Ventilátor vagy légkondi: melyiket válasszam?

légkondi hőség ventilátor
A fülledt meleget alig lehet kibírni légkondi nélkül, azonban egy ilyen gép beszereltetése nem éppen olcsó. Szerencsére kiválóan helyettesíthetjük egy ventilátorral. A Fanny magazin minden tudnivalót összegyűjtött.

A ventilátor kiválóan keringteti a levegőt a lakásban, így hűvösebbnek érezzük a szoba hőmérsékletét. Miután nem fúj ki magából hideget, így a megfázás kockázata is jóval alacsonyabb. Rengeteg fajta létezik ebből az eszközből, így vásárlás előtt érdemes alaposan átgondolnunk, hogy nekünk milyen kapacitásra, illetve funkciókra van szükségünk.

Legalapvetőbb paraméter
Ahhoz, hogy tudjunk dönteni a típusról, tisztában kell lennünk azzal, hogy az adott helyiség hány köbméter. Természetesen a szoba típusától is függ, hogy a gépnek milyen úgynevezett légszállítással kell bírnia. Ez a szám azt mutatja meg, hogy a gép az adott szobaméretben hányszor képes teljesen megforgatni a levegőt. A nappaliban és hálóban ennek a számnak 2-nek, a fürdőben 7-8-nak, a konyhában pedig 8-10-nek kell lennie.

A propeller mérete
A ventilátor mérete függ a propeller átmérőjétől. Minél nagyobb ez az alkatrész, annál jobban forgatja a gép a levegőt a szobában. Ugyanakkor ez azért fontos szempont, mert a propeller méretének növekedésével arányosan növekszik a ventilátor fogyasztása is.

Forrás: Shutterstock/Giulio Benzin

Figyeljünk a fogyasztásra
A ventilátorok fogyasztását is – mint általában minden árammal működő gépnél – Wattban adják meg. Ez azt mutatja meg számunkra, hogy működés közben az eszköz mennyi áramot használ el óránként. Nem kell nagyobb teljesítményt választanunk a szükségesnél, hiszen akkor feleslegesen fogyaszt sokkal többet a ventilátor, ami majd a rezsiszámlánkon is meglátszik.

Nézzük a funkciókat
A megfelelő eszköz kiválasztásánál szintén támpontot nyújtanak a funkciók. Típustól és ártól függ, hogy ezekből hány darab van. A legtöbb ventilátoron különböző sebességű fokozatok vannak. Ez bőven elegendő, de ha nagyon profit szeretnénk, akkor elérhetőek olyan darabok is, amikben van időzítő, távvezérlő.

Mennyire lesz majd hangos?
Valószínűleg sokat fog működni nyáron a ventilátorunk, így a zajszint is egy fontos jellemző. Ezt decibelben találjuk meg a gépek tájékoztatóján vagy dobozán. Próbáljunk meg 30 dB alatt választani.

Megfelelő távolságra
A ventilátort arcunktól minimum 30 centire helyezzük el, ez leginkább az egészségünk miatt fontos. Ha túl közel van, akkor igaz, hogy azonnal érezzük hűsítő hatását, viszont hosszútávon fül-, illetve fejfájást okozhat. Alváshoz érdemesebb még távolabbra tenni, hogy a búgás ne zavarja meg a mélyalvás folyamatát. A legjobb, ha forgó módra rakjuk, így a szoba levegőjét is gyorsabban átmozgatja, és nem fújja folyamatosan az arcunkat.

Rögzítsük megfelelően
A mennyezeti ventilátornak nem csak nyáron, hanem télen is hasznát vehetjük. A kiválasztásnál figyeljünk a belmagasságra és szoba méretére, hogy a megfelelő kapacitású legyen. A rögzítés nagyon fontos, nehogy lezuhanjon. Ha azt érzékeljük, hogy jobban himbálózik a kelleténél, akkor azonnal kapcsoljuk ki, mert a propellerek mozgása még jobban meglazítja a csavarokat.

Forrás: Shutterstock/New Africa

Előzzük meg a balesetet
A gyerekeket mindig nagyon érdekli a ventilátor propellereinek a működése. Előszeretettel tesztelik kis ujjacskáikkal a sebességet, ami könnyedén vezethet komoly balesethez. Tanítsuk meg nekik, hogy a rácson benyúlni kifejezetten tilos! A gépet úgy helyezzük el, hogy ha vannak házikedvencek a lakásban, akkor ne borítsák fel.

Hogy kímélik a pénztárcánkat?
A ventilátorok és a légkondik esetében is mindig felmerül egy nagyon lényeges kérdés: milyen működtetés mellett a leggazdaságosabbak? A válasz egy kicsit összetett rá, ugyanis nagyban függ az eszköz teljesítményétől és a szoba méretétől. Egy nagyobb térben érdemes lehet inkább folyamatosan, de alacsony sebességen működtetni a ventilátort. A kisebb helyiségekben viszont megéri kikapcsolni, sőt a konnektorból is kihúzni.

Kapcsoljuk ki már időben
Ha a hűvös lakásból megyünk ki a meleg utcára, akkor a valósnál melegebbnek érezzük majd, ami fokozottabb izzadáshoz és akár szédüléshez is vezethet. Ez azért van, mert a testhőmérsékletünk nagyon lehűl, és szervezetünk azon dolgozik, hogy „visszamelegítse" a megfelelőre. Ezért mielőtt elindulnánk az utunkra, érdemes nyitott ajtó vagy ablak mellett akklimatizálódni.

Egy hűsítő megoldás
Ha az asztali ventilátor elé lehelyezünk egy tálkába jeget, amit feltöltünk vízzel, akkor fokozni tudjuk a hűtés folyamatát. A felszálló hideget kiválóan körbefújja a propeller, így nem csak frissebb lesz a levegő, hanem hidegebb is. Minél nagyobb jégkockákat használunk, annál lassabban fognak felolvadni.

Takarítani is kell
A ventilátorokat is bizonyos időközönként át kell törölni. A porszemek megragadhatnak a propelleren és a rácson, amit működés közben szétfúj a lakásban. Érdemes hetente egyszer egy nedves törlővel letakarítani, majd a baktériumok ellen befújni fertőtlenítővel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.