Tévhitek a terhességről pro és kontra - nem csak kismamáknak

Forrás: Shutterstock -
terhesség pro és kontra érvek tévhitek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagyon sok olyan infromáció van, amivel riogatják a kismamákat a terhesség 9 hónapja során. Összegyűjtöttük most azokat a legáltalánosabb tévhiteket, amik egyáltalán nem igazak vagy nem pont úgy igazak, ahogyan állítják.

Amint várandós lesz egy nő, azonnal előkerülnek a kéretlen tanácsok, amiket hiába nem fogadunk meg, attól még ott munkálnak bennünk, vajon igazak-e.
Rengeteg tévhit kering az emberek tudatában és persze az interneten is azzal kapcsolatban, mit szabad és mit nem szabad tennie egy várandós kismamának. Ezeket szedtük most össze!

Tilos terhesség alatt hajat festetni

Ez az első olyan tévhit, amit a kismama komfortérzete miatt tisztázni kell: nem kell 9 hónapig lenőtt hajjal mászkálnia egy várandós nőnek sem, ugyanis nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a festék káros hatással van a magzatra. Annyi mindössze, hogy az első trimeszterben kerüljük a hajfestést, inkább színezzük a hajunkat, a második trimesztertől viszont nyugodtan mehetünk a fodrászhoz.

Az első trimeszterben kerüljük a hajfestést, a második trimesztertől viszont nyugodtan mehetünk a fodrászhoz Forrás: Shutterstock

Árt a szex a babának

Bizonyára a legtöbb férfi összerezzen a hír hallatán és azonnal az jár a fejében, vajon 9 hónapon keresztül hogy fogja kibírni szex nélkül? Uraim, van egy jó hírünk: a szex nem árt a babának. Több kutatás is bizonyította, hogy a várandósság alatti közösülés nem árt a magzatnak, nem károsítja a méhnyálkahártyát és vetélést sem okoz. Sőt! A rendszeres szexuális élet segítheti is a baba világra jöttét!

Órisábébi születik a terhesvitamintól

Nem a vitaminoktól függ, kinek mekkora lesz a babája. A vitaminok szedése azonban a várandósság alatt kifejezetten fontos a mama és a baba számára egyaránt.

Nem a vitaminoktól függ, kinek mekkora lesz a babája Forrás: Shutterstock

Vetélést okozhat a masszázs

Az első három hónapban kifejezetten nem ajánlott masszíroztatni, főleg a keresztcsonti és deréktáji résznél különösen óvatosnak kell lenni, de vannak kifejezetten kismama-masszázsok, amik jótékony hatással bírnak a várandós nő testére.

Tilos sportolni terhesség alatt

Annak, aki rendszeresen mozgott a terhesség előtt, nem kell abbahagynia a sportot, egészen addig csinálhatja, amíg jól esik. Akik nem sportoltak és a terhesség alatt szeretnék elkezdeni, elkerülve így a vizesedést és a székrekedést, az első trimeszterben nem ajánlott a mozgás, maximum egy kis séta. A második trimesztertől azonban nyugodtan tornázhatunk kismamáknak ajánlott gyakorlatokkal.

Aki rendszeresen mozgott a terhesség alatt, nem kell abbahagynia a sportot, egészen addig csinálhatja, amíg jól esik Forrás: Shutterstock

Ha sokat ég a kismama gyomra, sok haja lesz a babának

Sok kismama tapasztal terhesség alatt gyomorégést, ám ez nincs összefüggésben azzal, hogy a babának mennyi és mekkora haja van. A növekvő méh megemeli a gyomrot, és a lenyelt táplálék visszafolyik a nyelőcsőbe - ez okozhat gyomorégést.

A terhes nők nem fürödhetnek álló vízben

Nem igaz! A kismamák is vehetnek kényeztető, meleg fürdőt, annyi a kikötés, hogy 20 percnél tovább ne tartózkodjanak a kádban.

A várandós nő nem aludhat a hátán

Nem bizonyított, hogy a háton alvás káros lenne. Az tény viszont, hogy a terhesség késői szakaszában a gerincoszlop helyzete változik és emiatt a háton fekvés káros lehet. Az első trimeszterben azonban, hacsak az orvos másképp nem határoz, nyugodtan aludhatunk háton.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.