Így ünnepli a karácsonyt a 13 magyarországi nemzetiség

Forrás: MTI/Nemes János -
karácsony Magyarország magazin nemzetiség hagyomány
Magyarország sokszínű, hazánk nemzetiségekről szóló törvénye egyedülálló a világon. Az országhatárainkon belül jelenlelenleg 13 különböző, hivatalosan is elismert nemzetiség él, melyek mindegyikének megvannak a maga karácsonyi hagyományai. Ezeket mutatjuk be.

Ritka az, hogy az anyaországtól távol, egy másik országban élő, nagyobb létszámmal jelenlévő népcsoport teljes mértékben integrálódni akarna, s a saját kultúráját, hagyományait eldobva, a befogadó ország szokásait tenné sajátjává. A hazai nemzetiségekről szóló törevény is ennek ellenkezőjét erősíti, támogatva azt, hogy a különböző nemzeti kisebbségek identitásukat megtartva, magyar állampolgárként is megőrizzék tradícióikat, ünnepeiket, szokásaikat.

Hogyan válik egy népcsoport nemzetiséggé?

A nemzetiségi törvény alapján nemzetiség minden olyan népcsoport, amely legalább száz éve honos Magyarország területén, a társadalmon belül számszerű kisebbségben van. A többségi társadalomtól az önálló nyelv, kultúra és hagyományok különböztetik meg, emellett tanúbizonyságot tesz olyan összetartozástudatról is, amely ezen tulajdonságai, valamint történelmileg kialakult közösségei érdekeinek megőrzésére irányul. A nemzetiség fogalma a magyar jogban a korábban használatos nemzeti és etnikai kisebbség fogalmát váltotta fel 2011 után. Jelenleg Magyarországon a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán minősül nemzetiségnek, ugyanakkor lehetőség van arra is, hogy a törvényi feltételek fennállta esetén más népcsoportok is kérelmezzék a nemzetiségként történő elismerésüket.

Dodekameron idején vágják fel a vaszilopitát a görögök

Ma már a görögök is karácsonyfát állítanak, ám az anyaországban sokáig a hajódíszítés volt a szokás dodekameron idején. A dodekameron (12 nap) a teljes karácsonyi ünnepkört felöleli, náluk a karácsony gyakorlatilag egy 12 napon át, december 25-től január 6-ig, azaz vízkeresztig tartó ünneplés.

Az ünnepi időszakban, a hazánkban élő görögök is vaszilopitást sütnek Forrás: Shutterstock/Athina Psoma

Az ünnepi időszakban, ahogy az anyaországban, úgy a hazánkban élő görögök is vaszilopitást sütnek, melyben egy alufóliába csomagolt érmét rejtenek el, amit felvágáskor az a családtag kap meg, akinek épp az a szelet jut, mely a szerencsepénzt rejti. A piskóta vagy kalácstészta alapú sütemény felvágásakor az első szelet a házé, majd Jézus, Szűz Mária és Agios Vaszilisz (a görög Mikulás) következik a sorban, végül a megmaradt vaszilopitát annyi részre osztják, ahányan az ünnepi asztalnál ülnek.

Szalmára terített asztalon böjti ételeket tálalnak fel a bolgárok

Ahogy a magyarok, úgy a bolgárok is december 24-25-26-án ünneplik a karácsony, mely szenteste kezdődik. Szenteste, bolgárul „badni vecser” az ünnepi asztalt földre tett szalmán terítik meg. Az asztal gazdagon terített, 7, 9 vagy 12-féle böjti étel tálalnak fel ezen a napon. Hagyományosan készül főtt búza, bab, húsmentes töltött káposzta és szőlőlevél, melybe fűszerezett rizs vagy búza kerül, esetleg szárított gyümölcsökkel keverve.

Az asztalt megszentelik tömjénnel, majd felvágják az ünnepi kenyeret, melybe a görögökhöz hasonlóan a bolgárok is elrejtenek egy érmét, mely annak hoz majd szerencsét, akinek az a szelet jutott, melybe a pénzérme belesült. Náluk az első szelet az elhunytaké, a többit felosztják a család között. Az asztaltól egyszerre állnak fel, de nem szedik le, hogy később a halottai is megvacsorázhassanak, ezzel hozva szerencsét a házra.

Az éjféli miséig böjt van érvényben a horvátoknál, akik tuskót égetnek

A magyarországi horvátok szigorú böjttel indítják a karácsonyi időszakot, mely szenteste, az éjféli misével ér véget. Utána jöhetnek a nagy családi lakomák a kedvenc ételekből.

Horvát szokás, hogy bevisznek a házba három nagyobb tuskót, mely a szentháromságot szimbolizálja, majd bedobják a tűzbe, a cél, hogy minél nagyobb lánggal égjenek, mert úgy hiszik, annál több áldást hoznak a házra. A tuskók lángjáról gyújtják meg a karácsonyi gyertyákat is. Szintén horvát tradíció a szalma szétszórása a házban, melyből az ünnepi asztalra is jut.

Ostyatöréssel indul, szalmahúzással folytatódik a lengyel karácsony

A lengyeleknél a szenteste az első csillag megjelenésével kezdődik. A családok ostyatöréssel indulnak az ünneplésnek, melynek során jókívánságokat mondanak egymásnak, és ami a megbékélés, szeretet, megbocsátás szimbóluma. Az asztalhoz, melyre a hagyományok szerint mindig eggyel több teríték kerül, mint ahányan körül ülik — váratlan vendég, vándor stb. részére —, ezután ül le a család. Az asztalterítő alá rejtett szalmaszálak közül mindenki húz egyet. A szalmaszálak a kedvező, gondoktól és bonyodalmaktól mentes év ígéretével kecsegtetnek, így minél hosszabb és egyenesebb szál jut valakinel, annál jobb éve lehet.

Szenteste 12 különböző, a 12 apostolt jelképező böjti étel kerül az asztalokra. A hagyományosan céklából, gombából, képosztából készült ételek mellett saláták és halak, többféleképpen elkészített hering közül lehet választani.

Christkindlspiel, hal és bejgli a sváb karácsony fókuszában

A hazai németek vagy más néven, svábok is tartják a betlehemezés, azaz a Christkindlspiel hagyományát, igaz, ma már nem jellemző, hogy jelmezben, házról házra járnának előadni Jázus születésének történetét.

A hazai németek tartják a betlehemezés, azaz a Christkindlspiel hagyományát Forrás: Laczkó Dezső múzeum Veszprém

Szenteste nem kerül hús a német nemzetiségiek asztalára. Inkább bor- vagy tejlevest fogyaszt a szűk család, majd halat esznek és mákos gubát. A húsfogyaztás sváb körökben is csak az éjféli mise után szokás.

Haluska és krumplisaláta is kerül szenteste a hagyományosan terített szlovák asztalokra

A bolgárokhoz hasonlóan, a szlovákok sem apkolják le azonnal az ünnepi asztalt, a megmaradt ételekkel ők az angyalokat kínálják meg, akik mákkal, dióval, cukorral megszórt haluskát, egy hagyományos szlovák tésztafélét találnak szenteste a hagyományos ételek közül, illetve krumplisalátát, káposztát is fogyaszthatnak.

A betlehemi játékok, ahogy a német, úgy a szlovák karácsonyi népszokások között is fontos szerepet töltenek be.

Ételeiken keresztül kapcsolódnak egymáshoz az örmények

Hányatott sorsú nép az örmény. A világ minden pontján élő örmények mégis ragaszkodnak tradícióikhoz, bármennyire kis létszámban vannak is jelen az egyes országokban. Hagyományos karácsonyi ételeikkel is a szétszóródott nép egységét, összetartozását akarják erősíteni, így bárhol éljenek is, mindannyian ugyanúgy igyekeznek ünnepelni a karácsonyt (is).

A karácsonyi ünnepi asztalra jellemzően töltött hal kerül. A töltelékbe egyenlő arányban kerül párolt hagyma és rizs, melyhez török fekete szőlőt és mogyorót is kevesrnek. A halat sütés után paradicsom levében és borban párolják, majd kihűlve tálalják az összegyűlt családnak. Kedvelt ünnepi levesük az aganzabur, mely egy húslevesféle, édességük pedig a pahlaiva, mely egy dióval, cukorral és citrom reszelt héjával töltött tészta.

Nincs román karácsony kolindálás és turkajárás nélkül

A karácsonyi ünnepkör egyik legszínesebb, ugyan nem egészen az eredeti formájában, de ma is élő romn szokása az úgynevezett kolindálás. A kolindák többnyire vallásos, az ünneppel kapcsolatos énekek, melyeket 10-15 év közötti fiúk énekeltek házról házra járva az ablakok alatt. Ahol engedélyt kptak a kolindálásra, ott cserébe kalácsot, kolbászt, süteményt almát, diót kaptak jutalomként a családoktól.

A másik tradicionális román karácsonyi szokás, a kecskemaszkos alakoskodás, vagyis a turkajárás. A népi játék főszereplője egy meghatározott dallamra, sajátos táncot járva lépett a házba, ahova beengedték az ott élők. Táncát hegedűvel, dob- és énekszóval kísérték. A turkával köszöntő legényeket szintén adományokkal és pénzzel jutalmazták.

A romák számára a karácsony a legszentebb ünnep

Noha a cigányság asszimilálódási szándéka nyilvánvaló, azért léteznek még hagyományőrző roma családok is, melyek megtartották a régi szokásaik egy részét. Ők a karácsonyt a temetőben nyugvó családtagjaik sírjának meglátogatásával kezdik. A szentestét ők is szűkebb család körében ünneplik, gyertyát gyújtanak, énekelnek, majd az ünnepi asztal köré ülnek, melyre toros káposzta, különféle sültek, halételek és diós-mákos bejgli kerül.

Hazánk számos területén él még az a roma szokás, hogy szentestére maguk faragta jázolt tesznek a szoba sarkába, melyre szalmát szórnak, azt jelképzve ezzel, hogy Mária és József bármikor betérhetnek az otthonukba.

Nem állítanak karácsonyfát, viszont tölgyfát égetnek a szerbek

A szerbek azok közé az ortodox vallású nemzetek közé tartoznak, akik megtartották a Julisanus-naptárat, így nálunk minden két héttel később történik, mint a Gergely-naptárra váltó ortodoxoknál és más keresztény vallások esetén. A karácsonyt megelőző három vasárnapon először az apákat, majd az anyákat, végül a gyerekeket ünneplik.

Január 6-án, szenteste a szerbek nem állítanak karácsonyfát, de legalábbis nem tartozik a hagyományaik közé. Viszont délután sor kerül a badnjak, azaz a tölgyfa elégetésre, majd a családfő szalmát visz a házba és szétszórja a padlón. Ez Krisztus születésének helyét jelképezi, ide rejtik el a gyerekek ajándékait, melyeket szigorúan vacsora után bonthatnak ki. Az ünnepi asztalra halak, tésztafélék, hüvelyesek, böjtös töltött káposzta, méz, gyümölcsök és kompót kerül.

Görög katolikus karácsonyt tartanak a ruszinok

A ruszinok élete sem volt soha egyszerű. A ma már Ukrajna kivételével mindenhol önálló népcsoportként elismert nemzetiség karácsonyi hagyományai leginkább görög katolikus vallásukra alapul, de nem sokban különbözik bármely keresztény ország tradícióitól.

Fontos számukra a böjt, melyet szigorúan be is tartanak, így szenteste az asztalra hal kerül, illetve gyakran egyszerű, sózott olajba mártogatott kenyeret esznek.

A szlovénok úgy ünnepelnek, mint a magyarok

Szinte semmiben nem különböznek a szlovén karácsonyi szokások a mi hagyományainktól. A betlehemezés és a jászol állítása a szlovénoknál is jellemző a karácsonyi időszakban.

A betlehemezés és a jászol állítása a szlovénoknál is jellemző Forrás: MTI/Nemes János

Karácsonyra a bejglire, kalácsra hasonlító süteményt sütnek, ám a poticába, mely éppúgy lehet édes, mint sós, dió helyett mogyorót tesznek.

Az ukránok különleges betlehemes játékkal ünnepelnek és „kutyát” esznek karácsonykor

A szerbekkel ellentétben, már az ukránok is decemberben ünneplik a karácsonyt, és náluk is létezik a ma már inkább csak falvakban jellemző betlehemezés, bár némileg eltér a magyar szokásoktól.

Amelyik házba beengedik a kecskének, pásztornak, cigánynak, zsidónak, orvosnak és halálnak beöltözött embereket (mindegyikből kell lennie egynek a csapatban), ott énekelnek, majd a műsoruk végén búzát szórnak el a házban.

Cserébe pénzt kapnak.

A szenteste fő fogása az ukrán családok döntő többségénél a kutja, ami búza, méz, dió vagy mák illetve mazsola keveréke. Minden hozzávalónak szimbolikus jelentése van, a méz jelképezi például a szeretetet, összetartozást. Az ünnepi asztalon 11 féle böjti ételnek kell lennie, mint amilyen a varenyiki, vagy a pontyból készült halkocsonya.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.