Virágoskert az Atlanti-óceánon - 4 csodás hely Madeirán

Madeira Portugália utazás kirándulás Atlanti-óceán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Portugáliához tartozó Madeirán az év minden szakában tavaszias az időjárás: nyáron 20-25, télen 15-20 fok az átlagos hőmérséklet, így akkor is kiváló célpont lehet, ha kerülöd a forróságot, és akkor is, ha már eleged van a hidegből.

1. Funchal, a főváros

A sziget virágoskertként szerzett hírnevéhez méltóan a főváros izgalmas nevezetességei a botanikus kertek. Az egyiket a skót származású Reid család egykori palotakertjében hozták létre: a sziget éghajlatán növő számos csodálatos növény mellett a „zenei aláfestést" az itt élő színpompás madarak és a kertben sétálgató pávák adják. A tematikus kertekben különféle rendező elvek szerint gyűjtött növényeket nézhetsz meg, ráadásul a parkból a város panorámájában is gyönyörködhetsz.

Forrás: Thinkstock

A másik különösen érdekes botanikus kert a Blandy család villájának 10 hektárnyi kertjében terül el, innen a neve is: Blandy's Garden. A barokk hagyományok szerint kialakított kertben találkozhatsz páfrányokkal befuttatott zöld barlanggal, formára nyírt bokrokkal és cserjékkel, és számos egzotikus és helyi növénykülönlegességgel. Persze ne csak a növényekben gyönyörködj, ha erre jársz: a múzeumok közül az egyik legérdekesebb a Cukorkereskedelmi Múzeum, amely a sziget múltjában komoly szerepet játszó cukortermelés és kereskedelem különféle történelmi, kulturális és művészeti vonatkozásait dolgozza fel. A Bormúzeumban pedig a híres Madeira bor készítésének hagyományos módjával ismerkedhetsz meg.

Ha a történelemben időznél még egy kicsit, a felsőváros dombjának tetején álló Fortaleza do Picóban élheted bele magad az egykori spanyol megszállók helyzetébe. A Sao Tiago erődben fegyvergyűjteményt nézhetsz meg, valamint itt van a Modern Művészetek Múzeuma is. Ha pedig eleged van a kultúrprogramból, keresd fel a város egyik kedvenc fürdőhelyét, a Praia das Estrelast, amely közvetlenül az erőd alatt helyezkedik el.

Forrás: Thinkstock

A város szívében is érdemes sétát tenni: nézd meg a Funchal jelképeként is funkcionáló kaszinót a Szent Katalin parkban, a barokk városházát, vagy a Sé-székesegyházat, illetve a Pártfogás templomát. A barokk templomok után pedig sétálj egyet a Joao Tavira sétálóutcán vagy a piacon, ahol virágok, gyümölcsök és zöldségek, valamint fantasztikusabbnál fantasztikusabb tengeri élőlények kavalkádjával találkozhatsz.

A Life.hu tippje:

A kikötőben Kolombusz hajójának pontos másával tehetsz nosztalgikus túrát.

A Life.hu extra tippje:

Fedezd fel Funchalt, és gyömyörködj a kilátásban! Portugália - Hotel Estrelicia - 136.710 Ft/fő/7 éjtől

2. Az északi part jellegzetes falvai

A madeirai képeslapok szinte mindegyikén feltűnnek az északi part műemlékfalvainak A alakú, zsúpfedeles épületei. Ha látni akarod ezeket a házakat, a sziget északi partján fekvő Santana faluját érdemes végigjárnod. Ha igazi, vadregényes, turizmustól szinte teljesen elzárt falut keresel, kövesd innen a gyalogösvényt Rocha do Navióig, amely egy alig tíz házból álló település. A gyalogösvényen kívül még egy apró felvonóval közelíthető meg. Faial partközeli falucskája szintén csodás látványt nyújt meredek, szűk utcáival, régi házacskáival. A Santanából ide vezető úton feltétlenül csodáld meg a Penha de Aguia hegyet, amely 600 méteres magasságával szinte „beleszakad" a tengerbe.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Látogass el Sao Vicentébe is, amely egy felújított, szépen karban tartott műemlékfalu. A Grutas de Sao Vicente a falu közelében fekvő 400 ezer éves vulkanikus alagútrendszer.

3. A Pico Arieiro és a Pico Ruvio

A túrázók kedvence az a túra, amely a sziget „teteje", a Pico Ruivo és a második legmagasabb csúcs, az 1818 méter magasan fekvő Pico do Arieiro felé vezet. Az utóbbi útvonal a túrázáshoz nem szokottaknak is való, hiszen szinte egész végig, az utolsó néhány száz méteres szakasz kezdetéig el lehet jutni autóval is. A lépcsőmászásra és a szintkülönbségre persze ilyenkor is fel kell készülni, mint ahogyan arra is, hogy itt jóval hidegebb időre kell számítani, mint a sziget többi részén, vagyis meleg ruhát mindenképp vigyél magaddal. A látvány azonban megéri az erőfeszítést, különösen napnyugta előtt, amikor a nap még épp átvilágít a hegyeken. A másik csúcsra, a Pico Ruvióra már jóval komolyabb túraútvonal vezet, ezt inkább a gyakorlottaknak érdemes vállalniuk. Megfelelő erőnlét, stabil túracipő és az alagutak miatt zseblámpa számít a kötelező felszerelésnek, ha erre indulsz.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje

A Ruvio-csúcs megmászása után nem sokaknak van kedvük lefelé is megtenni az utat, inkább a lefelé induló buszokat vagy a Santanába tartó iránytaxikat választják a visszatérésre.

4. Camacha, a kosárfonók faluja

A fővárostól csupán 10 kilométerre elterülő Camacha egyik legérdekesebb múzeuma a kosárfonó múzeum. A tárlatnak otthont adó épületet egykor egy angol család építtette nyári lakként, és hogy ne hiányozzon annyira London, a Big Benre emlékeztető óratornyot is emeltettek hozzá. A rekettyevesszőből készített fonatok, állatokat, hajókat formázó kosarak mellett megismerkedhetsz a tobogánnal is, amely nem más, mint egy fonott szánkó. A múzeum mellett emléktábla emlékeztet arra, hogy az itt élő angolok nemcsak a Big Ben másolatát hozták el ide, hanem a futballt is: miután megtanították a helyieket a játék szabályaira, itt, Camachában játszották le a sziget első mérkőzését.

Forrás: Wikipedia

A Life.hu tippje:

Ha a gyakorlatban is kipróbálnád a tobogánt, szintén a főváros környékén, Montéban van rá lehetőséged. Ha már itt jársz, nézd meg az utolsó magyar király, IV. Károly sírját is a Miasszonyunk templomában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.