gyógytornász fitneszedző Nagy Amarilla táplálkozás Life.hu szakértő szakértő futás jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Olvasónk, Noémi rendszeresen edz, fut és jógázik. Arra volt kíváncsi, hogy a sok testmozgás mellett hogyan kell táplálkoznia, hogy az a szervezetének is jó legyen. Nagy Amarilla, a Life.hu gyógytornásza és aerobikoktató szakértője válaszolt Noémi kérdéseire.

"Sziasztok!

Reggelente járok edzeni - van, amikor futok, van, amikor jógázom. Az lenne a kérdésem, hogy edzés előtt mit ehetek, hogy ne essen le a vércukorszintem? Ha reggel 8-9 körül edzek, akkor mikor ehetek előtte? Kávét ihatok, vagy valami mást javasolnátok?

Illetve jó lenne tudni, hogy ha este 7-8-kor van időm mozogni egy keveset, akkor mikor és mit fogyaszthatok. Nagyon várom a választ.

Noémi, 31"

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Kedves Noémi !

A reggeli testmozgás esetén nagyon fontos, hogy ne éhgyomorra kezdd el a tréninget. Könnyen leeshet a vércukorszint és kevesebb az energia is. Ezért javaslom a könnyű, összetett szénhidrátok bevitelét; például a teljes kiőrlésű kenyér pirítósként, ízlés szerint felvágottal vagy vajjal. A kardiózás (futás, kerékpár stb.) napján javasolt a kevesebb mennyiség bevitele, az izomépítő edzések napján lehet többet is enni, de mindenképpen minimum másfél órával tréning előtt.

Délelőtt gyorsabb az anyagcsere és a méregtelenítés, ezért bátrabban fogyasztható a szénhidrát. Esti edzés esetén ugyanúgy érvényes, hogy mozgás előtt másfél-két órával együnk valami egészen könnyűt - egy müzliszeletet, esetleg egy banánt -, mert addig felhasználódik a bevitt táplálék nagy része és könnyebb gyomorral végezzük a gyakorlatokat. Edzés után este már csak fehérje bevitele javasolt zöldséggel, ami nagyon jó lúgosítás szempontjából is.

Ne feledd el a megfelelő folyadékbevitelt sem: napi 2-3 liter víz, gyógytea fogyasztása javasolt.

Üdvözlettel: Amarilla


Tedd fel kérdéseidet a szakerto@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.