Számlafizetés sorbanállás nélkül

rezsi csekk elektronikus számlázás internet számla fizetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha túl hosszú a sor a postán, vagy csak eleged van a különböző időpontokban érkező sárga csekkekből, akkor egyszerűen és biztonságosan interneten keresztül is rendezheted őket - elmondjuk, hogyan!

Mindenkinek jó

Bár a legtöbben még mindig a sárga csekkeket részesítik előnyben, az internetes számlabefizetés is terjedőben van - főleg azok a családok választják, akiknél eleve megszokott az interneten történő vásárlás vagy egyéb ügyintézés. No és tisztában vannak a netes számlafizetés számtalan előnyével: nem szükséges órákig sorban állni, vagy a posta nyitvatartási idejéhez igazodni, akár este a gép előtt ülve elintézhetők ezek az ügyek pár kattintással. A kis visszaigazoló szelvényeket sem kell őrizgetnünk, vagy elázott csekkeket kibányászni a postaládából, ráadásul a netes kezelőfelületek nagyobb rendben tartják korábbi kifizetéseinket, mint mi tennénk a fiókban. Nem utolsósorban pedig az idő mellett pénzt és papírt is spórolunk - januártól a sárga csekkek fizetése miatt is emelkedhetnek díjaink. Persze nem létezne ez a lehetőség, ha a szolgáltatóknak nem érné meg: az interneten fizető ügyfelek sokkal fegyelmezettebben és pontosabban fizetik számláikat.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Egyszerű módszer

Mindenképpen érdemes tehát inkább interneten intézni a befizetéseket. Erre két mód kínálkozik: a mobilszámláknál egy egyszerű felületen rendezhetjük havi számláinkat bankkártyánk segítségével, a víz-, áram-, szemét- és gázdíjakat viszont nem egyenként kell rendeznünk, hanem egyetlen weboldal segítségével, ahol az összes szolgáltató nekünk szóló számláit láthatjuk, és pár kattintással rendezhetjük. Ehhez jelenleg két ilyen weboldal, a dijnet.hu és a tavszamla.hu áll rendelkezésünkre, melyeket egy biztonságos regisztráció után bármikor megnézhetünk, átnézhetjük és fizethetjük számláinkat, melyek érkezéséről még e mail-értesítést is kapunk. A rendszer használata egyszerű - alapszintű számítógépes tudással is használható, és az adatvédelmi rendszernek köszönhetően biztonságos is.

Hogyan használhatjuk őket?

A regisztráció után már életbe is lép az elektronikus számlafelületünk, de ez még nem elég a számlák beérkezéséhez. Regisztrálnunk kell ugyanis a számlakibocsátóknál is, azaz jeleznünk kell internetes fizetési szándékunkat, amihez szükség lesz egy három hónapnál nem régebbi számlalevelünkre is. A számlakibocsátó ekkor leellenőrzi, valóban jogosultak vagyunk-e a szolgáltatásra, majd e-mailben értesít az elektronikus számlázás elfogadásáról. Ezzel le is zárult a netes fizetés bonyolult időszaka: innentől értesítést kapunk, ha számlánk érkezik, és azt bármikor kényelmesen befizethetjük akár bankkártyás, akár mobilos, internetbankos, akár csoportos beszedési megbízásos vagy egyedi átutalásos formában.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A már kifizetett számlákat a kiállítás időpontját hitelesítő időbélyeggel és elektronikus aláírással tárolja a rendszer, így hivatalos ügyintézéskor, tehát akár hitelelbíráláskor is használhatjuk őket. Persze ez a két weboldal nem képes egyelőre az összes létező szolgáltatót lefedni, így néhány számlát csak sárga csekken tudunk kifizetni, vagy az összes számlánk elektronikus rendezéséhez mindkét weboldalra regisztrálunk kell.

Egyre többen fizetnek interneten

Ma már, mikor egy hirdetőfelületet meglátva okostelefonunkkal is vásárolhatunk percek alatt, az elektronikus számlakiegyenlítés is egyre terjed, még ha lassan is. Mindkét weboldal ügyfélszáma folyamatosan növekszik, s egyenként körülbelül százezer regisztrált tagot számlálnak. A statisztikák szerint egy ügyfél átlag két számlát fizet havonta interneten, de nem ritka az a család sem, mely az összes számláját így, idegeskedés nélkül rendezi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.