Így találod meg a legjobb szörpöt a boltok polcain - 9 tipp, ami segíthet

Forrás: fotó: Móricz István - Mediaworks/ -
alapanyag cukor szörp gyümölcs édesítőszer
A kánikulában az egyik legjobb frissítő ital egy jól behűtött szörp. Szerencsére a boltok polcain egyre nagyobb a kínálat, de honnan tudjuk, hogy két szörp közül melyiket válasszuk? 

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök a Fanny magazinnak mondta el, mire érdemes figyelni vásárláskor.

1. Miként kell hígítani?

Az ár összehasonlításnál a literenkénti ár mellett fontos tényező lehet a csomagoláson jelzett hígítási arány is. Minél nagyobb az arány, annál több italt készíthetünk belőle, így nem biztos, hogy a liter árban olcsóbb termék lesz végül a gazdaságosabb.

Fontos tényező a hígítási arány. Forrás: fotó: Móricz István - Mediaworks/

2. Minél több, annál jobb

Minél magasabb egy szörp gyümölcstartalma, annál jobb minőségű. Az előírások szerint egy szörp gyümölcstartalmának legalább a 33 százalékot el kell érnie, de egyre gyakrabban találkozhatunk olyan termékekkel, melyekben ez akár 50 százalék is.

3. Nyomokban tartalmazza

Nézzük meg a csomagoláson, hogy szörpöt vagy szörp ízű terméket tartunk-e a kezünkben. A kettő közti különbséget az ízként feltüntetett gyümölcs tartalma adja. Például egy prémium kategóriájú málnaszörp esetében 50 százalék is lehet a málna sűrítmény, míg a málna ízű szörpök alapját egy olcsóbb gyümölcs, például alma adja, és az ízként feltüntetett csak 3-4 százalékban van benne.

Nézzük meg a csomagoláson, hogy szörpöt vagy szörp ízű terméket tartunk-e a kezünkben. Fotó: Tuba Zoltán [origo]

4. Pótolják vagy kombinálják?

A szörp fő összetevője a gyümölcs mellett a cukor. Sok gyártó a cukor áremelkedése miatt a cukor egy részét már édesítőszerekkel pótolja, de olyan szörpök is kaphatók, melyekben nincs hozzáadott cukor, csak édesítőszer. Ennek viszont a termék címkéjén is szerepelnie kell.

5. Vigyázat, törik!

Nézzük meg a kiszerelést és a csomagolást is. Ha utazásra vinnénk magunkkal, inkább a műanyag pet-palackokat részesítsük előnyben a törékeny üveg helyett. Az üvegpalack környezetbarát megoldás és könnyen újrahasznosítható, így otthonra érdemes azt választani. Az üveg csomagolásért betétdíjat számolnak fel, ne felejtsük el visszaváltani.

Ha utazásra vinnénk magunkkal, inkább a műanyag pet-palackokat részesítsük előnyben. Fotó: Tuba Zoltán [origo]

6. Hűtőben van a helye

Fontos tudni, hogy a tartósítószer nélküli szörpöknek általában rövidebb a minőségmegőrzési ideje a felbontás után. Ezért ügyeljünk arra, hogy a megvásárolt szörpöt, ha kinyitottuk, akkor az ajánlott időn belül fogyasszuk el, és kövessük a címkén található tárolási utasításokat.

7. Beilleszthető az étrendbe

Jó hír, hogy cukorbetegként sem kell lemondanunk a finom szörpökről. Szerencsére széles paletta áll a rendelkezésre, de csak olyan terméket válasszunk, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot.
Fontos megjegyezni, hogy a gyümölcsből készült szörpök esetén a gyümölcs cukortartalma miatt akkor is kell cukortartalommal számolni, ha nem került hozzáadásra.

8. A nagyobb jobban megéri

Mielőtt megvásárolnánk a boltban, érdemes a gyártó webshopjában is megnézni az árakat, ahol akár olcsóbban is hozzájuthatunk a szörpökhöz. Azzal viszont számoljunk, közvetlenül általában nagyobb mennyiséget, sokszor 6-os vagy 12-es szörpcsomagot tudunk csak vásárolni.

9. A kulcs az ellenőrzés

Az, hogy valami BIO, nem feltétlenül jelenti azt, hogy szakmai szempontból jobb minőségű lenne. A termékek alapanyagai ellenőrzött termesztésből származnak, és növényvédő szereket, adalékanyagokat nem tartalmazhat, ez viszont jellemzően megdobja az árat. Itt is fontos megnézni, hogy a készítmény milyen arányban tartalmaz gyümölcsöt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.