Kritikus helyek a konyhában, ahol hemzsegnek a kórokozók - Így szabadulj meg tőlük természetesen

baktérium kórokozók konyha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A konyhában különösen fontos a higiénia, ezért itt alaposabb és rendszeresebb takarításra van szükség, mint a lakás más helyiségeiben - szem előtt tartva azokat a helyeket, ahol a legszívesebben megbújnak a kórokozók.

Tipp! Pazar fotók Christina Aguliera luxusotthonáról. Kattints a galériáért!



Léhűtő hűtőszekrény

Rendszeresen leolvasztod és kitakarítod a hűtőszekrényedet? És milyen gyakran kukkantasz be alá és mögé? Ha eddig ritkán tetted, ideje rendszeresebben takarítani ezeket a részeket is. A hűtőd hátulja, azaz a hűtőrendszere szinte vonzza a port és a szennyeződéseket, ha pedig valami kifolyik, bizony könnyedén és szinte észrevétlenül utat talál a fridzsider alatt.
A port elég portörlővel vagy porszívóval eltüntetned, alatta viszont moss fel fertőtlenítőszeres vagy ecetes vízzel, és addig ne is told vissza a helyére a berendezést, amíg fel nem száradt a padló. Ha konyhabútorba épített hűtőszekrényed van, nehezebb dolgod lesz, néha azonban ezen is túl kell tenned magad a ragyogó tisztaság érdekében.

Thinkstock
Thinkstock

Mosogató és környéke

Hiába mosogatod el rendszeresen az edényeket, a mosogatótálca ettől még nem lesz feltétlenül tiszta. Gyorsan túllehetsz a dolgon, ha durva tisztítószerek helyett ecetes vagy citromleves vízzel alaposan letörlöd a mosogatót, ezek a zsíros és más szennyeződéseket is eltávolítják, beleértve a vízkövet is, miközben kímélik a csapok és a mosogató fényét. Durva sóval pedig a makacsabb piszkokat tüntetheted el nyomtalanul: dörzsöld át vele a felületet, hagyd rajta kicsit, majd öblítsd le.

Tipp! Ebben a lakásban pihen a híres divattervező. Kattints a galériáért!



Tűzhely és sütő

Kifolyt, kiömlött, kifröccsent, odaégett, rásült - az így keletkezett szennyeződések nemcsak esztétikailag kifogásolhatók, de a kórokozók szempontjából is. A súrolás nélkül eltüntethető zsíros vagy ragacsos foltok ellen egyszerűen fogj a kezedbe egy fél citromot, és dörzsöld át a vele a tűzhelyet, a sütőt, a rácsokat, a tepsiket - a citrom kitűnő fertőtlenítő szer. A nehezen hozzáférhető sarkok esetében használj szórófejes flakonba töltött citromos vizet - minél több citromot facsarsz a vízbe, annál hatásosabb lesz a keverék.

Ha nem elég a zsíroldás, hanem sikálni, súrolni kell, a szinte minden területen bevethető mosószóda lesz a legjobb barátod. Egyszerűen szórd a benedvesített foltra, és hagyd egy kicsit hatni. Még a legégettebb, legragacsosabb piszoktól is megszabadulsz. Ha pedig feloldod langyos vízben, ugyanazt a hatást érheted el vele, mint a citromlével.

Thinkstock
Thinkstock

Mikrohullámú sütő

A mikróban a nehezen elérhető helyeken is megtelepednek a szennyeződések, amelyeket csak nehézkesen lehet eltávolítani. Ha azonban nincs kedved hosszan pepecselni a takarításával, gőzöld ki a szennyeződéseket és vele a kórokozókat! Nem kell mást tenned, csak egy lédús citromot vékony szeletekre vágni, egy mikrózható tálba tenni, és forró vizet önteni rá. Ezután a tálat tedd a mikrohullámú sütőbe, és egy-két percig magas fokozaton melegítsd, majd ha a gőz fellazította a szennyeződéseket, töröld át kívül-belül egy szivaccsal a készüléket. Az illatos, baktériumölő, citromos forró gőz hatására nemcsak a rászáradt szennyeződések oldódnak fel, hanem a kórokozók is egytől egyig elpusztulnak. Ráadásul vegyszerek nélkül!

Szemetes és környéke

A szemetes és környéke kedvelt helye a baktériumoknak. Tisztántartásához elsősorban erős és kíméletlen tisztítószerre van szükséged, ám nem feltétlenül vegyszerekkel teli fajtára: a só is megteszi. Keverj tömény sóoldatot, bújj gumikesztyűbe, és ezzel törölgesd át alaposan a kukát. A sós víz garantáltan elpusztít minden baktériumot, ha pedig duplán be akarod biztosítani magadat a kellemetlen szagok ellen is, a még enyhén nedves szemetesvödröt dörzsöld át alaposan sütőporral.

Thinkstock
Thinkstock

Pulton lapuló piszkok

A pultnak és más munkafelületeknek a legsanyarúbb a sorsa a konyhában. Hogy a konyhapult mindig teljesen tiszta és baktériummentes legyen, szórj sütőport egy nedves szivacsra, és dörzsöld át vele a felületet gondosan. Ha karcolások, sérülések és nehezen tisztítható zugok is vannak az előkészítőn, vágj félbe egy citromot, és azzal tisztítsd le a pultot, a citrom fertőtlenítő és tisztító hatású leve ugyanis a legkisebb résekben is kifejti hatását.

Tipp! Rá se lehet ismerni, elképesztően szexi lett a vadóc énekesnő! Kattints a galériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.