Döbbenet: bunkónak tarthatnak, ha ezekben az országokban nyilvánosan orrot fújsz

Forrás: Shutterstock/Gballgiggsphoto -
szokások kultúra magazin etikett illem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden nemzetnek megvan a saját írott és íratlan illemkódexe, melynek szigorú betartására ugyan általában nem kötelezik a turistákat, de a vendégek sok kellemetlen szituációtól megkímélhetik magukat, ha egy kicsit utánanéznek a helyi szokásoknak.

Étkezés

Az olaszok, a franciák, a spanyolok és a japánok ízléstelennek tartják, ha a vendég az étteremben felszolgált ételek mellé külön kér valamilyen ízesítőt. (Lásd az olaszok mémmé avanzsálódott averziója a pizzára, spagettire nyomott ketchup felé. Reszelt sajtot se kérj, ha tenger gyümölcseit eszel, hiszen szerintük az előbbi elnyomja a halak karakteres ízét.)

Az olaszok ízléstelennek tartják, ha a vendég az étteremben felszolgált ételek mellé külön kér valamilyen ízesítőt Forrás: Shutterstock/Chameleonseye

Egy francia étteremben soha ne vágd késsel a kenyeret, illetve ne harapj közvetlenül a bagettedbe – ezeket a pékárukat arrafelé a kezeddel illik törni.

Nepálban kifejezetten udvariasnak bélyegzik azt, aki vendégségben repetát kér az ételből, tehát célszerű úgy beosztani az első adagot, hogy legyen hely a másodiknak is.

A Fülöp-szigeteken, Kínában, Thaiföldön és Oroszországban illik egy-két falatot hagyni a tányéron, különben a házigazda úgy érzi, hogy vendége éhes maradt, mert nem kapott eleget enni. A kínaiaknál még az sem számít faragatlanságnak, ha az ember hangosan böffent egyet-kettőt az asztalnál, mert ezzel azt jelzi, hogy elégedett volt az ennivalóval.

A japánok ugyanígy szürcsölhetik a tésztás levest, a spagettit azonban már nem, mert tisztelik az étel tradicionális fogyasztási módját.

Szabadidő

Izraelben délután 2 és 4 között síri csendnek kell lennie, mert ilyenkor a legtöbben csendes pihenőt tartanak. Dániában és Hollandiában nem illik egy újonnan megismert személyt letámadni a „Mi a foglalkozásod?" kérdéssel, mert az nagyjából egyenértékű azzal, hogy „Mennyit keresel havonta?".

Míg Amerikában illendő legalább 15-20%-nyi borravalót adni, Japánban és Dél-Koreában a dolgozók megalázónak érzik, ha pluszpénzzel hálálják meg a készséges kiszolgálást.

A skandinávok meglehetősen prűdnek tartják azt, aki ruhában szaunázik, náluk teljesen megszokott a teljes meztelenség ezekben a fakabinokban. (Nyugi, törölközőt higiéniai okokból mindig tesznek maguk alá.)

A skandinávok meglehetősen prűdnek tartják azt, aki ruhában szaunázik Forrás: Shutterstock/Mr. Tempter

Társas kapcsolatok

Japánban, Kínában, Törökországban, Franciaországban és Szaúd-Arábiában ferde szemmel néznek arra, aki nyilvánosan orrot fúj. A szigetországban sokhelyütt még nyitott szájjal nevetni is illetlenség, ilyenkor elvileg mindig a szád elé kell tenned a kezedet.

Japánban, Kínában, Törökországban, Franciaországban és Szaúd-Arábiában ferde szemmel néznek arra, aki nyilvánosan orrot fúj Forrás: Shutterstock/Gballgiggsphoto

Németországban, Dél-Koreában és Törökországban taplóság hosszasan a zsebedben hagyni a kezedet, pláne, ha épp beszélgetsz valakivel. Az oroszok nem értik, miért mosolyog valaki rájuk ok nélkül, mert ők ezt egy intim gesztusként tartják számon.

Hiába vagy hatalmas metalhead, mediterrán országokban inkább ne mutass metálvillát vadidegen férfiaknak, mert ez a kézjel azt fejezi ki, hogy a párjuk felszarvazza, azaz megcsalja őket. (Koncerten természetesen érvényét veszti ez a szabály.) Malajziában kifejezetten durva dolog a mutatóujjaddal mutogatni másokra – használd inkább a hüvelykujjadat!

A Fülöp-szigetekiek, a szlovákok, illetve egyes ázsiai országok lakói azt nem bírják, ha szintén a mutatóujjaddal teszel csalogató mozdulatokat, mert ők csak a kutyáknak szoktak így jelezni. Jobb, ha Vietnámban nem teszed keresztbe a mutató- és a középső ujjadat, ha szorítasz valakinek, mert ez a női nemi szervet szimbolizálja.

A görögöknél, a dél-amerikaiaknál, a nyugat-afrikaiaknál és néhány közel-keleti országban a hüvelykujjad feltartására orrolhatnak meg, ugyanis ez nagyjából annyira offenzív gesztus, mintha a középső ujjadat nyújtanád ki feléjük.

Ugyanitt szót kell ejteni az érintésről: a keleti népek jellemzően kevésbé tolerálják a nagy öleléseket, az érintést családon vagy baráti körön kívül, míg nyugaton, főleg Amerikában ez teljesen elfogadott.

Utazás

Ausztráliában, Új-Zélandon, Írország egyes területein, Skóciában és Hollandiában illetlenségnek számít, ha egyedül utazol a taxiban és nem a sofőr mellé ülsz. Szintén Új-Zélandon bevett szokás a buszról való leszálláskor megköszönni az utat a sofőrnek, ellenkező esetben bunkónak tarthatnak.

Illetlenségnek számít, ha egyedül utazol a taxiban és nem a sofőr mellé ülsz Forrás: Shutterstock/2Shrimps

Különleges alkalmak

Hiába furdalja az oldaladat a kíváncsiság, ha egy hagyománytisztelő kínaitól vagy indiaitól kapsz ajándékot, soha ne nyisd ki azonnal! Várd meg, míg az ajándékozó távozik, különben mohónak tűnhetsz a szemében. Alapvetően magát a meglepetést is illik visszautasítani párszor, mielőtt elfogadod, ez főleg Japánra érvényes. Kínában rossz ómen órát ajándékozni, pláne öregeknek, mert ez a kifejezés hangzását tekintve a temetés szavukra hasonlít.

Nyitókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.