Tágas és napfényes lakás 10 000 forintból - Átépítés nélkül!

átalakítás tükör dekoráció világítás lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néhány trükkös megoldással a sötét, fénytelen helyiségekből világos, hangulatos teret varázsolhatsz anélkül, hogy át kellene építened a helyet - és ez még csak nem is kerül egy vagyonba! A következő tippek tízezer forintból kivitelezhetők, mégis látványos változást eredményeznek.

A lakberendezés során elsődleges szempont, hogy a vágyott stílus ne csak hangulatossá tegye a helyiséget, de minél több természetes fényt is beengedjen a lakásba, miközben kényelmesnek és harmonikusnak mutatja a helyiséget. A zsúfolt érzet is kerülendő - különösen akkor, ha eleve kis alapterületű lakásról van szó. Könnyebb a helyzet, ha még költözés előtt vagy, hiszen ilyenkor a legegyszerűbb végrehajtani a változtatásokat. Ha azonban már berendezkedtél, akkor sincs minden veszve: a következő trükkökkel úgy alakíthatod át a lakásod, hogy alig kerüljön pénzedbe az, hogy világosítasz és tágítasz rajta.

Thinkstock
Thinkstock



Világos színekkel a tágas érzetért

Már szinte ősi trükknek számít, hogy akár a dekorációs elemek, akár az alapok esetében a sötét színek kerülendők, ha napfényes és világos helyiségre vágysz. Ha bele mersz vágni egyedül, akár át is festheted a falakat egy halvány árnyalattal, de ha egyszerűbb megoldásra vágysz, akkor inkább szerezz be egy új ágytakarót valamilyen könnyű anyagból - az sem baj, ha enyhén gyöngyházas, fényes textil. Ez nemcsak elegánsabb hatást kölcsönöz a szobának, de a besütő nap sugarai megcsillanhatnak az anyagon, ezáltal is növelve a fény mennyiségét a helyiségben.

Ha esetleg sötétebb ülőgarnitúra díszíti a nappalidat, a díszpárnáknál is érdemes világosabb, színében a kanapéval harmonizáló huzatra cserélned a meglévőket, melyeknél a gyöngyházas felület, néhány strassz szintén csak a kiegészítő előnyére szolgálhat a fény szempontjából.

Szőnyeg és függöny csak szükség esetén

A világos textilekkel növelheted a teret, nem kell azonban feltétlenül teletömnöd velük a szobát. A sötétítőfüggöny szükséges, de ha szép az ablakod, és hozzá gyönyörű kilátás is társul, kár azt eltakarni még egy könnyű, átlátszó darabbal is. Ha mégis ragaszkodsz hozzá, mert szokatlan számodra a meztelen ablak látványa, mindenképpen világos színű, lágy esésű, könnyed anyagot válassz, melyen nincs nagy minta, és amelyet nem kell nagy hullámokban felcsíptetni. A lapfüggönyök ebből a szempontból kifejezetten ajánlottak kisméretű, sötét lakásokba.

A szőnyegek térfoglalásuk és anyaguk révén szintén szűkíthetik a teret, ezért, ahova nem muszáj, ne tegyél: a parkettát kár eltakarni velük, a kőre meg egyébként sem illenek.

Thinkstock
Thinkstock


Optikai trükkök tükrökkel

A tükröknek nemcsak a fürdőszobában lehet fontos szerepük, hanem a nappaliban és a hálószobában is. Ha úgy helyezel egy nagyobb tükröt, hogy visszaverhesse a helyiségbe beérkező fénynek legalább egy részét, optikailag jelentősen növelheted a teret. A nappaliban elhelyezheted szép keretben a falon bárhol, ahol sok fény éri, a hálószobában pedig a gardrób ajtaját cseréltetheted le tükrös felületűre.

A fürdőszobában vagy az előszobában jól mutat a tükördarabokból összerakott mozaikcsík is, ami szintén növeli optikailag a helyiség méreteit.

Egy nagy helyett több kisebb fényforrás

Ha kicsi a helyiség, elégnek gondolhatsz egy központi fényforrást, mely kellően bevilágít minden zugot. Csakhogy ez nem jó megoldás, ebben az esetben ugyanis a sarkok, árnyékban lévő részek fényhiánya kisebbnek mutatja a szobát a valós méreténél. Jobb megoldás, ha több kisebb fényforrást helyezel el a helyiségekben - egy asztali lámpát a komódon, egy állólámpát a sarokban, spotlámpákat a polcoknál. Világos és tágasnak tűnő helyiség lehet az eredmény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.