Barnulj okosan! Naptejkörkép 2014-ben

Forrás: Thinkstock -
naptej leégés napolaj UV-sugárzás fényvédelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Most már tényleg nyakunkon az igazi nyár, ezzel együtt pedig egyre aktuálisabb a fényvédelem témaköre. Biztosan te is kívülről fújod, hogy naptej nélkül a strandon egy tapodtat se, ám nem árt, ha tisztában vagy azzal, miből mennyit érdemes magadra kenni. Naptejkörkép és okos tanácsok következnek. 

Hányas faktorszám az ideális?

Június elején aktuális kérdés a naptejvásárlás. No de hány faktoros krémmel érdemes kezdeni a napfürdőzést? Blaskovits Ildikó kozmetikus, a Life.hu szakértője azt tanácsolja, hogy a nagyon világos bűrűek először mindenképp 50 faktoros naptejjel kezdjék a szezont, és ha olyan a bőrtípusuk, hogy lassan barnulni kezdenek, akkor lehet csökkenteni a faktorszámot. ,,A 100-as faktorszámú krémeket már kivonták a forgalomból. Ezeknek a védőfaktora 1-2%-kal volt nagyobb, mint a mai 50 faktorosoké, de igazából kenhetetlenek voltak." Ildikó azt is tanácsolja, hogy manapság érdemes hangsúlyt fektetni a fizikai fényvédelemre: próbáljunk olyan krémeket választani, amik kevesebb kémiai anyagot tartalmaznak, olyanokat, amik visszaverik a napsugarakat. Aki pedig barna bőrű, és már szerzett egy megfelelő alapszínt, annak akár a 6-8 faktoros naptej is elég, viszont fontos, hogy napjában többször bekenje magát.

1. Hidratáló napvédő spray érzékeny bőrre - Avon, 2. Erősen védő hidratáló naptej - Garnier, 3. Kollagénes naptej - Sunozon, 4. Sun Protect & Refresh átlátszó hűsítő napozó spray - NIVEA, 5. Ultrakönnyű krém - Bioderma

A napallergia oka a nap?

Ildikó elárulta, tévhit az, hogy a napallergiások konkrétan a napfényt nem bírják. ,,Sokan azt hiszik, napallergiások, pedig ez nem feltétlenül igaz. Inkább az lehet a probléma, hogy a fényvédőkben lévő kémiai anyagokra reagál rosszul a test."

Más krém kell az arcra, mint a testre?

Ildikó szerint ha jó minőségű terméket használunk, akkor nem feltétlenül kell másféle napvédőt felvinnünk az arcra. ,,Az azonban igaz, hogy a fényvédővel ellátott arckrémekben általában még vannak plusz bőrápoló, ránctalanító anyagok, így az érzékenyebb bőrűek jobban járnak, ha ilyen készítményeket használnak." A kozmetikus arra is felhívja a figyelmet, hogy az arcbőr védelmére mindennél jobban oda kell figyelni. ,,Az arcot nagyon óvatosan napoztassuk csak, mert a bőr legnagyobb ellensége a napfény, pláne az arcon. A túl sok napozás ráncosít, foltos lehet tőle a bőr. Csakis óvatosan, és csak délután napoztassuk az arcunkat!"

A napozás utáni ápolás is fontos

Ildikó felhívja a figyelmet arra is, hogy nemcsak a napfürdőzés alatt érdemes odafigyelni a bőr ápolására, utána is gondoskodni kell róla. Napozás után érdemes például aloe verás, uborkás, bőrnyugtató hatású készítményeket választani, amik hidratálják és regenerálják az igénybe vett bőrt. Sőt, manapság már vannak olyan olajok is, amik alkalmazásával tovább megőrizhető a barnaság.

1. Napbarnított bőrszínt élénkítő olajspray - Avon, 2. Napozás utáni, zuhanyzás közbeni frissítő testápoló - NIVEA, 3. Napozás utáni bőrnyugtató balzsam - Soliteint, 4. Aloe vera Napozás utáni nyugtató zselé - ESTRE, 5. Napozás utáni SOS balzsam - Vichy

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.