5 étel, amitől konkrétan büdös leszel

szag lehelet testszag alkohol
Nyilvánvaló tény, hogy az elfogyasztott ételek, azok összetétele valamilyen formában befolyásolja a szervezetünk működését. Vannak köztük olyanok, amelyek a testünk kipárolgására is hatással vannak – magyarul, kellemetlen testszagot okoznak, még akkor is, ha amúgy egészségesnek mondhatók. Fontos tudnod, melyek ezek az ételek, nehogy valamilyen fontos esemény – állásinterjú, randi – során kellemetlen szituációba kerülj. A Mindmegette most összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

Ami igazán „odavág": a hagyma

A többség gyakran és szívesen fogyasztja a különböző hagymaféléket: a vörös-, a lila- és a fokhagymát. Ételekbe főzve egy bizonyos mennyiségig nem okoz „zavart" sem a leheletedben, sem a tested illatában, azonban nyersen fogyasztva már nagyon durva tud lenni. Ezzel eddig nem árultunk el nagy titkot, de az talán kevésbé köztudott, hogy a bennük található magas kéntartalmú vegyületek kimosódhatnak a pórusokon, a véráramon és a vizeleten keresztül, rossz leheletet és – a verejtékben lévő baktériumokkal keveredve – nem túl vonzó testszagot eredményezve.

Ami igazán „odavág": a hagyma Forrás: shutterstock.com

Mivel a hagymafélék rendkívül egészségesek, ezért lemondani róluk nem érdemes: ám ajánlott olyan időszakra időzíteni a fogyasztását, amikor biztosan nem okoz kellemetlen szagot, és ezzel kínos perceket. A fogmosás, a rágózás és a fokozott dezodorhasználat egy bizonyos mértékig segíthet a rossz szagokon, de csodát ne várj ezektől sem.

Fura illatok a mosdóban: a spárga a ludas

Amilyen ízletes és egészséges a spárga, annyira intenzív a „szagosító" hatása. Ez a növény természetes vízhajtó, támogatja a vesét és a hólyagot, a benne található spárgasav azonban kellemetlenné teszi a vizelet szagát. Nincs mit tenni ellene – mindenesetre megijedned sem kell, ha spárgaszagút pisilsz.

Egész pályás letámadás: A keresztesvirágúak

A brokkoli, a kelbimbó és más keresztesvirágú zöldségfélék – akár a hagyma - ként tartalmaznak, amitől megváltozhat a testszag. További „előnyük", hogy a fogyasztásuk után egyesek büdös halszagot áraszthatnak.

Egész pályás letámadás: a keresztesvirágúak Forrás: Shutterstock/Shulevskyy Volodymyr

A vöröshús fogyasztása is „megjelenik" a testszagban

A kutatók, de a halandók orra szerint is sokkal erősebb a húsevők verejtékének szaga, mint a növényi étrenden élőké. A húsban lévő zsírsavak ugyanis bejuthatnak az izzadságba, kellemetlen illatúvá téve azt.

Az alkoholt mindenütt érezni

A lehelet, a pórusokból távozó szagok, a vizelet illata is megváltozhat az alkohol fogyasztásától, azt ugyanis a szervezet méreganyagként azonosítja, ami acetáttá vagy ecetsavvá bomlik. A végeredmény: savanyú izzadságszag... A legtöbb, amit egy zúzósabb buli után tehetsz, hogy veszel egy alapos zuhanyt és alaposan megmosod a fogadat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.