Becsöngettek - Tedd könnyebbé gyerkőcöd számára a visszarázódást!

tanévkezdés iskola szülő tanács diák tanár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Múlt csütörtökön elkezdődött a 2016-os tanév. Mivel az első hét csonka volt, a valódi tanulás csak most következik. Stresszes időszak ez gyereknek, szülőnek és tanárnak egyaránt, van azonban néhány tippünk az anyukák és apukák számára, amik segítségével megkönnyíthetik a kisiskolás gyermekük iskolába való visszaszokását.
  • Először is ezekben a napokban érdemes számba venni, mennyi mindent tanult a gyerkőc a szünet alatt. Ahogy a tanév is azzal ér véget legtöbbször, hogy a tanárok felmérik, mi mindent tanultak meg a diákok az év során, ugyanígy a szünet végén is érdemes ugyanezt számba venni. Hiszen a szünet során olyan készségeket lehet elsajátítani vagy elmélyíteni, mint a kritikus gondolkodás, a kreativitás, a megfelelő kérdések feltevése, a körülöttünk levő világ felfedezése. Nagyon jó, ha mindezekre a gyerkőc figyelmét is felhívod, hogy ő maga is lássa, mennyit fejlődött a nyár során. Készíthetsz a csemetéddel együtt például egy plakátot, amin számba veszitek az átalakulását és fejlődését, mennyi új helyen járt, mennyi új embert ismert meg, sőt azt is, hogy mennyit nőtt.
Forrás: Dreamstime
  • Arra is érdemes már felkészülni, hogy milyen kérdéseket teszel fel gyermekednek az iskolából való hazaérkezés után, hiszen a hosszú együtt töltött napok után most ismét egész nap külön van tőled, így van miről beszámolnia. Ehhez a megfelelő kérdéseket kell feltenned neki, amire nem lehet szimplán egy igennel vagy nemmel válaszolni. Az is fontos, hogy ha leülsz vele beszélgetni a napjáról, ne legyen nálad a mobilod, ne menjen a tévé, ilyenkor csak rá figyelj. Az autóban, utazással töltött időt is jól ki lehet használni beszélgetésre, ez a gyerekek számára is fontos, hiszen ezek során ők maguk is előhívják élményeiket, és újragondolják a napjukat.
  • Harmadik jó tanács, hogy próbálj meg pozitív szemlélettel hozzáállni az új tanévhez. Lehet, hogy számtalan dolog miatt aggódsz, például túl fiatalnak érzed az új tanárt, vagy a menzai koszttal nem vagy elégedett, vagy éppen az osztály magas létszáma aggaszt, de igyekezz ezeket a félelmeket ne a gyerek előtt megbeszélni másokkal, hiszen van neki elég aggodalma magától is. Saját félelmeidet is tedd félre, és nézz pozitívan előre.
Forrás: Dreamstime
  • Végezetül szülőként éreztesd a gyerekkel, hogy fontosak számodra az ő kapcsolatai, illetve az, hogy mit gondol az osztálytársairól, tanárairól, jegyezd meg a neveket, amiket említ, hogy kivel van jóban, kit kedvel kevésbé. És te magad is építs kapcsolatokat a többi szülővel, valamint a tanárokkal, próbálj meg a közösség részévé válni, mert a gyerekednek ezzel azt üzened, hogy fontos neked.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.