Sárkány fesztivál utazás szórakozás program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Január 14-én papírsárkányok lepik el Jaipur felett az eget - ekkor rendezik meg ugyanis a 2006 óta minden évben sorra kerülő jaipuri papírsárkány-fesztivált.

A papírsárkányok az évszak végének ünnepe, a Makar Sankranti idején szárnyalnak fel, és keltik életre Jaipur légterét. A helyi stadionban az ázsiai országok papírsárkány-virtuózai mutatják be tudásukat, ám a városi lakosok is égnek eresztik saját repülő szerkezeteiket. Ilyenkor az utcákról, az ablakokról, a teraszokról egyaránt színes papírszerkezetek szárnyalnak fel, aki pedig kedvet kapott, mi sem természetesebb, hogy a bazárban és az utcai árusoknál be is szerezhet egy színpompás reptetnivalót.

Sárgából rózsaszín, rózsaszínből terrakotta

Persze Jaipur a fesztiváltól függetlenül is rengeteg látnivalót kínál. A rózsaszín város India egyik viszonylag fiatal települése: 1727-ben alapította Sawai Jai Singh maharadzsa, aki ekkor már kissé szűkösnek találta a közeli Amber erődöt, ahol elődei éltek. A maharadzsa rendkívül művelt uralkodó volt, 17 nyelven beszélt, és szinte minden tudományban, köztük az asztrológiában is jártas volt. Ez utóbbinak Jaipur tervezésekor is komoly szerep jutott: a város kilenc négyszögre oszlik, amelyek az univerzum kilenc kozmikus rétegét jelképezik. A különböző szektorokba a maharadzsa a különféle iparágak képviselőit telepítette. Jaipur épületei ekkor még jórészt sárgák voltak, ám 1876-ban az akkori maharadzsa a walesi herceg látogatásának tiszteletére az egész várost rózsaszínre, a vendégszeretet jelképes színére festette. Mára a számos átfestés után és a homokkőből készült festéknek köszönhetően már inkább a terrakottára hajaz az épületek színe, de az egységes színvilág még így is impozáns látványt nyújt.

Thinkstock
Thinkstock

A Szelek Palotája

Jaipur legfontosabb nevezetessége kétségkívül a Hawa Mahal, a Szelek Palotája. Az épület érdekessége, hogy voltaképpen nem más, mint egy óriási homlokzat, rengeteg ablakkal - 1799-es építésének célja az volt, hogy az akkori maharadzsa, Pratap Singh asszonyai úgy tudják figyelni az utcai eseményeket, hogy őket mégse pillanthassa meg senki. A különös zárt-nyitott terekben és a valóban lenyűgöző kilátást nyújtó teraszokon mindig van valamilyen frissítő légmozgás, ezért kapta az épület a Szelek Palotája nevet. Lakhatásra azonban érthető módon nem ezt a palotát, hanem a Városi Palota, azaz City Palace nevű épületet használták-használják a jaipuri maharadzsák, köztük a mai maharadzsa is, akit szerencsés esetben akár meg is pillanthatsz palotája udvarán. A mai maharadzsa egyébként már nem gyakorolja hatalmát, de palotáját megőrizte.

Thinkstock
Thinkstock

Napórák és erődök

Jai Singh maharadzsa asztrológiai jártassága egy másik jaipuri nevezetesség felépítéséhez vezetett: a Jantar Mantar nevű csillagvizsgálót az uralkodó arra használta, hogy tudósaival együtt meghatározza a csillagok együttállásait, a napfogyatkozásokat, vagy épp a monszun közeledtét. A Samrat Yanta nevű napóra állítólag a világ egyik legnagyobb időmérő szerkezete, és ma is 2 másodperces pontossággal olvasható le róla az idő. A Yantar Mantar meglátogatásakor érdemes megfizetni egy helyi idegenvezető szolgálatait, különben a puszta látvány alapján nem sokat tudunk meg az egyébként igen látványos napórák és egyéb csillagászati műszerek működéséről. Miután alaposan bevásároltunk a világ egyik legnagyobb ékszerpiacán, a Johari bazárban, és megcsodáltuk a város látványát a hegytetőn álló Nahagarh erődből, érdemes kirándulnunk a várostól 11 kilométerre levő Amber erődbe, a régi állami központba. Az erőd egy magaslaton helyezkedik el, miközben palotája lent, egy tó közepén áll, ez utóbbi fogadótermét fantasztikus tükrök teszik még látványosabbá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.