csecsemőgyilkosság halál brutális kegyetlenség csecsemő tragédia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kínai csecsemő csodával határos módon szinte sértetlenül túlélte, hogy lehúzták a vécén, de több ezer vödörbe fojtott, vagy kukába dobott kis társa nem volt ilyen szerencsés. Vajon mi vezethet oda, hogy egy anya nem lát más kiutat, mint a gyilkosságot? A Life.hu utánajárt.

Lehúzták a vécén

Csak annak köszönheti életét a kis kínai baba, hogy hangosan és hosszan sírt. A tíz centiméter átmérőjű szennyvízcsőbe szorult kis csecsemő ugyanis kitartóan kiabált segítségért, míg a rendőrök és a tűzoltók együttes erővel kiszabadították fogáságából. Arról akkor még kevesen tudtak, hogy a gyermek anyja a közelből figyelte a ténykedésüket, és később be is ment a kórházba a feltételezett apával együtt. Az anya bevallotta, hogy nem volt pénze abortuszra, ezért eltitkolta mind a terhességét, mind a szülést, és azt állította, hogy a gyermeket egészen véletlenül pottyantotta a vécébe, és már nem tudta elkapni. A pici csodával határos módon élte túl az utazást, csupán kisebb sérüléseket szenvedett, és már haza is mehetett a kórházból. Az anya ellen nem indítottak eljárást.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Babák a fagyasztóban

Ez a kínai nő nem az első és nem is az egyetlen olyan anya, aki meg akart szabadulni a nem kívánt gyermekétől. Idén áprilisban meglehetősen hátborzongató gyilkosságsorozat sokkolta az embereket Lengyelországban: a jómódban élő családnál egy külső bejelentés folytán kezdtek vizsgálódni a hatóságok, és az élelmiszerek mellett a fagyasztószekrényben három újszülött holttestét találták meg. A házaspárnak négy életben lévő gyermeke, illetve a pár szülei is ott éltek a házban, így felmerül a kérdés, hogy nem tűnt fel nekik az anya három terhessége, szülése, illetve a kis testek holléte. A 41 éves anya, Lucyna végül részletes beismerő vallomást tett, de tettének indokait egyelőre nem hozták nyilvánosságra. De hazánkban is találtak már meg fagyasztóban csecsemőt: a dunakeszi háromgyerekes édesanyát, H. Zsuzsannát öt év börtönbüntetésre ítélték, mivel megfojtotta babáját, ás a kis testet a fagyasztóládába tette.

A félelem viszi rá őket?

Nemcsak fagyasztóba, de pincébe rejtett meszeszsákba, nejlonszatyorba, kukába, kerti vécébe, padlásra és a kertbe elásva is bukkantak már újszülöttekre. Évente 15-20 ilyen eset történhet, és mindegyiknél fontos szerepet játszik a titkolózás: az anyák titkolják terhességüket, szülésüket, a baba holttestét pedig elrejtik, mintha "mi sem történt volna". Az pedig tévhit, hogy csupán a mélyszegénységben élő nők vetnek így véget a kicsik életének: egy francia, köztiszteletben álló házaspár udvarán nyolc csecsemő holttestére bukkantak, ahol a 47 éves anya, Dominique Cottrez jelentős túlsúlya miatt tudta még férje elől is eltitkolni a terhességeit.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Budavári Zita, a Bölcső Alapítvány elnöke:

"Többnyire nem veszik észre a terhességre utaló jeleket, mert nem tervezték, nem várták a babát. Az esetek többségében még úgynevezett fantomvérzést is produkálnak, aminek következtében már a 12. hetet is jóval meghaladják, mire szembesülnek a terhességük tényével. A csecsemő meggyilkolásánál a sokat emlegetett beszűkült tudatállapot nem jelent meg az általam ismert eseteknél. A hosszú hónapok alatti titkolózás, a váratlanul beindult szülés 'kényszeríti' az anyát erre a nem tervezett lépésre. A felsíró újszülöttet 'csak' elhallgattatni akarja, ami lehet kispárnával való leszorítástól kezdve, a latrinába, kazánba dobás, vagy szekrénybe, hűtőbe elrejtés, bármi, csak ne vegye észre a környezet. Ebben a helyzetben eszébe sem jut az örökbeadás, és nem mérlegel, mert szabadulni akar. Az örökbeadáson csak akkor gondolkodik, ha időben kap egy szalmaszálat, egy infót, egy segítő kezet, aki együttműködik vele a titok megőrzésében. Közvetlen környezetére általában nem számíthat. Azt gondolom, hogy a baba megölésében mindenki felelős, aki kapcsolatban van a terhességét rejtegető anyával. Ez lehet szülő, testvér, tanár, szomszéd, aki vagy úgy gondolja, nem illetékes beavatkozni, vagy szülő esetében jellemzően: 'ha megcsináltad, oldd is meg egyedül' hozzáállással lép hátra. A bűntudattal viszont az anyának kell megküzdenie.
Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy megelőzzük a tragédiákat.

Ezen az elven hoztam létre Közép-Európában elsőként az alapítványt, amely a magántérből és a titokhelyzetet tiszteletben tartva nyújt segítséget. Ideje lenne, hogy az ilyen szervezetek létezése eljusson az érintettekhez. De mindenekelőtt az általános iskola alsó-felső tagozatában kellene elkezdeni a felvilágosítást, minden tekintetben, hiszen a legfontosabb a prevenció lenne. Vannak európai országok, ahol a csecsemőgyilkosságot testi-lelki, egészségügyi problémaként kezelik és terápiát rendelnek el, másutt (nálunk is) büntetéssel reagál az állam."
A magyar igazságszolgáltatás nem tesz különbséget a csecsemőgyilkosság és az emberölés között, így akár 15 éves börtönbüntetést, extrém esetekben életfogytiglani börtönbüntetést is kiszabhat. A statisztikák szerint évente 10-20 csecsemőgyilkosság történik hazánkban, ám a titkolózás és a holttestek elrejtése miatt valószínűleg a valóságban sokkal magasabb számról van szó.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.