Muszáj mindent megtenni a karbonsemlegesség eléréséért

Forrás: Shutterstock -
Shell környezetvédelem benzinkút-hálózat bolygó karbonsemlegesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utóbbi években egyre hangosabban konganak a környezetvédők vészharangjai, és nem alaptalanul, hiszen egy olyan problémára igyekeznek felhívni a figyelmet, amely merőben megváltoztathatja az életünket.

Az éghajlatváltozás komoly hatást gyakorol az egész világra, és mára már elfogadott tény, hogy ezen csak közös összefogással lehet változtatni. A helyzet komolyságát az is fémjelzi, hogy már nemcsak a környezetvédők, hanem tudósok is kiállnak amellett, hogy új alapokra kell helyezni a világ működését annak érdekében, hogy mihamarabb elérjük a karbonsemlegesség állapotát.

Talán még sokan emlékszünk a 2021 júliusában történt természeti katasztrófára: a Németországban, Belgiumban és a környező régiókban történt áradások következtében falvakat és városokat öntötte el a víz, és legalább 220 ember halálát okozta. A BBC tudósítása szerint a globális felmelegedés miatt az ilyen esőzések akár kilencszer valószínűbbé váltak Nyugat-Európában. Egyelőre úgy tűnik, hogy egyre nehezebben tudjuk elkerülni az olyan szélsőséges időjárási körülményeket, mint az aszály, az árvizek vagy a földcsuszamlások.

Forrás: Shutterstock

Nem kell azonban más országba látogatnunk, hogy megtapasztaljuk az éghajlatváltozás negatív hatásait, ugyanis hazánkban is érzékelhetők a globális felmelegedés jelei. Egy, a közelmúltban készült tanulmány szerint a Kárpát-medencében sokkal hamarabb és sokkal nagyobb mértékben fogjuk érezni a klímaváltozás hatásait, mint Európa más területein, hiszen a Kárpát-medence nagyon kitett az éghajlatváltozásnak. Mi sem árulkodik erről jobban, mint a tavalyi tavasz, ami az elmúlt 20 év leghűvösebb tavasza volt.

Az éghajlatváltozás okozói között az üvegházhatású gázokról beszélnek a leggyakrabban, ezek közül is a szén-dioxid kerül legtöbbször említésre.

Azért a szén-dioxid van a középpontban, mert míg a víznek 7 nap, a metánnak 9 év a légköri tartózkodási ideje, addig a szén-dioxidnak körülbelül 150 év.

A globális felmelegedés mértékét az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület álláspontja szerint 1,5 Celsius-fokra kell csökkenteni. Ennek eléréshez kulcsfontosságú, hogy 2050-ig elérjük a karbonsemlegességet. Ez a közös célja 195 országnak és az Európai Uniónak, amelyhez egyre több nagy cég is csatlakozik.

Shell karbonsemlegesítési szolgáltatás

A nettó zéró cél elérése érdekében a Shell csökkenti a működéséből, illetve az általa értékesített üzemanyagokból és további termékekből származó kibocsátásokat. Emellett megmaradó kibocsátásait megfelelő technológiák segítségével kivonja és tárolja, illetve semlegesítés révén kiegyenlíti. A vállalat célja, hogy vásárlói számára lehetőséget kínáljon szénlábnyomuk csökkentésére.

A karbonsemlegességi szolgáltatás keretein belül a vásárlók kompenzálhatják a megvásárolt üzemanyag felhasználásából származó karbonkibocsátást, erdővédelmi és fatelepítési projektek támogatásával. Ha hozzájárulnál, kérd a tankoláshoz a karbonsemlegesítési szolgáltatást, literenként 6 Ft-ért, és segíts megóvni az erdőket!

A cikk megjelenését a Shell Hungary Zrt. támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.