Bronzbarna bőr ősszel is? Így őrizheted meg a nyári színedet!

béta-karotin bőrszín barna hidratálás bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg napsütötte hét áll mögöttünk, így valószínűleg még akkor is meglátszik rajtad a nyár, ha nehezebben barnulsz. Szeretnéd, hogy az ősz közeledtével ne fehéredj ki pillanatok alatt, jó lenne később is kellemesen barnának lenni szolárium nélkül? Most adunk néhány tippet, amik segítenek csodás bőrszíned megőrzésében!
Forrás: Thinkstock

1. Hidratálj!

Ha nem iszol eleget, azzal nemcsak a szervezetednek ártasz, de a bőrödön is meglátszik a dehidratáltság. Első lépésként erre figyelj oda, pláne a melegebb nyári napokon!

2. A megfelelő ételek segítenek!

A karotinoidok fogyasztása segít az aranybarna bőr megőrzésében is. A legismertebb "barnító étel", a sárgarépa béta-karotin-tartalma nagyon magas, ezzel pedig véd az UV-sugarak káros hatásaitól. Remek béta-karotin-forrás még az édesburgonya, cékla, sárgadinnye, spenót, sütőtök, kajszibarack, kelkáposzta és rebarbara is. A likopin antioxidáns hatása is nagyon erős, ez pedig az olyan vörös színű növényekben fordul elő, mint a paradicsom, görögdinnye, csipkebogyó vagy a grapefruit.

3. Jöhetnek a vitaminok!

A barnaság megőrzése érdekében érdemes még antioxidánsokat bejuttatni a szervezetbe - ilyen a C- és az E-vitamin. Ezek lekötik az UV-sugarak révén keletkezett szabadgyököket, így lassítják a bőr öregedését, növelik a regenerációs képességet, és rugalmassá teszik. Kiváló C-vitamin-forrás a paprika, a bogyós gyümölcsök, az alma, a kivi, a homoktövis és a csipkebogyó. E-vitaminra is éppen ezért van szükség a szervezetben, ezért érdemes minél több magvat és növényi olajat fogyasztani.

Forrás: Thinkstock

4. Radírozz!

Ne mindennap, de kéthetente finoman radírozd át a bőrödet, így eltávolítod az elhalt hámsejteket, és felfrissíted a bőrsejteket. Nem kell drága termékeket vásárolni: keverj ki egy fél csészényi olíva- vagy mandulaolajat finom tengeri sóval; ezek csak természetes alapanyagok, és remekül ápolják a bőrt!

5. Finom szivacsok

Durva zuhanyzókefével zuhanyozol, hogy serkentsd a vérkeringést? Ha szeretnéd megőrizni a barnaságot, használj inkább puha tengeri szivacsot!

6. Olajok, amik segítenek

A testápolók helyett nagyon jótékonyan hatnak a bőrre a kifejezetten bőrápoló olajok - ilyen a mandulaolaj, kókuszolaj, szőlőmagolaj.

7. Kell a fehérje!

A melanin nevű festékanyag termelődését segítik az olyan fehérjeforrások, mint a pulykahús, a tojásfehérje, a túró, a lazac, az avokádó és a mandula.

8. Tusfürdő helyett tusolóolaj

A tusfürdőnél sokkal jobban óvja és ápolja a bőrt a tusolóolaj, így ha szeretnéd megőrizni a barnaságodat, mindenképpen válts egy ilyen termékre!

Forrás: Thinkstock

9. Ne gyantázz!

Kényelmes, szebb lesz tőle a felület, viszont a felső hámréteget a barnasággal együtt eltávolítja a gyanta. Ha teheted, használj inkább borotvát!

10. Önbarnítók

Végül jöhetnek a legegyszerűbb barnítócsodák, amik amellett, hogy erősítik a bőrszínt, ápolják és hidratálják is a testedet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.