Akár egyévesek is lehetnek a péksütemények a boltokban

élelmiszer péksütemény pékáru étrend
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Friss, ropogós, meleg kenyér és vajpuha croissant - ezért imádjuk a péksüteményeket. Csakhogy nem ritka, hogy a pékáru már egy éve ott áll a szupermarketben.

Az igazi kenyeret és süteményeket az üzletek "friss pékáru" részlegén árusítják, de sajnos nem ritka, hogy a termék egyáltalán nem hű önmagához. A péksütemények ugyanis nem egyszer fagyasztottak, és van, hogy egy évig is állnak a hűtőkamrában, mielőtt forgalomba kerülnének: a zsemléket és a bagetteket csak kiveszik a mélyhűtőből, nyolc percig sütik, mielőtt frissen és ropogósan a pultba kerülnek.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Ezt az eljárást - melyet a legtöbb kávézó és szendvicsbár is alkalmaz - a napokban Nagy-Britanniában "átverésnek" minősítették, és egy, az ez ellen lázadó arra kérte az illetékeseket, hogy tüntessék fel a terméken, ha az fagyasztott volt. Nemrég ugyanis a Daily Mail angol internetes oldal kutatói felfedezték, hogy számtalan, frissnek árusított pékáru egyes részei egészen fagyott állapotban voltak, és megtudták, hogy ezeket kémiai vagy ipari módszerekkel sikerült hónapokig elraktározniuk.

Erre a szupermarketek és a szállítók azt mondják, hogy ez az eljárás cseppet sem befolyásolja a pékáruk minőségét, de további információkkal nem akarják terhelni a vásárlókat. Az egyik legnagyobb áruházlánc szóvivője azt nyilatkozta, hogy ezek a termékek egy évig is tökéletesen bírják lefagyasztva, de amint kiolvasztják őket, érdemes egy napon belül elfogyasztani őket - ám ízük ekkor is ugyanolyan jó.
"A magoskifli, a croissant, a bagett és a zsömlék is ugyanolyan finomak, ha egy év után sütik meg őket, mint a helyben készítettek, ráadásul praktikusak is. Egyébként pedig ez csak egy trükk az áruházak részéről, hogy helyben sütött pékárukkal hirdetik magukat. Persze frissen sütött mindegyik, de előtte le voltak fagyasztva."

Az Európai Unió jelenleg arra ösztönzi a kereskedőket, hogy tüntessék fel, melyik áru volt lefagyasztva a forgalomba kerülés előtt. A Brit Kereskedelmi Konzorcium azonban, mely a szupermarketeket képviseli, igencsak ellenzi a szabályozást. "Ez nem azért van, mert a kereskedők nem akarják tájékoztatni a vásárlókat. Ha most elkezdjük jelölgetni, mely élelmiszerek voltak lefagyasztva, az könnyen kétségbe ejtheti a vevőket" - vallotta a konzorcium szóvivője.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.