párkapcsolat szerelem pasi szakítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pároddal szerelmetek legszebb időszakát élhetnétek, de a kedvesed exe a legintimebb pillanatokat is képes megmérgezni folyamatos jelenlétével? Aki ha nincs is kézzelfoghatóan mindig veletek, árnyékként követi a kapcsolat alakulását? Most eláruljuk, milyen módon védd ki a volt barátnő támadásait.

Egy párkapcsolatnak nem akkor van vége, amikor a pár tagjai ezt hivatalosan (vagy indulatosan) kijelentik. Az érzelmi eltávolodás hosszú idő, és bizony nem mindegy, hogy a folyamat melyik részébe csöppensz bele, mint új szerelem. Az egykori pár tagjaiban ez az elszakadás valószínűleg nem egyforma sebességgel zajlik le, s ezért nehéz helyzetet kell megoldanod úgy, hogy a szerelmed ne egy féltékenykedő, házsártos lányt ismerjen meg benned, hanem olyat, aki nagylelkű és elfogadó.

Fórum: Hogyan felejtsünk el egy pasit?





thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com


Rendkívül fontos, hogy ne veszítsd el a fejed, ha nyomul az ex - hívd segítségül a humort. Egy ártalmatlannak tűnő, ám találó, szellemes megjegyzés adott esetben többet ér, mintha egy teljes éjszaka azon toporzékolnál, hogy már megint csőbe húzta a pasidat. Összegyűjtöttünk néhány tipikus magatartásformát, amely ékes bizonyítéka lehet annak, ha az ex még nem jutott túl a szakításon. Ha ezeket időben felismered, képes leszel a megfelelő pillanatban határozottan fellépni ellenük. Az első és legfontosabb tanács ugyanis az, hogy nem szabad szemet hunyni a közeledés fölött! S bár nagyon kedvesen, indulatok és hiszti nélkül, de pontosan ki kell jelölni a határokat, hogy te meddig engeded be a kapcsolatba az exet. Ha nem így teszel, a város túlsó feléből is a volt kedves fogja uralni a szerelmeteket.

Tippünk: Szerelembosszú - Nézd meg videónkat!



1. Kölcsönkenyér visszajár

Biztos jele lehet, hogy a kapcsolatot még nem zárta le a párod volt barátnője, ha időről időre megjelenik valamilyen átlátszó ürüggyel: a leggyakoribb, hogy kölcsönkér valamit, vagy keres egy olyan tárgyat, amely állítólag a párodnál maradt. Ne gondold, hogy szó nélkül kell tudomásul venned a bosszantó betoppanásait, ám az sem segít, ha ilyenkor párodra zúdítod haragodat. A kulcs itt is a megfelelő kommunikáció, és ha nem is az első alkalommal, de a harmadiknál ügyelj arra, hogy a közelben légy, amikor az ex ismét besettenkedik az ajtón.

Andi (27)

"A volt közös kutya a közös pont. Ott maradt az exnél a dög! A lány úgy viselkedik, mintha nem is kutyáról, hanem legalábbis egy magányt enyhítő gyerekről lenne szó. Még jó, hogy nem kell tartásdíjat fizetni, de a láthatás az megy. Időnként közösen sétáltatják az ebet, mondván, hogy a kutya annak mennyire örül."


thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com


A Life tippje

Fogadd te és minden indulat nélkül kérdezz rá, hogy miért nem készít egy leltárt az itt hagyott tárgyakról. Az alapján ugyanis te nagyon szívesen dobozba rakod és postázod számára a hőn áhított dolgait - ezért teljesen felesleges a megjelenése. Maradj kedves, de hűvös, és ne csinálj jelenetet. A határozott fellépés a legtöbb esetben meghozza a kívánt eredményt. Ha mindez után a hátad mögött jön és lebukik vagy lebuknak, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy a kedvesed vajon miért fogadja olyan szívesen a volt szerelme közeledését.

Tanácstalan vagy szerelmi ügyekben? Kérdezd szakértőnket, Gazdag Enikőt!



2. A gyenge nő

Légy nagyon határozott akkor is, amikor észleled, hogy az ex szerelmed szárnyai alatt keres megértést, és újra és újra érezteti vele, hogy milyen nagyszerű dolog is az erős és bátor férfi védelme alatt létezni. Régi és olcsó trükk, de hidd el, mindig beválik a gyenge nő szerepébe bújni. Éppen ezért itt már az első próbálkozásnál lépj közbe.

Ildikó (39)

"Nem vagyok már nagyon fiatal, és lehetne annyi eszem, hogy nem fújom fel a dolgot, de szerintem nem normális, hogy az ex állandóan a párommal szerelteti össze a lerobbant autóját. Nem a ráfordított időt sajnálom, hanem mert látom, hogy ez alkalom és ürügykeresés a találkozásra. Elegem van. Már arra is gondoltam, hogy kiadom a kedvesem útját."


thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com


A Life tippje

Amennyiben nagyon trükkösen "magához rendeli" az ex a párodat, a leghelyesebb, ha minden további kérdezősködés nélkül te is a pároddal tartasz a "mentőakció" (pl. kerékcsere, betegség, barkácsolás) során. És persze a helyszínen vedd át az irányítást. A lényeg, hogy azt érezze: ti tartoztok össze, és hogy akár tetszik neki a helyzet, akár nem, csak nyűg a nyakatokon. Ha közben megőrzöd a higgadtságodat, és kedves maradsz, a pasidnak sem lehet egy rossz szava sem, hiszen még segítettél is...


3. Legyünk barátnők!

Még véletlenül se menj bele abba, hogy az ex bensőséges barátságot ápoljon veled. Remélhetőleg megvan a saját, általad jól ismert és szeretett baráti köröd, s ha ő ebbe eddig sem tartozott bele, nincs itt az ideje annak, hogy most befogadd a szűkebb környezetedbe.

Kinga (28)

"Egyszerűen nem bírom tovább. Vagy én megyek el a háztól, vagy felképelem a csajt! Állandóan jön, nyomul. Mostanában azzal állít be, hogy mennyire megkedvelt engem, kérdezget a munkámról, de látom, hogy mindig az ajtót lesi, mikor esik már be Péter. A pasimnak meg hiába beszélek, azt mondja, Kinga magányos, és hogy legyen szívem. Hát tudjátok mit? Nekem nincs!"

A Life tippje

Légy kedves, de távolságtartó, ha naponta többször rád csörög, és érzékeltesd vele, hogy te erre nem érsz rá. Ne fogadj el tőle meghívást, se moziba, se színházba, arra pedig külön ügyelj, hogy hármasban se szervezhessen nektek programot. Ha szórakozni vágytok, azt nélküle tegyétek. Azt se felejtsd el, hogy ha feszültség támad a párod és közötted, nem az ex lesz az, aki a legokosabb (érdek nélküli) tanácsot adja majd. Így ha lehet, krízishelyzet esetén ne hozzá fordulj vigaszért, jó szóért.


thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

5 fontos tipp, mielőtt baj lesz:

1. Nincs helye az életetekben az extől érkező rendszeres telefonhívásoknak. Hidd el, nem egészséges, ha naponta vagy hetente többször is szót váltanak. A kedvesed igenis veled beszélje meg a napi eseményeket, vagy azt, ha valamilyen élmény éri...
2. Ne köszöntsétek fel közösen az exet a születés- vagy névnapján. Ha a párodnak ez fontos, intézze el maga, de te ne vegyél részt az eseményen. Jelezd a magatartásoddal, hogy ez nem egy közös ünnep. És ti már új naptárrend szerint ünnepeltek.
3. Ne a pasid legyen a legjobb barátja az exnek! Arra ott vagy te neki. A kedvesed veled ossza meg az álmait, az ex keressen erre a célra valaki mást.
4. Soha semmilyen körülmények között ne menj bele, hogy a te pasiddal jelenjen meg egy eseményen. Még akkor sem, ha nagyon kínos számára, hogy egyedül kell elmennie egy esküvőre vagy keresztelőre azokhoz, akik egykor közös barátok voltak. A párodnak a jeles napokon melletted van a helye.
5. Ne fogadjatok el tőle ajándékot. Ne hozza, és ne küldje el párod kedvenc italát, az általa elkészített krumplis tésztát sem. Itt az ideje, hogy a pasid hozzászokjon azokhoz a finomságokhoz, amiket te főzöl.

Gazdag Enikő pszichológus, párkapcsolati tanácsadó véleménye

Egy párkapcsolat lezárása hosszabb időt vehet igénybe, ez is egyfajta veszteségélmény, amelyet el kell gyászolni, helyre kell rakni. Aki szakított, annak könnyebb ez a folyamat, de ő sem mentesül a kapcsolat lezárása alól. Amíg vannak a felekben érzelmek (harag, bűntudat, szomorúság stb.), addig még van közöttük kötődés, párterápiában is ilyenkor még megmenthető lehet egy párkapcsolat. A biztos jele egy kapcsolat lezárásának a közömbösség, ha már bizonyos távolságból képesek látni egymást a felek, hevesebb érzelmek nélkül. Ez akár hónapokat, éveket is igénybe vehet. Érdemes az optimális távolságot, a határt meghúzni a szakított pároknak egymás között, tehát nem tanácsos együtt borozgatni, kávézni stb., de a kapcsolattartás egészséges mértéke egy bizonyos idő elteltével megtartható lehet. A párunkon érezhető az, hogy mennyire zárta le a múltját, van-e még benne érzelem az ex iránt. Ha úgy érezzük, hogy még nem tette helyre a múltat, érdemes erről beszélni vele.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.