Te tudod, mit jelölnek a szállodai csillagok? Megmutatjuk!

Forrás: Shutterstock -
kategória szállodai minősítés hotel csillag utazás magazin besorolás szálloda
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itt a nyár, végre utazni is lehet, de mégis mi alapján válasszunk szállodát? Kézenfekvő, hogy a szállodai csillagokat vegyük alapul, de vajon tudjuk-e hogy egy-egy kategória avagy a csillagok száma pontosan mit is jelöl? Most megmutatjuk!

A vakációt szeretjük kényelmesen tölteni, még akkor is, ha maga a kényelem szó mindenkinek mást jelent. Akadnak, akik egy olyan szálláson érzik a legjobban magukat, ahol biztosított a maximális önállóság, ők leginkább az apartmanokat vagy vendégházakat részesítik előnyben. Mások azonban akkor érzik komfortosan magukat az üdülés alkalmával, ha mindenről gondoskodnak helyettük. Ők ezért jobban kedvelik a szállodákat.

Ám szálloda és szálloda között is hatalmas lehet a különbség.


Szállodai minősítés


Annak érdekében, hogy a vendég minél pontosabb információkat kapjon arról, hogy mit várhat egy hoteltól, a szállodákat adott irányelvek mentén kategóriákba sorolják. Ezek a szállodai csillagok. A besorolásnál éppen úgy figyelembe veszik az épület adottságait – szobák mérete, van-e wellness részleg, edzőterem, konferenciaterem stb. – mint a személyzet létszámát vagy felkészültségét. Ennek alapján

a hoteleket 1-től 5 csillagig osztályozzák.


Magyarországon és az Európai Unió legtöbb tagállamán belül egy minősített rendszer garantálja, hogy ugyanazt nyújtsák az egy kategóriába sorolt hotelek.

1 csillagos hotel – a turista

Ez a szállástípus a szerény igényeket kielégítő hotelek körébe tartozik. Ez persze nem azt jelenti, hogy hálózsákban kéne aludni a földön. Az ilyen hotelekben is van ágy, sőt asztal, szék és TV is. A szobához tartozik fürdő és WC. A takarítás a napi rutin része. A szállodában működik csomagmegőrzés és portaszolgálat, ahol telefonálni, sőt faxolni is lehet. Igény esetén pedig bővített reggelit és italokat is kérhet a vendég.

Ez a szállástípus a szerény igényeket kielégítő hotelek körébe tartozik Forrás: Shutterstock

2 csillagos hotel – a standard

Ez a szállástípus már a mérsékelt igényeket is képes kielégíteni, így az 1 csillagos hotel szolgáltatásai mellett találhatunk a szobában ruhásszekrényt és olvasólámpát is, a fürdőben pedig törölközőt, sampont. Ráadásul büféreggelit is kérhetünk és mindezt hitelkártyával is kifizethetjük.

A fürdőben törölközőt, sampont is lehet találni Forrás: Shutterstock

3 csillagos hotel – a komfort

Az ilyen szállásokon már legalább 14 órán át lesi valaki a vendég kívánságait a portaszolgálaton, de 24 órán át elérhető, ráadásul a munkatársak beszélnek idegen nyelveket. A szobában rendelkezésre áll a fentieken kívül telefon, tükör, bőröndtartó és cipőápoló szerek, a fürdőszobában pedig hajszárító és arctörlő kendő. Az internet is alapfelszereltségnek számít, bár ez korlátozódhat csak a közös helyiségekre. Kérésre mosást és vasalást is biztosítanak a vendégnek, ahogyan plusz párnát és takarót is igényelhetünk. A panaszokat pedig szerevezett módon kezelik.

A szobában rendelkezésre áll a telefon is Forrás: Shutterstock

4 csillagos hotel – az első osztály

Az ilyen szállodáknál már 18 órás a portaszolgálat, de 24 órán keresztül elérhető. A szobákban van internet, a fürdőben pedig több piperecikk is megtalálható például zuhanysapka is, de kérésre akár fürdőköpenyt és papucsot is biztosítanak. A szálloda halljában kényelmes bútorok találhatóak, bár és italfelszolgálás is működik és a büfé- vagy a la carte étkezés mellett a szobaszerviz is elérhető.

A fürdőben több piperecikk is megtalálható Forrás: Shutterstock

5 csillagos hotel – a luxus

Ennél a kategóriánál már a vendég minden igénye kielégítésre talál. Akad 24 órás portaszolgálat, több nyelven beszélő recepcióssal, de ajtónállóval, londinerrel, concierge szolgáltatással (a concierge az, aki a vendég minden óhaját teljesíti) és kocsirendezővel is találkozhatunk a bejelentkezéskor. A szállodán belül akad étterem, a szobában pedig minibár és 24 órás szobaszerviz. A fürdőszobában nem egyszerű piperecikkek, hanem márkás kozmetikai termékek találhatóak, ahogyan szobaszéf, PC és internetcsatlakozási lehetőség is. Ezekben a szállodákban vasalást, cipőtisztítást és esti ágyazást is kérhetünk.

Ennél a kategóriánál már a vendég minden igénye kielégítésre talál Forrás: Shutterstock

A fenti besorolások tekintetében érdemes megjegyezni, hogy ezek a kategóriák nem a Föld összes országára vonatkoznak, csupán azokra, akik csatlakoztak a Hotelstars Union szállodai minősítési rendszerhez. A többi régiónál a besorolások teljesen változóak, hiszen egyes helyeken maga a szállodatulajdonos kategorizálja a hotelt, máshol egy állami szerv vagy a helyi hatóságok állapítják meg a színvonalat. Ezért lehetséges, hogy egészen mást jelent egy 3 csillagos besorolás a Közel-Keleten, mint például Amerikában vagy az EU-n belül.

Előző cikkünkben azt is elolvashatod mi a különbség a hostel, a motel, az apartman, a hotel és boutique hotel között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.