Csodát tesz a diétával az ananász!

Forrás: Thinkstock -
rost vitamin ananász fogyókúra gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Friss gyümölcsök híján télen előnyben részesíjük az egzotikus finomságokat. Arról már olvashattál a Life.hu-n, hogy a pomelo és a grapefruit kiváló ellenszerei a betegségeknek, most pedig azt áruljuk el, miért is érdemes beiktatnod a téli étrendedbe a csodatévő ananászt! 

Az ananász Paraguayból és Brazília környékéről származik, Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Európába Kolombusz Kristóf révén került, de a spanyolok juttatták el a Fülöp-szigetekre, Hawaiira, Zimbabwébe és Guam szigetére is.

Igazi vitaminbomba

Az ananász C-vitaminban nagyon gazdag, magas a rosttartalma, de kiváló káliumforrás is. Tartalmaz még pantoténsavat, ami egy idegvédő vitamin: ha stressz éri a szervezetet, akkor ez gondoskodik a kortizol előállításáról. A gyümölcsben található B12-vitamin is, ami kiváló hatással van az emlékezeti zavarokra. A benne található vitaminokkal erősíti az immunrendszert, de gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatása miatt is érdemes fogyasztani.

Forrás: Thinkstock

Csodaszer a fogyókúrában

10 deka gyümölcsben alig több mint 50 kalória található, így a diétázók is bátran fogyaszthatják. Ráadásul édes íze révén csökkenti az édesség iránti vágyat, így csokoládé helyett kiváló nassolnivaló is. Persze nem csak emiatt érdemes beiktatni az étrendedbe: az ananász fogyasztása ugyanis hozzájárul a zsírégetéshez, erről Dadda Noémi, az Ez zsír! dietetikusa mesélt nekünk. "Az ananász bromelin enzim tartalmának köszönhetően felel a zsírégető hatásért. Ez az enzim fontos szerepet játszik a szervezetbe bevitt zsírok és fehérjék lebontásáért. Mivel magas a rosttartalma és a folyadéktartalma, ezáltal jótékony hatást gyakorol a megfelelő anyagcserére, így kiváltva az eredményes méregtelenítést, ami nélkülözhetetlen az egészséges életmódhoz. Ezzel is hozzájárulhatunk a betegségek kialakulásának a megakadályozásához, és itt elsősorban a daganatos betegségekre gondolok. Azt azonban fontos tudni, hogy a vitamin-, ásványi anyag, bromelin-, valamint a folyadéktartalom csak a friss ananászban található meg megfelelő mennyiségben és minőségben."

Javítja az emésztést

Az ananász vízhajtó hatású, segíti az emésztést és tisztítja a szervezetet – mindezt magas rosttartalmával éri el. A gyümölcs lúgosító hatású, így rendszeres fogyasztásával visszaállítható a szervezet sav-bázis egyensúlya.

Tudtad?

A Karib-szigeteken a gyümölcsből pálinkát készítenek, ami javítja az emésztést, és ajzószerként sem utolsó.

Így fogyaszd

Az ananász nyersen a legfinomabb, de grillezve is isteni! Ha pedig valami különleges ananászos finomságra vágysz, Buday Péter receptjéért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.