édesanya párkapcsolat csillogás gyerekkor rapper Eminem zenész karrier sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aligha találunk még egy világhírű zenészt, aki olyan nyíltan vállalná nőgyűlöletét, mint a világhírű rapper, Eminem. A szőke, fehérbőrű fenegyerek a csúcson se feledte édesanyja ellene elkövetett bűneit: a nőkhöz fűződő ambivalens viszonya, sőt talán egész élete a soha meg nem kapott anyai gyengédség utáni vágyról és az erőszakról árulkodik.

Sztárok csillogás nélkül sorozatunkban olyan sztárokat mutatunk be, akiket a fél világ irigyel. Csillogó életmódjuk okán hajlamosak vagyunk azt gondolni, egész életük megszakítás nélküli tündérmese, minden baj messzire elkerülte őket, és erőfeszítések nélkül, csupán a szerencse segítette őket a csúcsra. Tucatnyi példát találtunk ennek ellenkezőjére. Legutóbb Charlize Theron gyermekkoráról írtunk, sorozatunk e heti sztárja a drogos édesanyjának soha megbocsátani nem tudó Eminem.

Eminem 1972. október 17-én Marshall Bruce Mathers III. néven látta meg a napvilágot Missouri államban, Saint Joseph-ben. Édesanyja mindössze 15 éves volt, mikor világra hozta a kisfiút. A fiatal lányt és a kis Marshall Bruce-t az apa másfél évvel később elhagyta - állítólag nem találkoztak soha többé. A luxuséletet élő Eminemhez közeledő apát ugyanis a sztár - érthető okokból - nem engedte közel magához.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A serdülő anyuka tehát 17 évesen egyedül maradt kisfiával, illetve néhány évvel fiatalabb öccsével, aki próbálta könnyebbé tenni az életüket. Azonban nem járt sok sikerrel a maga is gyerekcipőben járó fiú: pár év múlva Eminem fiatal édesanyja már rendkívül súlyos alkohol- és drogproblémákkal küzdött.

Eminem, alias Marshall gyerekkora maga volt a pokol: örökös költözködés, nélkülözések és egy alkoholtól, drogtól hol közönyösen tompa, hol gyilkos indulatokat produkáló édesanya, aki egyetlen pillanatig sem tudott felnőni a feladathoz, nem tudott édesanyja lenni a sérülékeny, érzékeny fiúnak.

A művészetek felé igen élénk érdeklődést mutató Marshallnak (egy ideig képregény-rajzolással szeretett volna foglalkozni) egyetlen barátja nagybátyja, Ronald "Ronnie" Nelson volt, aki nemcsak védte nővére szélsőséges "nevelésétől" Marshallt, de terelgette is a tehetséges gyereket a hiphopzene irányába.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Marshall még csak 14 éves volt, amikor M&M művésznéven csatlakozott egy "Bassmint Productions" nevű csapathoz. Rengeteget játszottak, kislemez is megjelent a csapattól, de Marshallt sok igazolatlan hiányzása, valamint agresszív magatartása miatt kicsapták a középiskolából. Talán nem is bánta, hiszen igazi "outsider" volt, soha nem tudott az általánosan elfogadott társadalmi normáknak megfelelni: amíg gyenge volt, a társai bántalmazták, gúnyolták szegénysége és anyja miatt, később pedig, ahogy erőre kapott, erőszakkal előzte meg, hogy gúny vagy sértések céltáblája legyen. Ráadásul alig töltötte be a 14. életévét, amikor egyetlen támasza és barátja, az egyetlen ember, aki törődött vele és jót akart neki, Ronnie 19 évesen öngyilkos lett - egy sörétes puskával vetett véget életének.

Marshallt Ronnie halála még inkább megvadította, de ennek a feszültségnek egy részét elkezdte rímbe szedni: valószínűleg éppen az őt ért mérhetetlen veszteség és fájdalom hatására szakadt át az a gát és tört fel az a zseniális zenei erő, amely az igazán nagy dolgok létrehozásában oly sokszor szerepet játszik.

Ha nem is kapta szárnyra azonnal a világhír, elindult a csúcs felé. 1996-ban jelent meg első önálló lemeze, afféle szárnypróbálgatás, hogy rátaláljon saját stílusára. Azonban a langyos fogadtatás is hozzájárulhatott (az alkohol és a drog mellett), hogy Eminem agressziója önmaga ellen forduljon: öngyilkosságot kísérelt meg. Szerencsére nem sikerült a próbálkozás, így belekóstolhatott egy másféle életbe is, hiszen az első nagy album, az 1999-ben megjelent The Slim Shady LP hatalmasat robbant, és nemcsak kihúzta a nyomorból, de milliomossá is tette az akkor már 27 éves rappert. Eminem magánélete azonban a továbbiakban sem alakult szerencsésen.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Eminem 1999-ben a MTV Europe Awards díjátadón és a 2011-es Grammy Awards gálán

Korai, kamasz szerelmével például kétszer is összeházasodott, egy kislányuk is született a házasságból, akit Halie-nek neveztek el. A szintén hányatott sorsú lány alig volt 15 éves, amikor húgával együtt átköltözött az akkor 21 éves Eminemhez, de a konfliktusait, indulatait kezelni nem tudó fiú képtelen volt lovagias védelmezője lenni a gyengédségre vágyó lánynak. Se veled, se nélküled kapcsolatukat két szélsőséges érzelem: a szerelem és a gyűlölet jellemezte. Mindennaposak voltak a veszekedések közöttük, sőt a sztár nem egyszer kezet is emelt a lányra - ahogy azt megengedte magának az akkor már beszámíthatatlan anyjával szemben is.

Se veled, se nélküled, Kimberly

A lány egy nyomortelepre költözött közös gyerekükkel, nem sokkal a kirobbanó sikert és vagyont hozó album megjelenése előtt. A siker beköszönte után másodszor is összeházasodtak, a második frigy egy évig sem tartott: úgy tűnik, Eminem képtelen volt megbocsátani a lánynak, akit 1999-ben csókolózáson kapott egy John Guerra nevű férfival. Eminem hirtelen felindulásában azon az ominózus éjszakán fegyverrel fenyegette meg a csábító férfit, és meg is ütötte a pisztoly tusával. A hirtelen haragú rapper ellen per indult, s míg a per zajlott, 2000 július elején Kimberly sikertelen öngyilkosságot kísérelt meg, és felvágta az ereit. Ezután elváltak, majd a 2000-es esztendő végére újra kibékültek. A béke azonban most sem tartott sokáig, 2001. októberben újra elváltak. Két évvel később, 2003-ban Kimberly ellen per indult kokainfogyasztás miatt. Akkor két év próbaidőt kapott, amit 2004-ben megszegett, ezért egy hónapot börtönben kellett töltenie. A keményszívű zenész a folyamatos válások-kibékülések ellenére ma már nemcsak közös kislányukról, de volt felesége nővérének két gyermekéről és saját öccséről is gondoskodik.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Eminem és Kimberly Mathers

"Az életem kilencvenkilenc százalékában hazudtak nekem"

Mint azt korábban megírtuk, Eminem anyja rágalomra hivatkozva 10 millió dollárra perelte be a fiát, amikor az 1999-es "My Name" című sláger refrénjében ezek a mondatok szerepelnek: "Az életem kilencvenkilenc százalékában hazudtak nekem. Csak most jöttem rá, hogy az anyám még a kábítószerek terén is lekörözött engem. Megmondtam neki, ha híres rapper leszek, róla nevezem el a drogozásról szóló lemezemet."

Eminem 2008-ban adta ki önéletrajzi könyvét, melyben mesél küzdelméről a kábítószerekkel, a depresszióval és a szegénységgel, és válaszul még ugyanebben az évben Debbie Nelson is megírta emlékiratait "My Son Marshall, My Son Eminem" címmel. A világsztár nem akart anyja adósa maradni, ezért hamarosan megjelentette újabb kemény hangvételű dalát, a "My Mom"-ot, és számtalanszor viccelődött nyilvánosan is az anyagyilkossággal.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Eminem egy nehéz sorsú rappert játszik a 8 mérföld című filmben

Eminem anyjával és szerelmével kapcsolatos fájdalmas-gyilkos érzelmeit számtalan dalban megörökítette, nem egyszer durván megsebezve, megsértve őket. Anyja is, volt felesége is beperelték már hitelrontásért, de Eminemet valószínűleg kevéssé tartotta és tartja vissza a per a szókimondástól, amely oly jellemző dalszövegeire. 2003-ban például az Egyesült Államok Titkosszolgálata is nyomozást indított a sztár ellen egy dalszöveg miatt, amely sokak véleménye szerint nemcsak sértő volt az Egyesült Államok elnökével szemben, de alig burkolt fenyegetést is tartalmazott: "Picsába a pénzzel / Nem halott elnökökért rappelek / Inkább látnám az elnököt holtan" (We As Americans). A vizsgálatot követően azonban nem került rácsok mögé az akkor már nemzetközi pályán szárnyaló zenész, akinek dalai - a nők elleni erőszakos kikacsintás mellett - jellemzően a kilátástalan, nyomorban élő milliókhoz szólnak.

Mit mond a pszichológus?

Gazdag Enikő szerint a sok elszenvedett trauma Eminem sorsát végleg meghatározta: "Az apja eltűnése, az édesanyja alkalmatlansága az anyaságra mind-mind súlyos sebeket okoztak a kisfiúnak, ami később a másokkal szembeni agresszióban vagy szuicid magatartásban nyilvánultak meg. Az ilyen traumákon átesett személyek azt érezhetik, hogy ha nekik nem adatott meg egy békés, családi légkör, akkor az ő gyerekei sem méltóak rá, tehát maga viszi tovább azt a mintát, amit otthonról hozott.

A gyerekkori sérülések feldolgozása mindenképpen szakember segítségét igényli, hiszen ahhoz, hogy a sérült személy tovább tudjon lépni a sebein, meg kell bocsájtania a szüleinek, fel kell oldoznia saját magát, és tudnia kell hinni abban, hogy képes létrehozni egy rendezett életet.

A zene a mankó az énekes számára, egy olyasfajta kreativitás, amibe sérüléseit szublimálja, és ezáltal képes gyógyulni a lelke. A művészet egy pozitív formája az elhárító mechanizmusoknak."



Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!





Sztárok csillogás nélkül: Charlize Theronhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130206-charlize-theron-szineszno-sanyaru-gyerekkora-alkoholista-eroszakos-apjat-edesanyja-olte.htmlAz Oscar legkisebb csillagaihttp://www.life.hu/anyaskodj/20130116-a-legfiatalabb-oscardijra-jelolt-gyerekek-mi-lett-veluk.htmlMi van a csillogás mögött? Depressziós sztárokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130201-sztarok-akik-csillogo-karrierjuk-ellenere-depresszioban-szenvednek.htmlA nyolcvanas évek férfi popsztárjaihttp://www.life.hu/anyaskodj/20130111-a-nyolcvanas-evek-ferfi-popsztarjai.htmlA nyolcvanas évek női popsztárjaihttp://www.life.hu/anyaskodj/20130104-gyermekkorunk-kedvenc-popsztarjai-mi-lett-a-nyolcvanak-evekben-korulrajongott.htmlOrlando Bloom retteg a malacoktól - Sztárok fóbiáihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121214-paranoias-sztarok-hires-emberek-fura-fobiai.html

Sztárok csillogás nélkül sorozatunkban olyan sztárokat mutatunk be, akiket a fél világ irigyel. Csillogó életmódjuk okán hajlamosak vagyunk azt gondolni, egész életük megszakítás nélküli tündérmese, minden baj messzire elkerülte őket, és erőfeszítések nélkül, csupán a szerencse segítette őket a csúcsra. Tucatnyi példát találtunk ennek ellenkezőjére. Legutóbb Charlize Theron gyermekkoráról írtunk, sorozatunk e heti sztárja a drogos édesanyjának soha megbocsátani nem tudó Eminem.

Eminem 1972. október 17-én Marshall Bruce Mathers III. néven látta meg a napvilágot Missouri államban, Saint Joseph-ben. Édesanyja mindössze 15 éves volt, mikor világra hozta a kisfiút. A fiatal lányt és a kis Marshall Bruce-t az apa másfél évvel később elhagyta - állítólag nem találkoztak soha többé. A luxuséletet élő Eminemhez közeledő apát ugyanis a sztár - érthető okokból - nem engedte közel magához.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A serdülő anyuka tehát 17 évesen egyedül maradt kisfiával, illetve néhány évvel fiatalabb öccsével, aki próbálta könnyebbé tenni az életüket. Azonban nem járt sok sikerrel a maga is gyerekcipőben járó fiú: pár év múlva Eminem fiatal édesanyja már rendkívül súlyos alkohol- és drogproblémákkal küzdött.

Eminem, alias Marshall gyerekkora maga volt a pokol: örökös költözködés, nélkülözések és egy alkoholtól, drogtól hol közönyösen tompa, hol gyilkos indulatokat produkáló édesanya, aki egyetlen pillanatig sem tudott felnőni a feladathoz, nem tudott édesanyja lenni a sérülékeny, érzékeny fiúnak.

A művészetek felé igen élénk érdeklődést mutató Marshallnak (egy ideig képregény-rajzolással szeretett volna foglalkozni) egyetlen barátja nagybátyja, Ronald "Ronnie" Nelson volt, aki nemcsak védte nővére szélsőséges "nevelésétől" Marshallt, de terelgette is a tehetséges gyereket a hiphopzene irányába.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Marshall még csak 14 éves volt, amikor M&M művésznéven csatlakozott egy "Bassmint Productions" nevű csapathoz. Rengeteget játszottak, kislemez is megjelent a csapattól, de Marshallt sok igazolatlan hiányzása, valamint agresszív magatartása miatt kicsapták a középiskolából. Talán nem is bánta, hiszen igazi "outsider" volt, soha nem tudott az általánosan elfogadott társadalmi normáknak megfelelni: amíg gyenge volt, a társai bántalmazták, gúnyolták szegénysége és anyja miatt, később pedig, ahogy erőre kapott, erőszakkal előzte meg, hogy gúny vagy sértések céltáblája legyen. Ráadásul alig töltötte be a 14. életévét, amikor egyetlen támasza és barátja, az egyetlen ember, aki törődött vele és jót akart neki, Ronnie 19 évesen öngyilkos lett - egy sörétes puskával vetett véget életének.

Marshallt Ronnie halála még inkább megvadította, de ennek a feszültségnek egy részét elkezdte rímbe szedni: valószínűleg éppen az őt ért mérhetetlen veszteség és fájdalom hatására szakadt át az a gát és tört fel az a zseniális zenei erő, amely az igazán nagy dolgok létrehozásában oly sokszor szerepet játszik.

Ha nem is kapta szárnyra azonnal a világhír, elindult a csúcs felé. 1996-ban jelent meg első önálló lemeze, afféle szárnypróbálgatás, hogy rátaláljon saját stílusára. Azonban a langyos fogadtatás is hozzájárulhatott (az alkohol és a drog mellett), hogy Eminem agressziója önmaga ellen forduljon: öngyilkosságot kísérelt meg. Szerencsére nem sikerült a próbálkozás, így belekóstolhatott egy másféle életbe is, hiszen az első nagy album, az 1999-ben megjelent The Slim Shady LP hatalmasat robbant, és nemcsak kihúzta a nyomorból, de milliomossá is tette az akkor már 27 éves rappert. Eminem magánélete azonban a továbbiakban sem alakult szerencsésen.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Eminem 1999-ben a MTV Europe Awards díjátadón és a 2011-es Grammy Awards gálán

Korai, kamasz szerelmével például kétszer is összeházasodott, egy kislányuk is született a házasságból, akit Halie-nek neveztek el. A szintén hányatott sorsú lány alig volt 15 éves, amikor húgával együtt átköltözött az akkor 21 éves Eminemhez, de a konfliktusait, indulatait kezelni nem tudó fiú képtelen volt lovagias védelmezője lenni a gyengédségre vágyó lánynak. Se veled, se nélküled kapcsolatukat két szélsőséges érzelem: a szerelem és a gyűlölet jellemezte. Mindennaposak voltak a veszekedések közöttük, sőt a sztár nem egyszer kezet is emelt a lányra - ahogy azt megengedte magának az akkor már beszámíthatatlan anyjával szemben is.

Se veled, se nélküled, Kimberly

A lány egy nyomortelepre költözött közös gyerekükkel, nem sokkal a kirobbanó sikert és vagyont hozó album megjelenése előtt. A siker beköszönte után másodszor is összeházasodtak, a második frigy egy évig sem tartott: úgy tűnik, Eminem képtelen volt megbocsátani a lánynak, akit 1999-ben csókolózáson kapott egy John Guerra nevű férfival. Eminem hirtelen felindulásában azon az ominózus éjszakán fegyverrel fenyegette meg a csábító férfit, és meg is ütötte a pisztoly tusával. A hirtelen haragú rapper ellen per indult, s míg a per zajlott, 2000 július elején Kimberly sikertelen öngyilkosságot kísérelt meg, és felvágta az ereit. Ezután elváltak, majd a 2000-es esztendő végére újra kibékültek. A béke azonban most sem tartott sokáig, 2001. októberben újra elváltak. Két évvel később, 2003-ban Kimberly ellen per indult kokainfogyasztás miatt. Akkor két év próbaidőt kapott, amit 2004-ben megszegett, ezért egy hónapot börtönben kellett töltenie. A keményszívű zenész a folyamatos válások-kibékülések ellenére ma már nemcsak közös kislányukról, de volt felesége nővérének két gyermekéről és saját öccséről is gondoskodik.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Eminem és Kimberly Mathers

"Az életem kilencvenkilenc százalékában hazudtak nekem"

Mint azt korábban megírtuk, Eminem anyja rágalomra hivatkozva 10 millió dollárra perelte be a fiát, amikor az 1999-es "My Name" című sláger refrénjében ezek a mondatok szerepelnek: "Az életem kilencvenkilenc százalékában hazudtak nekem. Csak most jöttem rá, hogy az anyám még a kábítószerek terén is lekörözött engem. Megmondtam neki, ha híres rapper leszek, róla nevezem el a drogozásról szóló lemezemet."

Eminem 2008-ban adta ki önéletrajzi könyvét, melyben mesél küzdelméről a kábítószerekkel, a depresszióval és a szegénységgel, és válaszul még ugyanebben az évben Debbie Nelson is megírta emlékiratait "My Son Marshall, My Son Eminem" címmel. A világsztár nem akart anyja adósa maradni, ezért hamarosan megjelentette újabb kemény hangvételű dalát, a "My Mom"-ot, és számtalanszor viccelődött nyilvánosan is az anyagyilkossággal.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Eminem egy nehéz sorsú rappert játszik a 8 mérföld című filmben

Eminem anyjával és szerelmével kapcsolatos fájdalmas-gyilkos érzelmeit számtalan dalban megörökítette, nem egyszer durván megsebezve, megsértve őket. Anyja is, volt felesége is beperelték már hitelrontásért, de Eminemet valószínűleg kevéssé tartotta és tartja vissza a per a szókimondástól, amely oly jellemző dalszövegeire. 2003-ban például az Egyesült Államok Titkosszolgálata is nyomozást indított a sztár ellen egy dalszöveg miatt, amely sokak véleménye szerint nemcsak sértő volt az Egyesült Államok elnökével szemben, de alig burkolt fenyegetést is tartalmazott: "Picsába a pénzzel / Nem halott elnökökért rappelek / Inkább látnám az elnököt holtan" (We As Americans). A vizsgálatot követően azonban nem került rácsok mögé az akkor már nemzetközi pályán szárnyaló zenész, akinek dalai - a nők elleni erőszakos kikacsintás mellett - jellemzően a kilátástalan, nyomorban élő milliókhoz szólnak.

Mit mond a pszichológus?

Gazdag Enikő szerint a sok elszenvedett trauma Eminem sorsát végleg meghatározta: "Az apja eltűnése, az édesanyja alkalmatlansága az anyaságra mind-mind súlyos sebeket okoztak a kisfiúnak, ami később a másokkal szembeni agresszióban vagy szuicid magatartásban nyilvánultak meg. Az ilyen traumákon átesett személyek azt érezhetik, hogy ha nekik nem adatott meg egy békés, családi légkör, akkor az ő gyerekei sem méltóak rá, tehát maga viszi tovább azt a mintát, amit otthonról hozott.

A gyerekkori sérülések feldolgozása mindenképpen szakember segítségét igényli, hiszen ahhoz, hogy a sérült személy tovább tudjon lépni a sebein, meg kell bocsájtania a szüleinek, fel kell oldoznia saját magát, és tudnia kell hinni abban, hogy képes létrehozni egy rendezett életet.

A zene a mankó az énekes számára, egy olyasfajta kreativitás, amibe sérüléseit szublimálja, és ezáltal képes gyógyulni a lelke. A művészet egy pozitív formája az elhárító mechanizmusoknak."



Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!





Sztárok csillogás nélkül: Charlize Theronhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130206-charlize-theron-szineszno-sanyaru-gyerekkora-alkoholista-eroszakos-apjat-edesanyja-olte.htmlAz Oscar legkisebb csillagaihttp://www.life.hu/anyaskodj/20130116-a-legfiatalabb-oscardijra-jelolt-gyerekek-mi-lett-veluk.htmlMi van a csillogás mögött? Depressziós sztárokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130201-sztarok-akik-csillogo-karrierjuk-ellenere-depresszioban-szenvednek.htmlA nyolcvanas évek férfi popsztárjaihttp://www.life.hu/anyaskodj/20130111-a-nyolcvanas-evek-ferfi-popsztarjai.htmlA nyolcvanas évek női popsztárjaihttp://www.life.hu/anyaskodj/20130104-gyermekkorunk-kedvenc-popsztarjai-mi-lett-a-nyolcvanak-evekben-korulrajongott.htmlOrlando Bloom retteg a malacoktól - Sztárok fóbiáihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121214-paranoias-sztarok-hires-emberek-fura-fobiai.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.