disney
Forrás: Getty Images/Walt Disney

Alfred Hitchcock és az egyszavas köszönő beszéd

Alfred Hitchockot pályafutása során összesen ötször jelölték Oscar-díjra, végül 1968-ban átvehette szobrát. Az akkor 68 éves zseni rendezőnek sem kellett több, köszönőbeszédét igen csak lerövidítette. Amikor átvette a díjat, csupán egyetlen szó hagyta el a száját: "Köszönöm!" 

Alfred Hitchcock, 1968-as Oscar-gála
Alfred Hitchcock, 1968-as Oscar-gálán
Forrás: GettyImages

A győztes, aki idótaságnak nevezte az Oscar-díjat

1975-ben Jack Nicholson a Száll a kakukk fészkére című filmbéli főszerepléséért kapta meg az Oscar-díjat. Beszédében nem megköszönte az elismerést, hanem egyenesen hülyeségnek és idiótaságnak nevezte az egész gálaestet. Kijelentésén az egész világ megdöbbent.

Nicole Kidman és a váratlan csók

Nicole Kidman, ausztrál Oscar-díjas színésznő 2003-ban, a 75. gálán éppen Az órák című filmbéli alakításáért szerette volna átvenni a díját, amikor az őt fogadó Denzel Washington szájon csókolta őt. A pillanat örökre beleégett a emlékezetünkbe.

Nicole Kidman won Best Actress for "The Hours", kisses presenter Denzel Washington, at the 75th Annu
Nicole Kidman és Denzel Washington
Forrás: Getty Images/Anacleto Rapping

Az egyik legmeghatóbb pillanat az Oscar történetében

Heath Ledger tragikusan húnut el 28 éves korában, így sajnos nem tudta már átvenni 2008-ban a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat A sötét lovag című filmben nyújtott kiemelkedő alakításáért, Joker szerepéért. Így a posztumusz elismerését édesanyja, Sally, édesapja, Kim, és húga, Kate vette át helyette. Közös beszédük az egyik legmeghatóbb volt az Oscarok történetében. 

15th Annual Screen Actors Guild Awards - Heath Ledger
Heath Ledger a legjobb férfi mellékszerepéért posztumusz elismerésben részesült
Forrás: Getty Images/Kevin Winter

Kutyus a színpadon

2012-ben, a 84. Oscar-gálára Jean Dujardin magával vitte a színpadra A némafilmes című alkotásban szereplő kutyát is, amikor átvette a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. A kiskutya teljesen elkápráztatta a nézőközönséget!

Jean Dujardin, oscar,
Jean Dujardin magával vitte a színpadra A némafilmes című alkotásban szereplő kutyust is
Forrás: OBYN BECK / AFP)

A legkellemetlenebb baki az Oscar történelmében

Bakikból is sok volt, de a legkellemetlenebb talán az a pillanat volt, amikor 2017-ben, a 89. Oscar-gálán egy emberi mulasztás miatt véletlenül rossz borítékot adtak a műsorvezetők (Warren Beatty és Faye Dunaway) kezébe, akik a legjobb film kategóriáért adták volna át a díjat. Így persze téves információt közöltek.

A legjobb színésznő kategóriához tartozó borítékot kapták meg, amelyben Emma Stone neve állt a Kaliforniai álom című filmben nyújtott alakításáért, így a Kaliforniai álmot hirdették ki legjobb filmnek. A hiba rövid időn belül kiderült, utólag közölték, hogy téves információk hangzottak el, és a legjobb film kategóriában a Holdfény című alkotás vihette haza a díjat. A PricewaterhouseCoopers (PwC) nevű cég, amely az Oscar-szavazatokért volt felelős, később elnézést kért és vállalta a felelősséget a hibáért. 

 

 

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.