Évekbe telhet, míg valaki gyereket kap hazánkban - Örökbefogadás Magyarországon

örökbefogadás gyermekvállalás Magyarország ügyintézés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az örökbefogadás a jóléti államokban mindennapos eseménynek számít. Olajozott folyamat, amelynek minden résztvevője a lehető leggyorsabban juthat optimális megoldáshoz. Hazánkban azonban nem ennyire rózsás a helyzet.

Egyre többen döntenek az örökbefogadás mellett manapság, hiszen egyre több párnál derül ki, hogy közös utód vállalására egyszerűen nincs módjuk. Másrészről az abortuszellenes kampányoknak (is) köszönhetően, a nem kívánt terhet hordó nők egy részének sem annyira egyértelmű már a magzat életének kioltása, így lehetetlen helyzetük rendezésére humánusabb megoldás után nyúlnak. Aki pedig keres, az lel is megoldást, hiszen hazánkban az intézményes megoldás mellett civil alapítványok is segítik a "nem kívánt" újszülöttek családba fogadását.

Thinkstock
Thinkstock

Örökbefogadás nyíltan vagy titokban

Az örökbefogadásnak alapvetően két formája ismert. A nyílt örökbefogadásnál az örökbeadó és az örökbefogadó szülő vagy szülők megismerhetik egymást. Ez annak különösen jó, aki rajta kívül álló okok miatt kénytelen lemondani gyermekéről, hiszen láthatja, hogy a kicsi olyan családba, olyan szülők szárnyai alá kerül, akik az örökbeadó anya számára szimpatikusak. Akikben megbízik, akiknek nemcsak körülményeik, de személyiségük, habitusuk is elfogadható, vagy egyenesen vonzó számára.
Az örökbefogadó szülőknek sem mellékes körülményekre derülhet fény ez esetben. Nagy jelentősége lehet a kicsi gondozása, nevelése terén, ha az örökbefogadó szülőnek van némi rálátása arra, hogy a vér szerinti anya milyen tantárgyakat kedvelt az iskolában, akadtak-e tanulási problémái, egészségügyi gondjai.

Ennek ellenére a nyílt örökbefogadás a kevésbé népszerű, és ennek oka a beszámolók alapján úgy tűnik, csupán az, hogy a befogadó szülők nem szeretnék, ha a vér szerinti szülő egy napon a gyermekével történő kapcsolat felvételét szorgalmazná - annak ellenére, hogy a tapasztalatok szerint nagyon kevés esetben keresi meg gyermekét később az az anya, aki örökbe adta.

A zárt örökbefogadás lényege, hogy az örökbeadó és az örökbefogadó nem ismerik egymást, az örökbefogadó számára soha nem lesz nyilvános, hogy ki neveli a továbbiakban gyermekét, ahogy az örökbefogadó számára sem derülhet ki soha, hogy ki szülte a gyermeket. Néhány nagyon fontos információhoz hozzájuthatnak ugyan, például, hogy hány éves anya szülte a kicsit, vagy hogy számíthat-e valamilyen örökletes betegségre - ha arról az anya nyilatkozik -, ám a személye titokban marad. Annak ellenére is több befogadó szülő választja az örökbefogadás titkos módját, hogy e mellett nehezebben vagy hosszabb idő alatt juthatnak csak gyermekhez, de nagyon sok ember számára ez az egyetlen járható út. Zárt örökbefogadás történik a későbbiek során akkor is, amikor az anya személye egyébként is titok, mert például "bölcsőbe rakta" a gyermekét, és akkor is, ha szülés után már a kórházban lemond gyermekéről, vagy szándéknyilatkozat nélkül otthagyja a kicsit.

Thinkstock
Thinkstock

Akár évekbe is telhet, míg gyermekhez jut valaki

Ahhoz, hogy valaki számára az örökbefogadás lehetősége elérhetővé váljon, hosszadalmas és nem kevés buktatóval teli utat kell bejárnia.
1997. november 1. óta az örökbefogadási folyamat első állomása az alkalmassági határozat megszerzése. E nélkül senki semmilyen módon nem fogadhat örökbe gyermeket. A határozat kiadása a Területi Gyermekjóléti Szolgálat - TEGYESZ - hatásköre. Jelentkezni az illetékes gyermekvédelmi szakszolgálatnál kell, és rajtuk keresztül elindítani a folyamatot. Az alkalmassági vizsgálat több részből áll, környezettanulmányt végeznek, pszichológiai vizsgálaton kell részt venni, emellett jövedelemigazolást kell csatolni, valamint egészségügyi alkalmassági igazolást is be kell szerezni. Házaspárok esetén szükséges a házassági anyakönyvi kivonat másolata is.

Ezután kerülhet csak sor az örökbefogadásra felkészítő tanfolyam elvégzésére, amely egy, három részre bontott, 21 órás tanfolyam. Ez kötelező, sikeres elvégzése nélkül nincs esély örökbefogadásra. A TEGYESZ azután terjeszti fel a teljes anyagot az illetékes gyámhivatalhoz, ha azt teljes körűen tudja támogatni.

A hivatalos jelentkezés és a jogerős alkalmassági határozat megszületése között akár fél év is eltelhet, míg az alkalmassági két évig érvényes, ezt követően egyszer három évre meghosszabbítható. Ám nem kell megijedni, mert ha ennyi idő alatt sem kaphatnak számukra megfelelő gyermeket, akkor a továbbiakban újra lehet jelentkezni, csak éppen már a tanfolyamot nem kell ismételten elvégezniük az örökbefogadásra várakozó pároknak.

45 év korkülönbség a határ

Örökbefogadó csak teljesen cselekvőképes nagykorú személy lehet, olyan, akinek körülményei és személyisége alkalmassá teszik egy gyermek örökbefogadására. Fontos kitétel, hogy az örökbefogadandó gyermeknél legalább 16, maximum 45 évvel lehet idősebb. Ettől csak abban az esetben lehet eltekinteni, ha az örökbefogadó személy és az örökbeadandó gyermek között rokoni kapcsolat áll fenn.

Thinkstock
Thinkstock

Az örökbefogadás hivatalossá válása előtt az örökbefogadó egy hónapig gondozza a kicsit, ezt tekinthetjük próbaidőnek is, és csak a "sikeres" gondozási idő után jön létre a hivatalos aktus. Erre a próbaidőre, ha szokatlannak is tűnik, és a legtöbb örökbefogadó szülő ezt nehezen éli meg, nagyon nagy szükség van, és nem feltétlenül azért, hogy kiderüljön, tudja-e gondozni a gyermeket, hiszen addigra az már rég eldől, hogy erre alkalmas vagy sem. Sokkal inkább a kölcsönös vonzalom feltérképezése áll a háttérben: a mosolyok, az érintés, vagyis hogyan működnek oda-vissza a szenzorok. Hogy a szülő valóban képes-e teljes mértékben elfogadni a gyermeket, főleg akkor, ha nem néhány napos, hanem néhány éves gyermekről van szó, ahol a visszacsatolás is hatalmas jelentőséget kap.

Kevesen tudják, hogy az örökbefogadási szándékot indokolni kell, és ez nem egy mellékes szál a történetben, jó néhány esetben akár döntő momentummá is válhat annak megfogalmazása, hogy miért döntöttek éppen az örökbefogadás mellett. Ez ugyanis egy gyermek felnevelésének és vállalásának teljes körű tudatosságát, a leghatározottabb felelősségvállalást jelentheti, az érzelmi igények kielégítése mellett. Míg néhány esetben ez jelent ugyan gyermek utáni erős vágyat, a feladat nagyságának és veszélyeinek valós felmérése nélkül.

Tévhitek az örökbefogadás körül

Sokan gondolják azt, hogy szinte lehetetlen ma hazánkban a megfelelő időben örökbe adható gyermekhez jutni, ám ezt a beszámolók cáfolják: akad ugyanis örökbe adható gyermek, csak éppen az a gyakori, hogy az igények és a lehetőségek elcsúsznak egymás mellett. Vagyis tény, hogy hosszú az a lista, amely a "legnépszerűbb", örökbe adható gyermekekre várakozó párok - vagy egyedülállók - nevét tartalmazza, de annyira szűk kategóriát jelölnek meg, hogy az rövid távon nem érhető el. Egy 2008-as adat szerint például abban az évben 1918, vegyes életkorú gyermek várt örökbefogadásra, és 2000 pár örökbe fogadható gyermekre. Mégis csak néhány száz örökbefogadás történt, és annak egy része is házastársi örökbefogadás volt, vagyis az új apuka fogadta örökbe házastársa gyerekeit vagy fordítva.

Thinkstock
Thinkstock

Nem titok, hogy sokan újszülöttre, vagy néhány hetes, hónapos babára nyitottak csupán, mert számukra elengedhetetlenül fontos, hogy az elsődleges kötődés a gyermek és közöttük, vagyis az örökbefogadó között jöjjön létre. Fontos lenne, és felgyorsítaná, hatékonyabbá tenné a folyamatot, ha az örökbefogadó szülők időben, vagyis nem negyven felett jutnának döntő elhatározásra, hanem már korábban, hiszen akkor nem csúsznának ki az időből, és ha a párok nem feltétlenül újszülött, fehér bőrű kisbabára várakoznak, akkor nagyobb eséllyel, rövidebb idő alatt jutna gyermekhez a szülő, és anyához, apához a szeretetre éhes, családra vágyó kicsi.

Örökbefogadással foglalkozó alapítványok, honlapok:

www.orokbefogadas.lap.hu
www.golyahiregyesulet.hu
www.bolcso.hu
www.agacska.hu
www.pereputty.hu

Jobban szeretem az egyik gyerekemet - Rossz anya vagyok?http://www.life.hu/anyaskodj/20110805-jobban-szeretem-az-egyik-gyerekemet-rossz-anya-vagyok.htmlMásodszor is lány! Ismét apa lett a világ legszexisebb énekese!http://www.life.hu/anyaskodj/20110805-masodszor-is-lany-ismet-apa-lett-a-vilag-legszexisebb-enekese.htmlHiányzik a nagymamád? Kölcsönözz egyet! - Több tucat nagymama vár rádhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110804-hianyzik-a-nagymamad-kolcsonozz-egyet-tobb-tucat-nagymama-var.htmlFelesége helyett ment gyedre a 45 éves nyomozó - Kevesen követik a példájáthttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110729-felesege-helyett-ment-gyedre-a-45-eves-nyomozo-kevesen.htmlMár 16 hónapos Sandra Bullock kisfia! - Ritka fotókhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110729-mar-16-honapos-sandra-bullock-kisfia-ritka-fotok.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.