a nap cikke híresség színésznő gyerekkor családon belüli erőszak Charlize Theron bántalmazás sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világhírű sztárok csillogó életmódjának láttán hajlamosak vagyunk azt gondolni, egész életük megszakítás nélküli tündérmese, pedig tucatnyi példát találtunk ennek ellenkezőjére. Charlize Theron például egy alkoholista, erőszakos apa mellett nőtt fel. Szenvedéseinek pedig egy olyan dráma vetett véget, amely talán egy életre nyomot hagyott az akkor 15 éves, serdülő lány lelkében.

Charlize Theron a dél-afrikai Benoniban született. Édesanyja német származású, iszákos apja francia hugenották leszármazottja. Nem született testvére, ami talán még keményebbé tette kora gyermekéveit, hiszen nem volt korosztálybeli szövetségese, akivel összekapaszkodhatott volna akkor, amikor égett a föld a talpa alatt. Ami gyakran megtörtént, mert a szülői farmon mindennaposak voltak az ádáz viadalok. Édesapja nemcsak édesanyját, de a kis Charlize-t is támadta, részeg dühe sokszor utolérte a gyereket.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kattints a képre a Charlize-ról készült galériánkért!

A kislánynak meg kellett tanulnia elviselnie apja alkoholban született indulatait, és elbújnia azok elől. Édesanyjának, Gerdának is szüksége volt a kamaszodó lány támogatására, mert az egyre durvuló veszekedések kikezdték az idegrendszerét, mégis - hogy mentse lányát az otthoni terrortól - az akkor 13 éves kislányt bentlakásos iskolába adta.

A terror vége

Egy szünet alkalmával történt meg a tragédia, ami azután megváltoztatta az életüket. Az akkor tizenöt éves Charlize apja tombolására érkezett haza, és az addigra már végtelenül elfáradt, gyermekét és önmagát veszélyben érző édesanyja váratlanul, egyetlen lövéssel végzett párjával. Talán valóban közvetlen és fenyegető volt az életveszély, talán csak akkorra elégelte meg végletesen a férfi elviselhetetlen agresszióját az anya - ez örök rejtély marad. A halálos lövés mindenesetre eldördült és a híradások szerint a kamasz lány végignézte szeretett-gyűlölt apja haláltusáját.

A hatóságok szerint egyértelmű volt az önvédelem, olyannyira, hogy Charlize édesanyja ellen még csak vádat sem emeltek. Hihetnénk azt, hogy ettől a pillanattól kezdve minden egy csapásra jóra fordult a lány életében. Ám nem így történt, az igazi áttörésre még várnia kellett a mesebeli szépséggel megáldott lánynak.

Korai sikerek

Bár Charlize 16 évesen megnyerte a helyi szépségversenyt és egy egyéves modellszerződéssel belekóstolhatott a modellek fényűző világába, szerződését nem újították meg, így New Yorkban próbált szerencsét - ha a modellszakma miatt akkor már úgyis ott tartózkodott.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Charlize a Sztárral szemben című filmben (1998)
Még több fotó galériánkban, kattints a képre!

Táncolni szeretett volna, de balett-táncos karrierjének egy súlyos térdsérülés vetett véget. Egyedül volt, sérülése nemcsak dédelgetett törekvéseit rombolta le, de lelkileg is megviselte, ráadásul hetekig nem talált munkát. Szinte éhezett már, amikor néhány dollárral a zsebében repülőjegyet váltott és Los Angelesbe repült, hogy valóra váltsa gyerekkori álmait.

És sikerült neki: Los Angelesbe érkezése után szinte csak felfelé ívelt a karrierje, egy kisköltségvetésű filmben nyújtott szöveg nélküli szereplésére is felfigyelt a színészszakma, és tíz éven belül a lábai előtt hevert a világ. Az ördög ügyvédje, valamint az Árvák hercege című filmek nemcsak mesés vagyont hoztak számára, de világhírűvé is tették.

Charlize, a gyönyörű - Charlize, a rémesen csúnya

Charlize-nek azonban nem szállt a fejébe a siker, a sznobizmus sem vált kenyerévé, és ahogy nem tagadta meg soha alacsony származását, ahogy büszkén felvállalta gyermekkora keserűségeit és drámáját, ugyanolyan természetességgel mutatta meg testét is 1999 májusában a nyuszis magazin hasábjain a világnak.

Forrás: Playboy, AFP
Forrás: Playboy, AFP

Szexi nőként a címlapon és sorozatgyilkosként A rém című filmben
Még több fotó galériánkban, kattints a képre!

2004-ben az Oscar szobor is megcsillanhatott a kezében A rém című film női főszereplőjeként nyújtott teljesítménye miatt. A filmben egy dülledt szemű, idegesen rángó sorozatgyilkost alakított, amelyben elhízottan és smink nélkül győzte meg a kritikusokat színészi tehetségéről. Ugyanebben az évben, ugyanezért a szerepért a Golden Globe-díjat is hazavihette, mint a legjobb drámai színésznő. De nem ez volt az egyetlen film, ahol döbbenetes átváltozáson ment keresztül: a Mad Max 4. epizódjában például Furiosa szerepe miatt egycentisre vágatta le szép szőke haját.

Magánélet

Magánélete is figyelemre méltó, és nemcsak azért, mert nem magánéleti kudarcai miatt cikkezik a sajtó róla - két tartós (13 és 10 évig tartó) kapcsolata volt -, hanem mert a nehéz gyerekkor után szinte "kötelező" függőségek is elkerülték. Édesanyjával a mai napig páratlanul meleg és szoros a kapcsolata, a tenyerén hordja egykor sokat szenvedett édesanyját, sőt a női jogok harcosaként is megállja a helyét - ami egyértelműen a saját bőrén tapasztalt, évekig tartó családi erőszaknak köszönhető. Charlize tehát azok közé tartozik, akik az ellenük elkövetett rémtettek ellenére is talpon maradtak, sőt, ki is áll mindazok mellett, akik ma még nem tudnak önállóan tenni saját sorsuk javítása érdekében.

Forrás: Northfoto
Forrás: Northfoto

Édesanyjával, Gerdával
Még több fotó galériánkban, kattints a képre!

Mit mond a pszichológus?

Gazdag Enikő pszichológus véleménye szerint ebben az esetben sem kell hinni a látszatnak: "Szinte biztos, hogy a színésznő gyermekkori sérülései miatt ezer seben dolgozik, és kifelé mutatott stabilitása nem feltétlenül annyira erős, mint azt szeretné elhitetni a külvilággal. De ez így természetes, és ahhoz, hogy Charlize le tudja tenni a terheket, szakember segítségét igényelte, vagy veszi igénybe folyamatosan.

Két nagyon fontos fogalmat érdemes kiemelni a színésznőt ért hatások mentén. Az egyik transzgenerációs hatás, a másik a destruktív jogosultság. Ha egy gyerekkel szörnyűségek történnek, felnőve kétféle módon reagálhat a helyzetre: vagy kétségbeesetten arra fog törekedni, hogy utódjai soha ne éljék át ugyanazt, és példás szülőként bizonyít. Ahogy ezt teszi Charlize is, aki éppen tavaly fogadott örökbe egy bűbájos fekete bőrű kisfiút. Ennek azonban a fordítottja is megtörténhet, ez a destruktív jogosultság, amikor ugyanolyan módon fog viselkedni, ahogy a bántalmazó szülő.

Forrás: Northfoto
Forrás: Northfoto

Kattints a képre a Charlize-ról készült galériánkért!

A transzgenerációs hatás hasonló módon érvényesül (persze mindez tudattalanul), a következő generációnak se járhat jobb, mint az előzőnek: 'leveri' az utódon a bántalmazást. Máskor nem az utóddal való kapcsolatba, hanem a párkapcsolatba viszi át a bántalmazott gyermek a hatásokat, sőt, gyakran azt várja párjától, hogy ő 'gyógyítsa be' a sebeket, pedig az nem a társ feladata, és ebből számtalan feszültség származhat.

Nagy a valószínűsége annak is, hogy a színésznőnek apja alkoholizmusa miatt a szégyen érzésével, halála miatt érzett esetleges megkönnyebbülése miatt a bűntudattal kell, kellett felvennie a harcot."

Kövesd a Life.hu-t a Facebook-on is!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.