párkapcsolat férfi szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok embert foglalkoztat a kérdés, hogy vajon a hasonlóságok vagy a különbségek célravezetők-e egy sikeres párkapcsolatban? Eláruljuk, mi az igazság.

Híres ellentétek

Ha nem is tudatosan, ám a nők többsége rövidtávon jobban vonzódik a magasabb tesztoszteronszinttel rendelkező férfiakhoz, ami általában markáns külső jegyekkel párosul. A sztárvilág csak úgy hemzseg a meghökkentő párkapcsolatok illusztris példáitól, elég csupán a korai '90-es években Kylie Minogue és Michael Hutchence viharos kapcsolatára, Sandra Bullock és szerelő férje botrányba fulladt házasságára, vagy a popkirály és Lisa Marie Presley színlelt románcára gondolnunk. Ezzel szemben sokan nem jósoltak nagy jövőt Michael Douglas és Catherine Zeta-Jones szerelmének, ám a jelentős korkülönbség ellenére a sztárpár a mai napig együtt él. Egy másik furcsa kettős, aki szintén kiállta az idők próbáját, a szupermodell Heidi Klum és a heges arcú Seal, akik a jelek szerint nem a külső, hanem a belső hasonlóságok miatt találtak egymásra.

AFP
AFP


Andor, ingatlanközvetítő (28)

"Szerintem a legfontosabb kérdés, hogy ezek az ellentétek mennyire zavaróak az adott párkapcsolatban. Én eléggé racionális típus vagyok, míg a volt csajom lázadó személyiség volt, ami eleinte nagyon imponált. A későbbiekben azonban a különbségek minden hidat felégettek közöttünk."


Az immunrendszer bódító illata

Eddig is tudtuk, hogy a párválasztásban a testszag és a vizuális benyomás döntő szerepet játszik, ám egy kutatás szerint a genetikai ellentétek valóban vonzzák egymást. A genetikailag hasonló egyedek felismerésének képességében az ún. fő hisztokompatibilitási génkomplex (MHC) játszik fontos szerepet. Brazil tudósok nemrégiben bebizonyították, hogy az eltérő MHC-komplexekkel rendelkező emberek ösztönösen is nagyobb valószínűséggel választják egymást társnak, mint azok, akinek hasonló a génkomplexe. Az egészséges szaporulat biztosításának evolúciós stratégiájával elkerülhető a vérfertőzés, az MHC és a genetikai különbözőség előnyt jelent az utódnemzés szempontjából. Az MHC genetikai tulajdonsága ugyanakkor összefügg bizonyos illatok preferenciájával, és amíg a férfiaknál a párválasztásban a külső ismérvek és az illatok hasonló szerepet játszanak, addig a nők olyan illatú férfit választanak, akinek az immungénje jelentősen eltér a sajátjuktól.

Márta, HR-manager (35)

"Sokáig én sem tudtam megfejteni, hogy az ellentétek vonzzák-e vagy taszítják egymást. Az évek múlásával azonban úgy tapasztalom, hogy sokkal hasznosabb, ha minél több közös vonás van a férfiban és nőben. A férjemmel minden apróságnak tudunk örülni, sok tekintetben egyforma az ízlésünk, és ha nem így lenne, hosszú távon biztosan konfliktusokhoz vezetne. Így jobban megértjük egymást és problémamentesek a mindennapjaink, hisz ugyanazokban a helyzetekben érezzük jól magunkat."


Ne a klónodat keresd

Az "ellentétek vonzzák egymást" kifejezés arra utal, hogy a párkapcsolati felek ellentétes fizikai tulajdonságokkal és személyiségjegyekkel rendelkeznek. A mágnesesség elméletében az ellentétek valóban vonzzák egymást, ám a párválasztás során úgy tűnik, inkább a "hasonló a hasonlónak örül" mondás érvényesül - vélekedik Győri Szilvia, szexuálpszichológus, tanácsadó szakpszichológus. Az egymással teljesen ellentétesen működő pároknál az ismerkedési fázis rendkívül szenvedélyes és izgalmas. Ha azonban elmúlik az újdonság varázsa, és előtérbe kerül az igazi személyiség, gyakran elviselhetetlenné válhat a különbözőség, és ha együtt is maradnak a felek, szánmos konfliktus lehet a kapcsolatban. Kutatások szerint a boldog párkapcsolatban élőknek valóban sok közös vonása van. A kapcsolat hosszú távú sikerében nagyon fontos a személyiség- és attitűdhasonlóság, ugyanakkor az ellentétes személyiségjegyek lehetővé teszik a párok számára, hogy a legjobb tulajdonságaikat összekovácsolják, illetve erős csapatként működhessenek együtt minden élethelyzetben.

Thinkstock
Thinkstock


Hosszú távú vonzalom

Az egyik amerikai szaklapban nemrégiben megjelent tanulmány szerint az ellentétek csupán abban az esetben vonzzák egymást, ha mélyebb szinten több a hasonlóság, mint az ellentét, tehát a feleknek nagyjából azonosak az értékekről és az életről szóló elképzeléseik. A bensőséges párkapcsolat legfontosabb eleme a közös életérzés, és bár egyes különbözőségek (pl. milyen szabadidős programot kedvel valaki, hogyan szeret enni, stb.) okozhatnak kisebb konfliktusokat a kapcsolatban, ám ha érzelmileg intelligensek a felek, aktívan keresik a módját annak, hogyan el tudják fogadni a másik hibáit. Az ellentét ugyanakkor egyensúlyt jelenthet, és többletet is adhat, hisz ami hiányzik belőlünk, azt a másik kompenzálja. A jelek szerint egymás kiegyensúlyozásának képessége az egyedüli kulcsa a hosszú távon is harmonikusan működő párkapcsolat létrehozásának.

Pali, operatőr (33)

"Engem nagyon idegesítene, ha a csajom mindenben hasonlítana rám, ám kétségtelenül jó dolog, ha van néhány egyező tulajdonságunk. A barátnőmmel totál mások vagyunk, és nem is értem, miért vonzódunk ennyire egymáshoz. Ennek ellenére úgy érzem, a kapcsolatunk az idő múlásával egyre mélyebb lesz, úgy, hogy közben mindketten a magunk útját járjuk."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.