Ezért nem alszik a gyerek! - 5 meglepő hiba lefekvés előtt

alvászavar táplálkozás nevelés szoktatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már minden létező szakirodalmat végigolvastál, mégsem tudod, mi lehet az oka annak, hogy a kicsi nehezen alszik el, vagy ha könnyedén álomba is merül, többször is felébred éjszaka? Könnyen lehet, hogy olyan egyszerű dolgok állnak a háttérben, mint a nem megfelelő vacsora vagy a túl sok játék. Ismerd meg a leggyakoribb hibákat, melyek csak nehezítik a gyermek altatását!

Thinkstock
Thinkstock

Magas energiatartalmú vacsora

Bármilyen hihetetlen, teli pocakkal csak az egészen pici babák szeretnek aludni. Azok a babák, akik még szopizás után vagy közben képesek átlépni az álomvilágba. A mellétáplálás már okozhat nehézségeket, és nemcsak a mennyiség lehet az oka az alvás hiányának, de a kicsinek kínált táplálék fajtája is. A nagyon magas kalóriatartalmú ételek például szó szerint felpörgetik a babát, hiszen a szervezete hihetetlen mennyiségű energialöketet kap, amelyet egyszerűen fel kell használnia. A vacsorára kínált, szénhidráttal felturbózott tápszer, esetleg nagyobb mennyiségű hús is lehet tehát az oka a kicsi álmatlanságának.

Hiányzó napirend

Az altatás megfelelő előkészítésének alapköve a napirend: ha a kicsi szervezete megszokja az azonos időben történő "nyugtatást". Ha az esti altatás - megfelelő szertartások kíséretében - azonos időben történik meg, és ettől a szülő csak nagyon-nagyon ritkán tér el, akkor a baba vagy a kisgyerek belső órája ehhez igazodik majd.

Néha előfordulhat ugyan, hogy egy vendégség vagy egy utazás miatt ez felborul, de ha a továbbiakban is következetesen ragaszkodunk az azonos időponthoz, akkor a kicsi egyszerűen igényelni fogja a nyugalmat. Azonos időben. Ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy percre pontosan kell ágyba dugni, de azt igen, hogy a "hét óra körül" az ne nyolc és ne hat óra legyen.

Esti móka

Klassz dolog és szívderítő látvány, amikor az apuka beszáll a kicsi körüli tevékenységekbe. Ám sokszor pontosan az apás játékok azok, amelyek kibillentik a babát vagy a kisgyereket a megszokott ritmusból, főleg akkor, ha az esti szertartás átcsap egy belevaló csiklandozásba, lovaglásba vagy kergetőzésbe. A kicsik ugyanis hajlandóak ilyenkor túlpörögni. A szervezet pattanásig telik adrenalinnal, és nincs az a kiegyensúlyozott anyuka, aki a felhúzott gyereket ágyba tudná dugni. Így, ha jót akarunk a babának, a nagy mozgással, ricsajjal járó játékokat ne lefekvés előtt ejtsük meg.

Thinkstock
Thinkstock

Frissítő fürdő

Sokan gondolják azt, hogy a meleg fürdő során elpilled a kicsi, és nincs is más teendő, mint az illatos gyereket ágyba dugni. A tapasztalatok azonban mást mutatnak. A fürdő ugyanis valóban hathat nyugtatólag a gyerekre, de nem mindig. Van, amikor felfrissíti a picit, éberségét pedig ekkor csak fokozzák az öltöztetéssel járó forgatások. Ahhoz, hogy időben elaludjon a baba, legalább egy órával az alvás tervezett időpontja előtt dugjuk a fürdető vízbe a kicsit, hogy legyen elég ideje lehiggadni.

Izgalmas környezet, izgalmas esti mese

Akkor alszik el könnyen a baba, ha nincsenek éles fények körülötte, és nincs kiugróan nagy zaj sem. Ne várjuk el a babától, hogy a nappali közepén, a hangoskodó televízió mellett ringassa mély álomba magát. Ha a lakáskörülmények nehezítik az altatást, a fő szempont a baba legyen, és igazodjunk hozzá - természetesen csak mértékkel, hiszen a kicsinek is alkalmazkodnia kell.

Thinkstock
Thinkstock

A nem megfelelő mese is nehezítheti az elalvást, hiszen az izgalmas képsorok és az ezek nyomán keletkező feszültség nem segíti a szervezet nyugalmi állapotba kerülését. A legjobb, ha az esti mesét a szülő olvassa fel, ami pedig legyen nyugodt és izgalmaktól mentes - ha a pici még nem is érti feltétlenül a történetet, a hagsúlyok is utalhatnak az izgalmakra. Fontos tudni azt is, hogy a televízió hangjai "belopakodnak" a tudatalattiba is, és amikor mi azt gondoljuk, hogy bármit nézhetünk a közelében, mert a baba már nyugodtan alszik, addig az ő agya lázasan küzd a besurranó zajokkal és fényekkel. Ez pedig könnyen eredményezheti a gyakori éjjeli ébrenléteket.

Gazdag Enikő pszichológus véleménye

A baba altatási szokásaiban a leglényegesebb pont a rendszeresség. Az esti rutin kialakítása - fürdetés, mese, kis játék - elengedhetetlen ahhoz, hogy a babában, később a gyerekben kialakuljon a rendszeresség, hogy tudatában legyen annak, mi után mi következik. A halvány fény a gyerekszobában és az esetleges felébredések halk, megnyugtató kezelése - puszi, simogatás, betakargatás, majd újra magára kell hagyni a gyereket - hozzásegítik a kicsit a zavartalan alvás megszokásához. A keretek kialakítása nélkül nem tanulja meg a gyerek, hogy mi a különbség a nappal és az éjszaka között, és jogosan azt hiheti, hogy éjszaka is lehet játszani. Fontos a szülő részéről a következetesség, hogy esetleg más helyzetek, például betegség vagy költözés után is vissza tudjanak állni ugyanabba az esti rutinba az altatással kapcsolatban. A gyereket a saját ágyában kell altatni, és nem ajánlatos beengedni őt a szülői ágyba, csak esetleg reggeli összebújásra. Ha a gyerek önállóan el tud aludni, megtanulja ezt, ezen képesség birtokában magabiztosabb lesz, és segíti az önállósodását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.