A történelem legszörnyűbb szépségkezelései

szenvedés történelem szépség kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha a szépség a téma, mindig másra vágyunk, mint amit örökül kaptunk: a hullámos hajúak egyenest szeretnének, a szögegyenes hajúak hullámosat. A kék szeműek csokibarna tekintetre vágynak, a zöld szeműek meg kékre. Akinek fehér a bőre, azt szeretné, hogy alig fél óra alatt bronzbarnára csókolja a nap. Miért gondoljuk, hogy ezek az igények a ma emberének kívánságai? Szépítkezés már az őskorban is létezett, csupán a technikák voltak mások. Mai szemmel nézve akadtak borzalmasak is...

Tipp! Fegyverrel lövöldöztek a modellek a kifutón! Nézd meg képgalériánkat!








Thinkstock, http://en.wikipedia.org
Thinkstock, http://en.wikipedia.org

Legyen hófehér a bőrük és világos a hajuk. Az eredetileg vörös hajú királynő először vörösre, uralkodása vége felé viszont egyre szőkébbre festette a haját, ami akkor nem volt olyan egyszerű, mint manapság. A habállagú hajfesték helyett sáfrányt, római kömény magját, ólmot, égetett meszet, ként is tartalmazható főzettel festették gyömbérszínűre a hajukat. Nem csoda, ha a keverék sokaknál rosszullétet, fejfájást vagy orrvérzést okozott. Azok, akik meg tudták fizetni, maradtak a parókánál. Ebből egyébként I. Erzsébet királynőnek is közel nyolcvan különböző darab állt a rendelkezésére.

Parókát mindenkinek!

Az arisztokrácia sok esetben a divaton keresztül mutatta meg, miért is más, mint az alacsonyabb társadalmi rétegek tagjai. A 18. században a párizsi udvarban a rang és a paróka magassága egyenes arányban állt egymással. A sok szabadidővel és a lehetetlen paróka-kreálmányok előállításához szükséges kellékekkel rendelkező uralkodó osztályt lehetetlen volt leutánozni, de ez nem jelentette, hogy nem is törekedtek rá. Ugyan többárbocos hajót nem ültettek a fejükre, ahogy anno Marie Antoinette tette, de nem mondtak nemet a parókaszobrászok alacsonyabb darabjaira, inkább zsírral rögzítették a fejükhöz, hogy ne mozduljon el. A lósörényből, jakszőrből és emberi hajból készült paróka megtoldva a zsírral magához vonzotta az apró élősködőket, amelyek sok bosszúságot okoztak a viselőnek.

http://en.wikipedia.org, www.kci.or.jp
http://en.wikipedia.org, www.kci.or.jp

Tipp! Elképesztő átalakulás, VV Zsófi új arcot kapott! Nézd meg képgalériánkat!








http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org

Halálos tekintet

A legrégebbi és a legdurvább szépítőszerek maradványai az ókori Egyiptomi Birodalom területéről származnak. A szépségéről híres Nofretete királyné valószínűleg sokkal óvatosabban adagolta volna az ólomból és egyéb nehézfémekből kevert szépségkoktélt, ha tudja, milyen súlyos következményei lehetnek. A férfiak és a nők szemüket sötét színű, kohl-nak nevezett, koromból, galenitből (ólomszulfid), sötétszürke ólomból és rézből álló brutális keverékkel vagy malachittal festették. Az előbbi garantáltan hatással volt a szervezetre: idővel különböző rohamokat, kómát vagy halált is előidézhetett.

http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org

Szőrtelenítés és hajnövesztés

A jó öreg borotva vagy epilátor előtt azért a nők és a férfiak veszélyesebb módját választották a szőrtelenítésnek, amely már az ókori Egyiptomban is divat volt. A cukor, citromlé, faggyú vagy gyanta keverékét használták, de voltak olyan népek, amelyeknél a szamárzsír, a kecskeepe, a kígyóvér valamint az égetett mész az arzén-triszulfát is terítéken volt. A rómaiak és a görögök csipeszt is alkalmaztak. A 15. században viszont szintén tobzódhattunk volna a "különleges" módszerekben: a nők a tojáshéjdaraboktól kezdve a macskaürüléket tartalmazó recepteken át mindent bevetettek.

Thinkstock
Thinkstock

A legdurvább a felesleges szőr leperzselése volt. Ezek után nem meglepő, hogy a hajnövesztéshez is hasonlóan bizarr anyagokat vetettek be: az állati zsír mindenre megoldás volt az egyszerű megfázástól kezdve a kopaszságig. Arról nem is beszélve, hogy a módszerek között szerepelt a menstruációs vér, a vizelet és az ürülék is. Nem is értjük, ezek után miért nem lett divat a kopaszság?!

Tipp! Csodálatos festmények meztelen testeken! Nézd meg képgalériánkat!


Csábító (?) vörös ajkak



Thinkstock
Thinkstock

Öregedésgátló krokikaki

Ma számtalan kozmetikai szer, fiola és készítmény garantálja, hogy késlelteti a bőrünk öregedését, csökkenti a mimikai ráncok számát, kezeli a szarkalábakat. A öregedés látható jelei ellen nemcsak a ma embere, hanem már az ókori görögök és rómaiak is szerettek volna tenni. Ők a mesterségesen előállított vegyületek helyett a természetes krokodilürülékben hittek, amelyet iszappal keverve a fürdővízbe hintettek és abban áztatták magukat. Az arisztokraták megtehették, hogy az ürülékből arcmaszkot készíttettek maguknak. Egy dolog biztos: a krokodilkaki legalább nem ölte meg a felhasználót, és valószínűleg csak azok a szolgák öregedtek néhány évet, akiknek össze kellett gyűjteni a természet eme ajándékát.

Thinkstock
Thinkstock


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.