csillagjegy zeneszerző horoszkóp ezotéria
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sorozatunkban minden hónapban bemutatjuk az aktuális csillagjegy egy-egy híres szülöttjét, hogy megvizsgálhassuk: hol és miként jelentkeztek az életében a horoszkópjának jellegzetességei. A Halakat az érzékeny zongorazseni, Chopin képviseli.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is! Ha pedig szívesen tekintesz vissza a múltba, ajánljuk az Akkor és Most oldalt!




Forrás: AFP
Forrás: AFP

Chopin Lengyelországban született és nevelkedett, majd felnőtt élete javarészét (az 1830-as lengyel felkelés orosz leverése után) francia emigrációban, főként Párizsban töltötte. A franciás neve viszont nem véletlen, és nem is Párizsban szerezte: édesapja francia volt, aki lengyel nőt vett el feleségül. Maga Chopin viszont mindig is lengyelnek vallotta magát, lelkesen támogatta a lengyelek nemzeti törekvéseit, és a halála után a végakarata szerint a szívét Lengyelországban, a varsói Szent Kereszt-templom egyik oszlopába falazva helyezték végső nyugalomra.

Noha életében Chopin tiltakozott a romantikus jelző ellen, vélhetően annak elhasználtsága és a benne rejlő túlfűtöttség, szenvedélyesség miatt (melyek rá nem voltak jellemzőek), ez a gesztusa is jelzi, hogy más tekintetben mennyire romantikus lelkületű volt, és azóta a zeneirodalom is ezen stíluskorszak legjelesebb képviselői között tartja számon. A Halak jegybe tartozók pedig általában szintén romantikus típusok: többet számítanak nekik az érzelmek, a belső világ, a pillanat varázsa, a lelki egymásra hangolódás, mint a praktikus külsőségek.

A Halak inkább él "befelé", mint "kifelé", nem vonzza a nagy társasági élet, jobban kedveli az intimebb szituációkat, ahol a túlérzékeny bizonytalansága, gyakran előforduló önértékelési zavarai kevésbé járhatnak olyan következménnyel, hogy elnyomják és háttérbe szorítják őt. A csodagyerek zongorazseniként induló Chopin már egészen kicsi korában koncerteket adott a rá kíváncsi közönségnek, köztük olyan hatalmasságoknak, mint az orosz cár.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Később azonban Párizsban már inkább csak szalonokban, kisebb nézőközönség előtt szeretett zongorázni, és az előadóművészet felől egy belsőbb tevékenység, a zeneszerzés felé fordult. Érdekes jelenség, hogy minden visszafogottsága ellenére a Halak jellemzői között szokták emlegetni a tánc szeretetét. Nos, Chopinről nem tudjuk pontosan, hogy milyen gyakran ropta a párizsi parketteken, de az bizonyos, hogy a műveiben előszeretettel komponált tánczenékre, olyan műfajokat emelve magasabb szintre, mint a lengyel mazurka vagy a bécsi keringő.

A Halak a párkapcsolatok terén sem mondható domináns típusnak. "Általában erős társat választanak, akihez hasonulhatnak" - írja róluk az általános jellemzés, és Chopin élete erre is rímel. 1836-ban ismerkedett meg Dudevant bárónéval, vagy ahogy a világ ismeri: George Sand-nal, a nagyvilági életet élő, korábban számos hírességgel szeretői viszonyt ápoló írőnő pedig nem véletlenül választott férfiúi művésznevet - egy cseppet sem volt érzékeny és nőies lélek. Olyannyira nem, hogy Chopin eleinte inkább tartott tőle, majd mégis a hatása alá került - az olyan epizódok ellenére is, mint amikor Mallorca szigetén egy fűtetlen parasztházban és egy kolostorban volt kénytelen Sand miatt eltölteni egy telet, és ez alaposan megviselte az amúgy is gyenge egészségét.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Chopin és George Sand

A tüdőbetegségekre és az áldozatszerepre való hajlam szintén Halak-jellegzetesség. Chopin és George Sand végül azért szakítottak, mert a nő megvádolta a zeneszerzőt, hogy kikezdett az ő korábbi kapcsolatából származó lányával - a vád már csak azért is furcsa, mert a leveleiben pedig Chopin aszexualitásáról ír... Mindenesetre az útjaik különváltak, és Chopin nem sokkal élte túl az elválást: 1849-ben tuberkulózisban hunyt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.