Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legenda szerint az észak-amerikai indiánok fedezték fel a popcornt, amikor kukoricaszemek kerültek a tűz közelébe és elkezdtek kipattogni. Az indiánok először azt hitték, hogy a gonosz lelkek szabadulnak ki a tűz hatására, majd idővel megbékéltek vele és „fehér aranyként" emlegették a csemegét.
A pattogatott kukoricát kezdetben a mozik előtt árulták, ugyanis azt tilos volt bevinni a nézőközönség sorai közé. Egyrészt úgy gondolták, hogy a patinás mozihoz és a minőségi szórakozáshoz nem illik az olcsó csemege, másrészt nem akarták, hogy a hangos rágcsálás elvonja a némafilmekről a figyelmet. Amikor azonban berobbant a hangosfilm, minden megváltozott. Végre azok is elmehettek moziba, akiknek gondot okozott a szövegek olvasása, és megjelentek a szegényebb rétegek is, akiknek megfelelt az olcsó rágcsálnivaló. Egy idő után már beengedték a mozik a popcorn árusokat, de a nagy áttörést a gazdasági világválság hozta meg, amikor a mozik saját maguk kezdték előállítani a pattogatott kukoricát.
A popcorn népszerűsége akkor esett vissza, amikor egyre elterjedtebbé vált, hogy a családok rendelkeztek saját televízióval és már nem jártak annyian moziba. A General Mills nevű cég azonban erre is talált megoldást, megszületett a mikrós popcorn, mely millióknak tette lehetővé, hogy otthon is élvezzék kedvenc csemegéjüket.
Popcorn-rajongók figyelem! Összegyűjtöttünk nektek 15 érdekességet, amit tuti nem tudtatok a híres nassolnivalóról:
Január 19-én van a Nemzeti Popcorn Nap.
A popcorn tömegfogyasztása Charles Cretors nevéhez fűződik, aki 1893-ben feltalálta az első mobil kukoricapattogtatót. Egy gőzgépet és egy mogyorósütő-kocsit kombinált, a kukoricaszemek pattogtatásához vajat és zsírt használt.
A világ legnagyobb popcorn-termelője az Amerikai Egyesült Államok, 25 államban termesztenek kukoricát.
Magyarországon a sós, sajtos és karamellás ízesítésű popcorn a legnépszerűbb, de léteznek egyéb ízesítések is, mint pl. fokhagymás, csokis, fahéjas, szarvasgombás, epres vagy szezámmagos popcorn.
A pattogtatott kukoricaszemek akár egy méter magasra is felpattanhatnak a levegőben.
A pattogatott kukorica fontos étel volt az aztékok számára, de még több is ennél – fejdíszt és nyakláncot készítettek belőle, és az isteneik szobrait is díszítették vele.
A legenda szerint Kolumbusz Kristófot is popcornnal vendégelték meg az indiánok.
A 19. század végén és a 20. század elején a popcorn népszerű reggelinek számított, úgy ették, ahogy manapság mi a gabonapelyhet.
A II. világháború alatt az amerikaiak háromszor annyi pattogatott kukoricát ettek, mint előtte vagy utána, ugyanis a cukor nagy részét elküldték az amerikai csapatoknak a tengerentúlra, így abból a kevésből, ami maradt, nem tudtak édességet készíteni.
A popcorn gluténmentes, és több rostot tartalmaz, mint a sós perec vagy a burgonyachips. Mivel alacsony kalóriatartalmú, ezért fogyókúrához is ajánlott, persze ez attól is függ, hogyan van elkészítve. Egy nagy adag mozis popcorn akár 1400 kalóriát tartalmazhat!
A popcorn lehet nagyon egészséges és nagyon egészségtelen is, attól függ, hogyan fogyasztjuk. A legegészségesebb, ha otthon készítjük el magunknak, az előre csomagolt mikrós popcorn tasakja ugyanis sokszor perflour-oktánsavval van bevonva, amit több egészségügyi problémával is társítottak korábban. Káros lehet a mesterséges vaj ízesítésében található vegyi anyag, a diacetil is, valamint a pálmaolaj, mely összetevőként szerepel szinte az összes mikrós popcorn dobozán.
A legtöbb mozi több profitot termel a popcorn eladásából, mint a belépőjegyek árából.
A még ki nem pattogtatott kukoricát nem szabad a hűtőben tartani, mert kiszárítja a kukoricaszemet.
A pattogatott kukorica polifenolt tartalmaz, ami csökkentheti a rák kockázatát.
A popcorn otthon is könnyen elkészíthető, nem kell hozzá semmi más, csak pattogtatni való kukorica, némi só és fűszer. Elkészítése egyszerű: egy nagy lábos aljára egy kis olajat teszünk, felforrósítjuk, majd beletesszük a kukoricaszemeket és némi sót. Ami fontos, hogy rakjunk egy fedőt a lábas tetejére, különben az egész konyha tele lesz a kipattogzott finomsággal.
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.