A díszes asztal nem minden: vannak szabályok, amiket muszáj betartani

Forrás: AFP -
szabály díszes asztal alátét vendég terítés
Egyre nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy a meghívott vendégeinket elegáns, díszes asztallal fogadjuk. A terítésnek is megvannak azonban a maga szabályai.

Szeretjük szépen megterített asztallal várni a vendégeket, de természetesen ennek is megvannak a szabályai. Elsősorban az alkalom jellegétől függ, hogy milyen módon helyezzük el az asztalterítőt, az alátéteket és a poharakat, de természetesen vannak olyan szabályok, amik mindenkor érvényesek.

Forrás: AFP

Hétköznapi vacsora vagy reggeli

Ha az esemény informális, akkor a terítéknek sem kell túl sok szabálynak megfelelnie. Ilyenkor elegendő csupán egy alátét, amelynek a közepére helyezzük a tányért, bal oldalára a szalvétát és a villát, jobb oldalára pedig a kést, amelynek az éles része befelé néz. A kanál a kés mellett foglal helyet. A csészét vagy poharat a tányér jobb felső részéhez helyezzük - írja a Lakáskultúra.

Az abrosz

Ha nem informális az esemény, akkor minden esetben szükséges a terítő, erre helyezhetünk még alátétet, ami elválasztja egymástól a terítékeket, de abrosz nélkül csak a laza, baráti eseményeken hagyhatjuk az asztalt.

Székek elhelyezése

A székeket olyan távolságba kell elhelyezni, hogy minden vendég számára a lehető legtöbb könyöktér álljon a rendelkezésére. Az ideális a körülbelül 1 méter széles hely, a minimum pedig a 60 centi.

Speciális evőeszközök és tányérok

Egyes ételekhez speciális evőeszközökre van szükség, ilyenek lehetnek a tengeri herkentyűk, a sült húsok és a halak. Az ezekhez szükséges kellékeket soha ne felejtsük el kitenni!

Ezek is érdekelhetnek:

Nem kell a duma! 10 helyzet, amikor a legnagyobb illetlenség okostelefont használni

Döbbenet: bunkónak tarthatnak, ha ezekben az országokban nyilvánosan orrot fújsz

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.