pr-cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pontosan nem ismerhetjük az okot, csak következtethetünk arra, miért rágták az ókori görögök a masztixot, azaz a pisztáciagyantát, illetve az amerikai indiánok a lucfenyő gyantáját: feszültségoldás céljából. Bár ma már inkább a fogak egészségének védelme és a friss lehelet van a középpontban, amikor a rágózásról beszélünk, de a stresszoldás sem egy utolsó szempont.

Öt évvel ezelőtt tudományos magyarázat is született arra, miért rágózzunk, amikor feszültek vagyunk: az ausztráliai Swinburne Egyetemen dolgozó Andrew Scholey agykutató kimutatta, hogy a rágógumizás a stressz kialakulásában jelentős szerepet játszó kortizol hormon termelődését nagymértékben csökkenti. A professzor a kísérlet során direkt stresszelte diákjait és a mérések azt mutatták, hogy azoknak a diákoknak, akik a feladatok elvégzése közben rágógumit rágtak, kevésbé váltak idegessé, éberebbek voltak és a teljesítményük is jobb volt. A rágózók kortizol szintje átlagosan 16 százalékkal maradt alacsonyabb, így 109 százalékkal jobban hajtották végre az előírt feladatokat.

A stresszről, a magas feszültségben élt hétköznapok egészségkárosító hatásáról szakkönyvek és orvosok tömege beszél, a teljes életmódváltás azonban sokak számára lehetetlen. Hiába megrendítő, milyen következményekkel jár a stressz – gyengíti az immunrendszert, megzavarja az emésztést, okozhat álmatlanságot, rossz alvást, impotenciához vezethet, rontja a memóriát és a koncentrálóképességet, csökkenti a teljesítőképességet –, más, a megszokottól eltérő ritmus szerint egyik pillanatról a másikra átszervezni a mindennapokat szinte lehetetlen. Ilyen helyzetben a legkisebb lépések is számítanak, és nem mindig adódik idő és lehetőség, hogy kimenjünk a természetbe vagy jógázzunk. Ekkor jó megoldás néhány percnyi rágózás.

Arra viszont oda kell figyelnünk, milyen rágó mellett döntünk: mindenképpen cukormentes legyen, illetve ha a fogaink fehérségét is fontosnak tartjuk, akkor annak megőrzését elősegítő rágógumi kerüljön a táskánkba. Ha a stresszmentesítés mellett a szájhigiéniára is hangsúlyt fektetünk, akkor érdemes minden étkezés után 20 percig Orbit® cukormentes rágógumit rágnunk, hogy a fogak egészségét is megőrizzük. Dupla haszon: egyszerre tűnik el a felesleges feszültség és a káros lepedék a fogakról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.