Zacher Gábor: "A rendőrség körözheti a kórházból önkényesen távozó öngyilkosjelöltet"

drog kokain öngyilkossági kísérlet nyugtató öngyilkosság Zacher Gábor kórház Xanax
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokkoló események kavarták fel a mindenszenteket övező hosszú hétvégét: egy egyelőre a sajtó által sem megnevezett hazai sztárénekesnőt sikertelen öngyilkossági kísérletet követően szállítottak kórházba, ahol kokaint és erős nyugtatót mutattak ki a szervezetében.

Az eddig rendelkezésre álló információk szerint a hölgy mindkét alkarján komoly sérüléseket láttak el a mentősök – ezt támasztják alá a Bors értesülései is, melyek szerint a rendőrség jelentős mennyiségű vért talált az illető 13. kerületi lakásának fürdőszobájában.

A kép illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Marjan_Apostolovic/Ana Ado

Mivel a szomszédokat is titoktartásra kötelezték, egyelőre sehol sem számoltak be az áldozat kilétéről, de többen – köztük hírességek is – tudni vélik, hogy egy népszerű tehetségkutató egyik felfedezettjéről lehetett szó.

Bár a teljes igazság egyelőre rejtély marad, utánajártunk, mi történik egy ilyen szituációban az öngyilkosjelöltekkel a kórházban, illetve hogyan döntik el a szakemberek, hogy az adott személy ön- és/vagy közveszélyes-e, valamint biztonságosan hazabocsátható-e.

– Számtalan olyan esetbe futunk bele, amikor valakit nem behoznak a kórházba, hanem minket riasztanak oda, ahol az illető öngyilkosságot készül elkövetni, például a Duna egyik hídjáról akarja levetni magát. Ilyenkor az öngyilkossági kísérletet eredményező pszichés állapotot kell szakszerűen kezelni és megakadályozni a tragédiát – taglalta a szakorvos, majd arra is kitért, hogy milyen esetekben engedhetik haza a pácienst és mikor tarthatják őt bent – akár akarata ellenére is.

Zacher Gábor Forrás: Polyák Attila/Origo

Amennyiben a beteg bent tartható, az állapota alapján meghatározott ideig „utalhatják őt be" gyógykezelésre. Ha egy újabb vizsgálatot követően a pácienst már nem találják ön- és közveszélyesnek, emittálható, azaz elbocsátható az intézményből.

Az ország leghíresebb toxikológusa számos olyan esettel találkozott, melyek során az öngyilkosságot megkísérelt egyén önkényesen távozott az őt ellátó egészségügyi létesítményből. Az ilyesmit természetesen soha nem hagyják annyiban, szükség esetén a rendőrség segítségét kérik a beteg kézre kerítésében.

– A beteg vagy környezetének megfékezése nem az egészségügyi ellátórendszer, hanem a hatóság feladata. Ez történhet fizikai rögzítéssel – magyarul megbilincseléssel –, esetleg kémiai rögzítéssel (chemical restraint), mely során nyugtató- vagy altatószerrel szedáljuk az érintettet, utána szállítjuk őt be a megfelelő osztályra – magyarázta a főorvos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.