Az a skót dudás játszott II. Erzsébet temetésén, aki minden nap ébresztette a királynőt

Forrás: Getty Images/Wpa Pool -
búcsú II. Erzsébet temetése temetés II. Erzsébet brit királynő skót duda
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
II. Erzsébet királynőnek számos különös, kedves hóbortját ismerte a világ: a corgikat, a kalapokat, a karácsonyi hagyományokat. Most azonban kiderült egy kevésbé ismert dolog róla, mégpedig, hogy minden reggel egy skót dudás ébresztette.

Uralkodása nagy részében a királynőt reggelente dudaszó ébresztette. A dudás minden reggel 15 percig játszott az ablaka alatt, mint személyes ébresztőóra - írja a CNN.

Hétfőn azonban a dudásnak más szerepe volt. A zene, ami a királynő napindítója volt, ezúttal a temetése végén hangzott el, miközben leengedték a koporsót a Szent György-kápolnában található családi kriptába. A temetésen Paul Burns, a skót királyi ezred őrnagya játszott, aki tavaly óta ébresztette a királynőt.

A királynő korábbi dudása, Scott Methven 2015 és 2019 között ébresztette Erzsébetet. A BBC-nek adott interjújában elmondta, megdöbbent, amikor értesült a királynő haláláról, és felidézett néhány szép emléket, ami a négy éves szolgálata alatt történt vele. A férfi nyolc hónapon belül vesztette el a feleségét és a szüleit is, mialatt a királynőnél szolgált.

"Ha nem vagy itt reggel és nem játszol, tudni fogom, hogy távol vagy. Ne kérdezz meg senkit, csak menj haza, ha a családodnak szüksége van rád, a család az első. Ha valakinek problémája van ezzel, mondd meg neki, hogy én mondtam, hogy ez rendben van" - idézte a királynőt Methven.

2022. szeptember 19-én kísérték utolsó útjra II. Erzsébet brit királynőt. Itt olvashatod az összes hírt, amik a Life.hu-n a szertartásról megjelentek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.