Kalóriaszegény, szuperegészséges vitaminbombák tavaszra

Forrás: Thinkstock -
medvehagyma retek spenót újhagyma spárga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tavaszi immuntuning zöldségekkel - miért ne? Március, április zöld finomságai nemcsak egészségesek, de tökéletes fegyverek is a tavaszi fáradtság ellen. Íme, 5 vitaminbomba, amiket érdemes beiktatnod az étrendedbe.

Medvehagyma

A tavasz egyik, ha nem a legnagyobb sztárja a medvehagyma. Méregtelenítő hatása mellett tisztítja a vért, a veséket, kordában tartja a koleszterinszintet és a vérnyomást, és legalább tizenkétszer hatékonyabb a fokhagymánál. Arra azonban figyelj, hogy a medvehagyma és a mérgező gyöngyvirág levelei könnyen összekeverhetők. Mielőtt leszeded, morzsold meg a levelét, és ha fokhagymaillatot érzel, akkor medvehagyma van a kezedben.

Forrás: Thinkstock

Így fogyaszd

Tehetsz a szendvicsedbe néhány friss levelet, beletépkedheted salátába, olívaolajjal keverve pedig hosszú ideig is eláll. A medvehagymakrémleves és a szendvicskrém is isteniek - a receptekért kattints ide!

Spenót

Vastartalma mellett a spenót tartalmaz A-, C- és E-vitamint, folsavat, béta-karotint, káliumot és kálciumot. Fogyasztása jó hatással van az emésztésre, csökkenti az ízületi gyulladások, csontritkulás, vastagbélrák kockázatát. Oxálsav-tartalma azonban nagyon magas, így nem szabad gyakran fogyasztani, és a pajzsmirigy-promblémával küzdőknek is érdemes óvatosan bánni vele.

Forrás: Thinkstock

Így fogyaszd

A klasszikus spenótfőzelék és a spenótos köret is nagyon finomak, de a nyers spenótot sem árt rendszeresen fogyasztanod. Teheted salátába, és kipróbálhatod banánnal zöld turmixnak. Ez a finomság tökéletes reggeli, emellett vitaminokkal és ásvány anyagokkal tölti fel a szervezetet.

Újhagyma

A tavasz első friss zöldsége bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban: B-, C-vitamin-tartalma magas, emellett tartalmaz folsavat, vasat, ként, szelént, kalciumot, káliumot, cinket is. Kiváló immunerősítő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatása van, és az emésztést is javítja.

Forrás: Thinkstock

Így fogyaszd

Az újhagymát lehetőleg nyersen használd fel: salátába tökéletes, szendvicsbe is vághatod, szendvicskrémekbe mártogatva is remek választás.

Hónapos retek

A tél után az újhagyma mellett ez az egyik olyan zöldség, ami azonnal megtalálható a zöldségespultokon. A retek már az ókorban is nagyon népszerű volt, és ez nem is csoda: C-vitamin-tartalma igen magas, a benne található illóolajok pedig serkentik az epe termelődését, kiürülését. A mustárolaj-glikozid tartalma miatt köhögéscsillapító hatása is van, és ha sűrűn fogyasztod, megelőzheted az epekőképződést. Kalóriatartalma nagyon alacsony, ezért a fogyókúrázók is imádják.

Forrás: Thinkstock

Így fogyaszd

A retek nyersen a legfinomabb: magában elrágcsálva is tökéletes, de salátába, esetleg vajas kenyérre szeletelve is mennyei.

Spárga

Évszázadok óta gyógynövényként tartják számon, és ez nem is csoda: vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása mellett jótékonyan hat a keringésre és a szervezet méregtelenítésére, de enyhe hashajtó hatása is van. Ha köszvénnyel vagy vesekővel küzdesz, ne fogyaszd túl gyakran a spárgát. Egyesek szerint a spárga elfogyasztása után a vizelet erős szagú lesz - ezt a benne található aminosavaknak tulajdonították. A spárga gazdag A-, B-, C- és E-vitaminban, folsavban, a kalóriatartalma pedig igen alacsony.

Forrás: Thinkstock

Így fogyaszd

A spárga pörköltnek, levesnek is isteni - ITT mutattunk is egy pikáns spárgás levest, ha szereted a különlegességeket. Sütőben, egy csipet sóval meghintve, kevés olívaolajon 7 perc alatt megsül, de feldarabolva is tálalhatod salátához vagy húsok mellé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.