fesztivál szórakozás gyereknevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyár a fesztiválok időszaka, amelyek szinte kortalan és változatos szórakozást kínálnak az érdeklődőknek. A kortalan azonban tényleg az? Vagy egy bizonyos életkor alatt jobb, ha szülőként távol tartod a gyerekeket a rendezvényektől?

www.sziget.hu
www.sziget.hu

Országszerte számos program és esemény közül lehet választani a nyári hónapokban, ám vitathatatlanul a zenei fesztiválok tartoznak a legkedveltebb rendezvények közé. A koncertek listáján nem ritkán a hazai neves előadók mellett külföldi nagy nevek is megtalálhatók, melyek talán a legnagyobb vonzerőt jelenthetik. Fiatal felnőttként szinte semmi akadálya annak, hogy kilátogass, és egy jót tombolj, szülőként azonban már másabb a helyzet, bár tény, hogy ilyenkor sem áll meg az élet, és nem kell lemondanod az ilyesfajta kikapcsolódási lehetőségekről. A nagy kérdés, hogy a gyereket jó ötlet-e magaddal vinni?

Tippünk:
Nyerd meg hetijegyed a Volt, vagy Balaton Sound fesztiválokra! A játékhoz kattints ide!


Csak odafigyelés kell

fesztivál

program



www.sziget.hu
www.sziget.hu

Túlságosan veszélyes

Az ellenzők véleménye szerint egy ilyen környezet egyáltalán nem gyereknek való, bár sokszor látni akár külföldi fesztiválfotókon is nyakban ülő apróságokat. A kisebbek számára túl veszélyes, a nagyobbak viszont, akik már pontosan értik, mi történik körülöttük, rossz magatartási példákkal szembesülhetnek, hiszen nem titok: a rendezvények kísérőjelensége az alkohol, tömény cigarettafüst és olykor drog. A koncertek környékén kialakult tömeg - ahol még olykor a felnőttek sem tudnak kellően magukra vigyázni - egyaránt kockázatos lehet számukra, teljesen mindegy, hogy a szülő egy pillanatra sem engedi el a kezét, vagy a karjaiban tartja - ami ráadásul órákon keresztül szinte megoldhatatlan is.

Ha kisebb gyerkőcről van szó, a különösen nagy hangerő sem tesz jót nekik, arról nem is beszélve, hogy az adott zenekar szinte semmit sem jelent neki, az élményre pedig lehet emlékezni se fog idővel. Ráadásul be kell látni, akármilyen csúnyán is hangzik, hogy az állandó figyelem, amit a gyerek igényel egy ilyen környezetben, a szülő élményét és felhőtlen szórakozását is csorbíthatja.

www.sziget.hu
www.sziget.hu

Akkor mégis mi legyen?

Ha felkeltette az érdeklődésedet valamelyik zenekar, vagy énekes, a legjobb, ha a nagyszülőkre bízod arra a pár órára, vagy rábízod egy baráti házaspárra, rokonra, bébiszitterre. Ellenkező esetben állapodjatok meg a pároddal a felügyeletet illetően, vagy maradjatok otthon, hiszen a kiszámíthatatlan tömeg rejtett veszélyeket van tele. Az ellenjavallat azonban nem ennyire szigorú. A napközbeni nyugalmasabb időszakban azért kimehettek családostól is egy kis időre, a korai koncertek, események helyszínén azonban maradjatok inkább távolabb a színpadtól, ne keveredjetek be a tömegbe, és nem árt, ha füldugóval is készültök a kicsi számára az erősebb hanghatások károsító hatása ellen.

Gazdag Enikő pszichológus véleménye

Sosem jó, ha a gyermeket burokban neveljük, így aztán a fesztiváloktól sem kell távoltartani őket. A nekik való, őket érdeklő programokra, koncertekre napközben bátran elvihetjük őket, de a fesztiválok este már valóban nem a kicsiknek valók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.