Készíts illatgyertyát saját kezűleg! - Karácsonyi fűszerekkel

karácsony dekoráció gyertya
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Semmi sem jobb annál, mint amikor az ember saját kezűleg készít karácsonyi díszeket az otthonába, hiszen ezek mindig sokkal közelebb állnak a szívünkhöz, mint a boltban vásárolt tucatdarabok. Ha már túl vagy az adventi koszorún, a következő legyen az illatgyertya, aminek csodás illata megfűszerezi a hűvös decemberi estéket. Segítünk a gyertyakészítésben - csináld velünk lépésről lépésre!

Hozzávalók

- viasz a tartópohárnak megfelelő mennyiségben
- illóolaj tetszés szerinti illatban
- színezőanyag gyertyához
- sztearin adalékanyag (gyógyszertárban beszerezhető)
- szárított gyümölcsök, karácsonyi fűszerek
- üvegpohár
- kanóc (az üvegpohár magasságánál 15 cm-rel hosszabb)
- hurkapálca
- csavaranya (a kanóc elhelyezésének megkönnyítéséhez)

Thinkstock
Thinkstock

Így készítsd el!

1. Mérd ki a kívánt mennyiségű viaszt, forralj fel vizet, és melegítsd fel a viaszt forró víz felett egy fém tálban, de semmiképp sem közvetlenül a tűzhelyen. Kezdőként érdemes a paraffinviasz használatával próbálkozni.

2. Ha kicsit kihűlt a viasz, adj hozzá egy kevés illóolajat. Ügyelj arra, hogy ne legyen túlságosan forró a viasz. Ha méhviasszal próbálkozol, ahhoz ne tegyél bele több illatanyagot, mert annak így is elég erőteljes az illata.

3. Add hozzá a színezőt, de tehetsz bele még gyógyszertárakban beszerezhető sztearint - ettől ugyanis lassabban olvad majd el a gyertya.

4. Ha különleges díszítést szeretnél szárított gyümölcsökkel, fahéjjal, szegfűszeggel, akkor a következőt tedd: öntsd ki az üvegpohár falát vékonyan viasszal, majd rakd bele a szárított narancsot és a fűszereket, ez után tedd bele a pohárba a kanócot, és ezután öntsd teljesen fel viasszal.

Thinkstock
Thinkstock

5. A kanócot a következőképpen helyezd a gyertyába: a kanóc legyen körülbelül 15 centivel hosszabb a pohárnál, amiben a gyertya lesz. A kanóc egyik végét kösd egy csavaranyához, a másikat tekerd egy pálcikára, és kösd meg. Az olvasztott viaszt két centi magasan öntsd a pohárba, lógasd bele a kanócot, majd öntsd fel a poharat viasszal.

6. Használj poharat vagy befőttesüveget, így is mutatós lesz a gyertya. Ha tartó nélküli gyertyát szeretnél, fél nappal később tartsd a már megkeményedett gyertyával teli poharat forró víz alá. Pohár nélküli gyertya esetén már korábban számolj hosszabb kanóccal: a forró víz alá tartás közben a kanócot finoman húznod kell, hogy a tömb kijöjjön a pohárból. Végül vágd le a kanócot annyira, hogy körülbelül 2-3 centire álljon ki a gyertyából.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.