5 étel, amitől konkrétan büdös leszel

szag lehelet testszag alkohol
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyilvánvaló tény, hogy az elfogyasztott ételek, azok összetétele valamilyen formában befolyásolja a szervezetünk működését. Vannak köztük olyanok, amelyek a testünk kipárolgására is hatással vannak – magyarul, kellemetlen testszagot okoznak, még akkor is, ha amúgy egészségesnek mondhatók. Fontos tudnod, melyek ezek az ételek, nehogy valamilyen fontos esemény – állásinterjú, randi – során kellemetlen szituációba kerülj. A Mindmegette most összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

Ami igazán „odavág": a hagyma

A többség gyakran és szívesen fogyasztja a különböző hagymaféléket: a vörös-, a lila- és a fokhagymát. Ételekbe főzve egy bizonyos mennyiségig nem okoz „zavart" sem a leheletedben, sem a tested illatában, azonban nyersen fogyasztva már nagyon durva tud lenni. Ezzel eddig nem árultunk el nagy titkot, de az talán kevésbé köztudott, hogy a bennük található magas kéntartalmú vegyületek kimosódhatnak a pórusokon, a véráramon és a vizeleten keresztül, rossz leheletet és – a verejtékben lévő baktériumokkal keveredve – nem túl vonzó testszagot eredményezve.

Ami igazán „odavág": a hagyma Forrás: shutterstock.com

Mivel a hagymafélék rendkívül egészségesek, ezért lemondani róluk nem érdemes: ám ajánlott olyan időszakra időzíteni a fogyasztását, amikor biztosan nem okoz kellemetlen szagot, és ezzel kínos perceket. A fogmosás, a rágózás és a fokozott dezodorhasználat egy bizonyos mértékig segíthet a rossz szagokon, de csodát ne várj ezektől sem.

Fura illatok a mosdóban: a spárga a ludas

Amilyen ízletes és egészséges a spárga, annyira intenzív a „szagosító" hatása. Ez a növény természetes vízhajtó, támogatja a vesét és a hólyagot, a benne található spárgasav azonban kellemetlenné teszi a vizelet szagát. Nincs mit tenni ellene – mindenesetre megijedned sem kell, ha spárgaszagút pisilsz.

Egész pályás letámadás: A keresztesvirágúak

A brokkoli, a kelbimbó és más keresztesvirágú zöldségfélék – akár a hagyma - ként tartalmaznak, amitől megváltozhat a testszag. További „előnyük", hogy a fogyasztásuk után egyesek büdös halszagot áraszthatnak.

Egész pályás letámadás: a keresztesvirágúak Forrás: Shutterstock/Shulevskyy Volodymyr

A vöröshús fogyasztása is „megjelenik" a testszagban

A kutatók, de a halandók orra szerint is sokkal erősebb a húsevők verejtékének szaga, mint a növényi étrenden élőké. A húsban lévő zsírsavak ugyanis bejuthatnak az izzadságba, kellemetlen illatúvá téve azt.

Az alkoholt mindenütt érezni

A lehelet, a pórusokból távozó szagok, a vizelet illata is megváltozhat az alkohol fogyasztásától, azt ugyanis a szervezet méreganyagként azonosítja, ami acetáttá vagy ecetsavvá bomlik. A végeredmény: savanyú izzadságszag... A legtöbb, amit egy zúzósabb buli után tehetsz, hogy veszel egy alapos zuhanyt és alaposan megmosod a fogadat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.