Erdőben gyakorolják, hogy lehet túlélni egy katasztrófát - Így kommunikálj a természettel

Forrás: Shutterstock -
bushcraft táplálék természet túlélés erdő
Te hallottál már a bushcraftról, magyarul a bozótmívességről? Akik ezt az életformát élik, kivonulnak az erdőbe, hogy civilizáció előtti túlélési készségeket gyakoroljanak. Világszerte egyre több közösség bushcraftol, de már magyar csoport is létezik. A bozótmívesek sátor helyett az erdőben talált rönkökből építik fel az éjszakai menedéküket, a vizet a patakról hozzák, a táplálékukat az erdőben szerzik be. 

A bushcraft tehát egészen másról szól, mint a hagyományos kempingezés vagy túrázás. "Amikor kempingezel, általában csak egy kültéri környezetben próbálod megteremteni a megszokott kényelmet, de a bushcraft gyakorlása során kommunikálsz is a természettel, és az elkerülendő potenciális veszélyekkel is tisztában vagy" - idézi Richard Prideauxt, egy brit, bushcraft-kurzusokat szervező cég vezetőjét a BBC nyomán a Travelo.

A természet, ha nem is mindig könnyen, de mindent megad, amire szükséged van. Forrás: Shutterstock

Hozzátette: az erdőben az emberek túlélésének az egyik záloga, hogy tisztában legyenek azzal, mi ehető és mi nem, de fontos, hogy tudjanak menedéket építeni, tüzet gyújtani is.

A természet jót tesz az elmének

A túlélés szakértői szerint a természet közelségének pozitív hatása van a mentális egészségünkre, ugyanis bár a problémáink nem szűnnek meg, de az élmény segít más szemszögből látni a dolgokat.

Paul Hayes, aki Haze Outdoors nevű YouTube-csatornáján közvetíti bushcraft élményeit, egyetért azzal, hogy a természet jót tesz az elmének: „Mindig is küszködtem egy kicsit a mentális egészségemmel – ADHD-s vagyok, és az agyam néha az ellenségem (...) Ha a szabadban vagyok, az megnyugtat, visszahelyez a középpontomba. Ez egy gyógyszer."

Dr. Lisa Fenton, a Cumbriai Egyetem etnobotanikusa és környezetantropológusa - aki maga is bushcraftol - szerint a olyan belső tulajdonságokat fejleszt ki, mint a türelem, a kitartás, az alázat, a megfigyelőképesség és a rugalmasság. Ezek az alapvető emberi képességek évezredekig segítették az ember életben maradását - mondta.

Kevesen tudják, hogy Magyarországon is vannak lehetőségek, ha valaki ki szeretné próbálni a bushcraftet. Egy Facebook-csoport tagjai különféle túlélési techikákat osztanak meg egymással, táborokat szerveznek vadon élő növények témában, de azok is találnak érdekességet maguknak, akik simán csak túráznának. Hiszen, ahogy a bushcraft nem való mindenkinek, úgy a természetben való túrázás bárkinek ajánlott. Persze ez esetben már otthon fel lehet készülni a kint tartózkodásra. Hogy miként, arról itt írtunk bővebben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.