5+1 élelmiszer, amit te is egészségesnek hiszel, pedig nem az

Forrás: Shutterstock -
tápanyag egészséges étel táplálkozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg élelmiszerről kering az a tévhit, hogy jót tesz az emberi egészségnek. Íme néhány példa, amiről talán neked is hamis elképzeléseid vannak.

1. Aszalt gyümölcsök

Az aszalt gyümölcsök valóban sok tápanyagot tartalmaznak, tehát ilyen tekintetben egészségesnek mondhatóak. Sajnos azonban rengeteg cukor is van bennük, és mivel jóval többet meg tudunk belőlük enni - az állaguk miatt -, mint bármilyen más friss gyümölcsből, így iszonyatos mennyiségű cukrot tudunk általa bevinni a szervezetünkbe. Egy snack méretű csomag mazsola 20g cukrot tartalmaz, és például szőlőből 1,5 csészényit kéne elfogyasztani ahhoz, hogy ugyanennyi cukorhoz jussunk.

Az aszalt gyümölcsök sok tápanyagot tartalmaznak, viszont rengeteg cukor is van bennük Forrás: Shutterstock

2. Sushi

A sushi egy kivételes eset, hiszen létezik belőle egészséges és egészségtelen verzió is. Ha például tonhaltekercset rendelsz barnarizzsel, akkor csupa jót tettél a testeddel. Többek között azért, mert a tonhal gazdag omega-3 zsírsavban, A-, D-, B1-, B12- vitaminban, valamint cinkben és szelénben is. A barnarizs pedig összetett szénhidrátnak számít, amely keményítőt és rostot tartalmaz. Lassan szívódik fel, vagyis egésznapos energiát jelent a szervezetnek.

Azonban az egzotikusabb sushik, amelyek fehér rizsből készülnek és mondjuk tempurával, már kevésbé egészségesek, hiszen sok esetben tele vannak zsírokkal, kalóriával és egyszerű cukrokkal. Nem beszélve a sokak által kedvelt fűszeres mártásról, ami majonéz alapú és szinten magas zsírtartalmú.

Az egzotikusabb sushik, amelyek fehér rizsből készülnek sok esetben tele vannak zsírokkal, kalóriával és egyszerű cukrokkal Forrás: Shutterstock

3. Gluténmentes ételek

Manapság hatalmas divat lett kerülni a gluténtartalmú élelmiszereket, ám ez csak azoknak hatásos, akik valóban rá vannak szorulva. Amennyiben nem cöliákiás betegről van szó, érdemes elkerülni a gluténmentes étrendet. Az olyan alap élelmiszerek, mint a gluténmentes tészták vagy péksütemények gyakran extra zsír és cukor hozzáadásával készülnek, hogy ízletesebbé tudják tenni őket. Ráadásul a teljes kiőrlésű gabonafélék csökkentik bizonyos rákos betegségek kialakulásának esélyét.

Amennyiben nem cöliákiás betegről van szó, érdemes elkerülni a gluténmentes étrendet Forrás: Shutterstock

4. Sült édesburgonya

Bármi, ami olajban sült, az nagy valószínűséggel nem egészséges. Sokan állítják, hogy az édesburgonya klasszisokkal egészségesebb a hagyományos burgonyánál, azonban jóval több kalóriát és cukrot tartalmaz. Ráadásul az éttermekben előszeretettel túlsózzák a sült édesburgonyát, amely még a nátrium-bevitelt is növeli. Vagyis az édesburgonya csak akkor egészségesebb, ha nem olajban sütöd és nem sózod meg. Minden más esetben akár hagyományos sültkrumplit is ehetsz.

Az édesburgonya jóval több kalóriát és cukrot tartalmaz, mint a hagyományos burgonya Forrás: Shutterstock

5. Gyümölcslevek

Sajnos sokan abban a tévhitben élnek, hogy ha egy üdítőre rá van írva a gyümölcs szó, akkor az már egészséges is. Nem veszik a fáradságot, hogy megnézzék az aktuálisan megvásárolni kívánt gyümölcsé összetételét. Ugyanis nagyon sok esetben csak nyomokban tartalmaznak valódi gyümölcsöt, de még a 100%-os gyümölcslevek is lehetnek veszélyesek, ha például irdatlan mennyiségű cukrot tesznek bele.

Sok esetben csak nyomokban tartalmaznak valódi gyümölcsöt a gyümölcslevek Forrás: Shutterstock

+1. Vega burgerek

A vegetáriánus hamburgerek esete kicsit hasonlít a gluténmentes ételek esetéhez. Attól még, mert valami vegetáriánus, még nem lesz egészséges. A vega burgerek alapját például legtöbb esetben a mungóbab, a borsó és a szója képezi, amelyek alapvetően egészségesebbé teszik őket, hiszen magamasabb a fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, azonban ezek ultra-feldolgozott élelmiszereknek számítanak, amely például azt eredményezi, hogy jóval nagyobb mennyiségben tartalmaznak telített zsírsavakat. Ezekre pedig azért van szükség, hogy az ízük minél inkább hasonlítson az igazi húspogácsára. Ezek a telített zsírok pedig jelentősen növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát - és akkor még nem beszéltünk a vega ételek magas nátriumtartalmáról, ami köztudottan vérnyomásemelő hatással bír.

A vega burgerek alapját képező mungóbab, borsó és a szója nagyobb mennyiségben tartalmaznak telített zsírsavakat Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.