Northumberland: kalandok a rómaiak nyomában

Anglia utazás kikapcsolódás szórakozás program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az aranyszínű homokos strandok és az eldugott falvak mentén Anglia legészakibb partvidéke minden lépésnél lenyűgöző látnivalókat rejt. Ha szereted az ókori történelmet, a romantikus útvonalakat, és élsz-halsz a tradicionális halételekért, ne keresgélj tovább más úti célt! Íme a Life.huajánlata.   

Romantika ódon falak között

Szeretnél meglátogatni egy olyan történelmi helyet, ahol már 2000 évvel ezelőtt is éltek emberek? Hadrianus császár a 120 km hosszú falat a barbárok feltartóztatására építtette fel, és a tornyokkal, bástyákkal megerősített fal mellett a rómaiak ellátóközpontokat létesítettek. Bár ezek jelentős része elpusztult az idők folyamán, túrázás közben festői szépségű várakkal találkozhatsz. A térség olyan erődítményeknek ad otthont, mint az ikonikus Housesteads, amely tökéletes hely a romantikázásra. A római kori Vindolanda erődje szintén kihagyhatatlan, ahol élőben kísérheted figyelemmel a régészek munkáját, valamint egy 3D-s film segítségével elmerülhetsz a római katonák életében. Az egyik legfantasztikusabb módja, hogy értékeld Northumberland mesés tájait és gazdag örökségét, ha kerékpárra pattansz - útközben mindig találhatsz remek kocsmákat. Northumberland a várak bölcsője, a varázslatos tájjal körülvett Dunstanburgh, Chillingham és Warkworth is megér egy látogatást, ám a legszebb kilátás a bamburgh-i várról nyílik.

Forrás: www.bamburghcastlehotel.co.uk
Forrás: www.bamburghcastlehotel.co.uk

A Life tippje:

Buszjárat rendszeresen közlekedik Newcastle és Bowness-on-Solway között, és minden fontos római helyszínen megáll. Newcastle központi pályaudvarát a londoni King Crosstól mintegy 3,5 óra alatt érheted el.

Zarándokolj csendes szigetekre

A Szent-szigeten (The Holy Island) lévő Lindisfarne apátság a 7. században az angol kereszténység egyik korai központja és Cuthbert szerzetes otthona volt, illetve itt született egy igazi nemzeti kincs - a Lindisfarne-i evangélium, ami János evangéliumának gazdagon illusztrált latin kézirata. Halála után Cuthbert püspököt szentként tisztelték, és zarándokok ezrei látogattak el a sírjához, ahol a legendák szerint megannyi csoda történt. A sziget különlegessége, hogy naponta csupán kétszer (apálykor) juthatsz el egy töltésen vezető úton. Ha érdeklődsz az állatvilág iránt, érdemes ellátogatnod a Farne-szigetekre is, ami két csoportra osztható: a Belső Farne nyáron több ezer fészkelő madárnak ad otthont, míg a külső Farne kevésbé "lakott", és a második legnagyobb tengeri kolónia az Egyesült Királyságban. Késő ősszel mintegy ezer bébifóka születik, akik gyakran láthatók "napozás" közben a vulkáni kőzet lejtőin, és ha szerencséd van, meg is örökítheted őket.

A Life tippje: A Farne-sziget csak hajóval közelíthető meg, időjárás függvényében. A közlekedési információkat itt nézheted meg: http://www.yournorthumberland.co.uk/area-guides/seahouses

Élvezd a nyugalmat, lakomázz a fa tetején

Alnwick, a történelmi mezőváros Northumberland szívében található, hosszú homokos strandjai, csendes falvai, a Simonside és Cheviot dombok, valamint a fennmaradt középkori várak miatt nem véletlenül tartják Anglia legszebb vidékének. A kisváros népszerű úti cél, és gyakran "Északi Windsor" néven emlegetik, mivel itt található Anglia második legnagyobb kastélya, ahol a Harry Potter-filmek több jelenetét forgatták. A világ legkülönlegesebb kortárs kertje 10 évvel ezelőtt elhagyott volt, ám mára inspiráló és eklektikus helyszínné vált olyan egyedi jellemzőkkel, mint a bambuszlabirintus, a rózsakert és a méregkert, ahol a világ legnagyobb mérgező növényei élnek. Különleges gasztronómiai kalandra vágysz a barátaiddal, vagy kettesben romantikáznál a pároddal egy olyan helyen, ahol senki sem zavar? A hatalmas és gyönyörűen kialakított Treehouse a világ egyik legnagyobb élő fára épített házikója, melynek tetejére felfüggesztett kötélhídon juthatsz fel. Az egyedi belső tér, a hatalmas nyitott kandalló és a kúszónövények teljesen természetes hatású környezetet hoznak létre, ahol igazán meghitt órákat tölthetsz a kedveseddel.

Forrás: www.alnwickcastle.com
Forrás: www.alnwickcastle.com


A Life tippje: A könyvek szerelmeseinek remek kikapcsolódást nyújt a Barter Books, ami az Egyesült Királyság legnagyobb antikváriuma egy gyönyörű épületben.
Bővebb infó: http://www.barterbooks.co.uk/


Tudtad?
- Northumberland büszke élelmiszer-termelésének gazdag örökségére, ezért a legtöbb étterem, pub és kávézó friss és helyi alapanyagokból dolgozik. A gazdag kínálatból könnyebben válogathatsz, ha régiók szerint listázol az alábbi weboldal segítségével: http://www.yournorthumberland.co.uk/eat-drink
- Ha gyorsabb utazásra szavazol, Northumberland egyszerűen megközelíthető a Newcastle, a Durham Tees Valley és az Edinburgh repterekről, menetrend szerinti buszjáratok szintén Newcastle-ből indulnak több városba.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.