Az alvók 4 típusa – Te melyik tábort erősíted?

típusok magazin alvás produktivitás elmélet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbben nagyon kevés időt fordítanak alvásra, ami amellett, hogy hosszútávon nincsen jó hatással az egészségünkre, a koncentrálás, a feladataink megoldása is sokkal nehezebb, ha nem vagyunk kipihentek és szellemileg frissek. Az alvási ritmusunkat, szokásainkat nagyon sok minden befolyásolja. Mackenzie Sweeney produktivitás coach elmélete szerint négy típusba sorolhatók az emberek az alvás mintázata szerint. Ahhoz, hogy hatékonyan és eredményesen teljenek a mindennapjaink, fontos, hogy megismerjük a saját alvó típusunkat.

A szervezetünk jelez, amikor úgy érzi, hogy pihenésre, alvásra van szükségünk és ideje ágyba bújni. Vannak, akik erre fittyet hányva még órákat fent vannak annak ellenére, hogy fáradtnak érzik magukat. Emiatt kevesebbet is alszanak, mint amennyire szükségük lenne, ami negatívan hat a koncentrációs képességre, a memóriára és a napi ritmusra. Viszont, ha megismerjük a saját alvótípusunkat, sokkal hatékonyabbak lehetünk, kevésbé leszünk fáradékonyak és inaktívak.

Mackenzie Sweeney produktivitás coachként segít az embereknek abban, hogy a belső ciklusukat megismerve energikusak legyenek és kihozzák magukból a maximumot. Mackenzienek 7 évvel ezelőtt nagyon komoly balesete volt, amelynek következtében traumás agysérülést szenvedett. Ezután kezdte el vizsgálni a produktivitás és az idegrendszer összefüggéseit.

Több tudományos kutatás elvégzése után a coach megalkotta a cirkadián ritmus négy kronotípusának elméletét, amely szerint minden típusnak megvan a saját időszaka a nap folyamán, amikor a leghatékonyabb a munkavégzése, a kommunikációja és a kreativitása.

"Azért fontos, hogy megtaláljuk, mi melyik típusba tartozunk, mert így olyan időbeosztást hozhatunk létre, mely a legjobban kiaknázza a saját belső ritmusunkat"

- állítja az elmélet megalkotója. Mackenzie négy különböző kategóriába sorolta az alvókat, eszerint vannak: az oroszlánok, a medvék, a delfinek és a farkasok.

A koránkelő oroszlánok

Forrás: Shutterstock

Mackenzie Sweeney kutatásai alapján az emberek 15-20 százaléka erősíti az oroszlánok táborát. Akik ebbe a kronotípusba tartoznak, képtelenek sokáig aludni, ébresztő nélkül is már 6 előtt kipattannak az ágyból. Ez a stresszhormonnak és a kortizolnak köszönhető, amelynek az első magas értéke a kora reggeli órákban figyelhető meg a szervezetben. Az oroszlánok esetében érdemes rögtön az ébredés után átgondolni és megszervezni az aznapi teendőket és csak ezután áttérni a reggeli rutinra.

Az ebbe a típusba tartozó emberek nyolc és tíz között brillíroznak a megbeszéléseken, míg mások még ilyenkor próbálják felébreszteni az agyukat. A legtöbben akkor képesek a leghatékonyabban kommunikálni másokkal, mikor már túl vannak a kortizol tetőzésen, ettek valamit, ami kiváltja az örömhormonok, a szerotonin és a dopamin termelődését.
A coach javaslata az oroszlán típusba tartozóknak, hogy próbáljanak meg tíz után elmélyülni a munkahelyi feladatokban, az ötletelést, a kreatívást hagyják inkább délután az egy és három közötti időszakra. Négy után az oroszlánok már korántsem annyira produktívak, mint a reggeli vagy délelőtti órákban.

A medvék

Forrás: Shutterstock

Ez a kronotípus a leggyakoribb, az emberek fele ide tartozik. A medvéknek a reggeli ébredés után szükségük van egy kis időre ahhoz, hogy észhez térjenek és végiggondolják, milyen feladatok is várnak rájuk aznap. A kortizolszintjük tíz és dél között éri el a csúcsot, így ebben az intervallumban képesek a legjobban fókuszálni.

A medvéknek nagyon fontos, hogy délután kettő-három között pihenőt tartsanak. Kicsit tegyék félre a munkát, kapcsolják ki a számítógépet, álljanak fel az asztaluktól. Ha ezt kihagyják, akkor nagyon szenvedős lesz a délután, a túlélésért fognak küzdeni.


A megbeszéléseket érdemes délután három és öt közötti órákra szervezni, ugyanis ilyenkor a legeredményesebbek a kommunikációban. A kreativitásuk vacsora után jut el a csúcsra, így számukra a coach tanácsa az, hogy maradnak ébren este tízig, hogy este nyolc és tíz között még kiélvezhessék a produktivitásukat.

A delfinek

Forrás: Shutterstock

Az átlagtól eltérően a delfinek cirkadián ritmusa teljesen fordított. A legtöbb típus esetében a koriztolszint reggel a legmagasabb, viszont azoknál, akik ebbe a csoportba tartoznak, a kiugrás sokkal inkább este figyelhető meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy

ők reggel a legkreatívabbak, a produktív órák száma pedig inkább délutánra tehető, négy és hat közötti időszakra.

Az oroszlánokkal ellentétben a delfinek akkor kapnak erőre, amikor mindenki más már kiengedi a fáradt gőzt.
A delfinek számára az a legrosszabb, hogy nehezen tudnak este elaludni, már a gondolat nyomasztja őket, hogy hamarosan álomra kell hajtani a fejüket. Mackenzie azt tanácsolja, hogy lefekvés előtt már ne használják az elektromos kütyüket, legyenek egy kicsit egyedül és kapcsolják ki az elméjüket.

Farkasok, az éjszakai baglyok

Forrás: Shutterstock

A farkas típusú emberek sem aktívak rögtön az ébredés után, nekik is szükségük van egy kis időre, hogy teljesen felébredjenek.

A reggeli órákban ahhoz még eléggé kómásak, hogy összeszedetten tudjanak gondolkodni. A kilenc és tizenegy közötti időszakban kezdenek kreatívak lenni, ilyenkor már elő tudnak hozakodni egy-két ötlettel.

Délután kettő és négy között mélyednek el a munkában. A megbeszélésekre a leginkább délután fél négy és 5 között a legalkalmasabb.

A farkasok, akik az emberiség 15 százalékát teszik ki, a nap második felében, általában este 8 és 11 között a legkreatívabbak, számukra ez az az időszak, amikor a leginkább tudnak összpontosítani a feladatokra.

Te melyik típusba tartozol?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.