veszély gyerekszoba elektronikai cikk lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás szerint jobban teszed, ha száműzöd a gyerekszobából az elektronikai eszközöket – a tévét, a számítógépet és a mobiltelefonokat -, mivel ezek szorongást és alvászavart okozhatnak, ami aztán a gyerekek iskolai teljesítményre is negatív hatással lehet.

A legveszélyesebb az éjszakai sms

Ha egy gyerekszoba tele van különféle elektronikai eszközökkel, akkor a gyerekek agyában inkább valamilyen szórakozóhely képzete társul a szobájukhoz, nem pedig egy olyan helyé, ahol a pihenésé és a nyugalomé a főszerep. Hasonló módon, ha valaki gyakran játszik erőszakos számítógépes játékokat a szobájában, akkor az agyban ahhoz a helyhez a veszélyérzet és az állandó készenlét szükségessége társul, ezek pedig mind megnehezítik a nyugodt alvást és pihenést. De sok tini például a telefonjával alszik, és az éjszaka során, valahányszor valamilyen értesítés érkezik rá, felriadnak és ellenőrzik azt. Pedig az alvás célja a pihenés lenne, illetve a napközben tanultak is az éjszaka során tudnak leülepedni bennünk.

Forrás: Thinkstock

Érdekesség

A Journal of Pediatric Psychology című lapban közzétett tanulmány szerint a tizenévesek átlagosan heti 193 sms-t küldenek, és 70 százalékuknak a szobájában van televízió is, vagyis a technikai eszközök az egész életüket, nappalukat és éjszakájukat is uralják.

Plusz egy óra, és mindenki boldog

A kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy már egy órányi alváshiány is negatívan befolyásolja a diákok iskolai teljesítményét, akik pedig későn fekszenek le, nehezebben oldják meg a matematikai példákat és a memóriájuk is rosszabb azokhoz képest, akik eleget alszanak és időben fekszenek. Ugyanakkor, ha csak egy órával előrébb hozzuk a lefekvés idejét, az már nyugodtabbá teszi másnap a gyerekeket, sőt a koncentrálóképességük is javul.

Így festett gyerekként Károly herceghttp://www.life.hu/life/galeria/20131114-fotokon-akkor-es-most-karoly-walesi-herceg.htmlCuki dekorációs ötletek a gyerekszobábahttp://www.life.hu/anyaskodj/20131004-gyerekszoba-dizajn-dobd-fel-a-gyerekszobat-aprosagokkal.htmlAromaterápia a gyerekszobábanhttp://www.life.hu/anyaskodj/20131022-biztonsagos-aromaterapia-a-gyerekszobaban-igy-adagold-helyesen.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.