Manipuláció és bosszúhadjárat eszköze is lehet a deepfake - ne higgy még a saját szemednek se!

bosszú deepfake manipuláció hamis mesterséges intelligencia
Te vagy ezen a képen? Te jó ég, dehogy! Pedig látom, hogy te vagy... Nem, nem lehetek én, hiszen csak tudnám, ha készült volna rólam egy ilyen fotó! Reméljük, hogy még egyetlen olvasónknak sem kellett egy hasonló beszélgetésen átesnie, de jobb, ha mindenki tud róla, hogy bármikor, bárki a deepfake áldozata lehet. 

Hiszem, ha látom! - szoktuk mondogatni, ám manapság sajnos már a saját szemünknek sem hihetünk, hála a deepfake-nek, amely profi módon győz meg olyan dolgokról, amelyeket bár látunk, hallunk, mégsem történtek meg soha.

Mi az a deepfake?

A deepfake kifejezés két angol szóból áll: deep, amely azt jelent, hogy mély (jelen esetben deep learning, azaz mély gépi tanulás) és a fake, amelynek a jelentése, hogy hamis. Ebből már következtethetünk arra, hogy itt valami mélységesen hamis dologról lehet szó, és valóban,

a deepfake kifejezés hamisított képek, videók és hanganyagok jelölésére szolgál.

A deepfake tartalmaknál két fő irányt különböztethetünk meg: az egyik, amikor valósnak tűnő, de voltaképpen soha nem létező (csupán számítógépes animációkkal kreált) dolgokat látunk, hallunk, míg a másik, amikor egy létező dolgot manipulálnak úgy, hogy bár hitelesnek tűnik a tartalom, mégis „fake", azaz meghamisított, nem valós.

Forrás: Shutterstock

Miért ártalmasak a deepfake tartalmak?

A fényképek retusálása egyáltalán nem számít újdonságnak, és ha szigorúan vesszük, akkor bizony ez is hamisítás, ám a deepfake tartalmak ennél sokkal messzebb mennek.

A mai, modern technológiáknak és a mesterséges intelligenciának köszönhetően mindez egy új szintre emelkedett és sokkal veszélyesebbé vált.

A deepfake tartalmak lehetnek viszonylag ártatlanok, például egy hatlábú macskát ábrázoló kép generálása, de lehetnek nagyon komoly hatásaik is, például, ha egy embert olyan szituációban ábrázolnak, amelybe ő sose került. Gondoljunk csak bele, hogy micsoda lejáratókampányok indulhatnak így politikusok, színészek és egyéb közszereplők ellen, de igazából senki nincs biztonságban, hiszen

akár saját magunkat is megpillanthatjuk egy olyan deepfake fotón vagy videón, amihez a valóságban semmi közünk sincs.

A deepfake tartalmak tehát remekül használhatóak manipulációra, csalásra, de akár bosszúhadjáratra is. Éppen ezért nem árt, ha megtanuljuk felismerni a hamisítványokat.

Így ismerd fel a deepfake tartalmakat

Annak ellenére, hogy a hamisított, vagy a mesterséges intelligencia által generált tartalmakat nagyon nehéz avatatlan szemnek kiszúrnia, azért akadnak olyan típushibák, amelyek lebuktathatják a valósnak vélt, ám voltaképpen kamu képeket, videókat.

Árulkodó jelek a képeken:
- elmosódott vagy torz háttér
- természetellenes, furcsa árnyékok
- túlzottan csillogó, már-már üveges tekintet
- szemüvegeknél, ékszereknél furcsa illeszkedés, amorf megjelenés
- nem tökéletesen illeszkedő testrészek (pl. nyak és fej, nyak és váll)

Árulkodó jelek a videókon:
- túl sok vagy túl kevés pislogás
- túl sima vagy túl ráncos bőr
- furcsa tükröződések
- természetellenes haj, arcszőrzet, anyajegyek

Legyünk kritikusak és óvatosak, mert 2023-ban már egyáltalán nem biztos, hogy amit a saját szemünkkel látunk, az valóban úgy is van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.