Látványos belső terek Budapesten

design csoda építészet Budapest tér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Általában csak úgy rohanunk, intézzük a dolgainkat, a nagybevásárlást, ha pedig néha eljutunk kikapcsolódni, másra talán nem is figyelünk, mint a szórakozás tárgyára magára: például a kedvenc együttesünkre, aki éppen fellép. Pedig ha egy kicsit is jobban kinyitnánk a szemünket, rájönnénk, hogy lépten-nyomon érdekes terek, látványos belsőépítészeti megoldások, kreatív ötletek hada vesz bennünket körül. Íme, néhány ezek közül.

Vásárlás közben is láthatsz csodát: SPAR szupermarket – MOM Park

A bevásárlóközpontban lévő üzlet 2013. márciusi, SPAR által történt átvétele utáni teljes átépítést követően 2013. szeptember 12-én nyílt meg a MOM Park-beli SPAR szupermarket, ahol mintegy 2000 négyzetméteres eladótérben, egy teljesen egyedi környezetben intézhetjük a napi és a nagybevásárlásainkat. Az átépítéssel a SPAR a bevásárlóközpont színvonalához illeszkedő, többfajta vásárlói és bevásárlási igényt kielégítő üzletteret kívánt létrehozni, ahol a modern környezet párosul a piacot idéző, az áruvilágokat szigetszerűen megjelenítő és termékeket előtérbe helyező, egyszersmind barátságos atmoszférával.

Még több fotó galériánkban! Kattints a képre! Fotó: Batár Zsolt

A térszervezést, a belsőépítészeti formákat, az anyag- és színhasználatot, s egyéb megoldásokat ezek az elvek inspirálták. Az üzlet berendezésénél környezetvédelmi szempontok is fókuszba kerültek (például energiakímélő led-világítás és beajtózott hűtőbútorok). Mindehhez magyar tervező céget választott az üzletlánc. A tervezőmunkát a LAB5 Architects cég vezető tervezői végezték. Az üzlet kialakítása olyan jól sikerült, hogy nemrégiben a külföldi sajtót is bejárta a híre.

Fotó: Batár Zsolt

Ha utazol a jövőben, itt is figyelj jobban: M4 – Budapest

Az új metró megépítésének célja az volt, hogy a másik három vonalhoz képest egy merőben más metróvonal épüljön a fővárosban, ami végül valós alternatívája lehet majd az autós közlekedésnek. Mind a tíz állomás nagy légterű, az egyedi tervezésnek köszönhetően pedig ahol erre lehetőség volt, ott a természetes fény éri a peronszintet, ezeknek köszönhetően pedig csökken az utasok bezártságérzete. Az építészeti koncepció szerint az állomásbelsők jelentős része natúr betonszínű marad és ezek a burkolatok az építkezés befejeztével színes, változtatható fényekkel lesznek megvilágítva, egyedi karaktert kölcsönözve ezzel minden állomásnak. Az egyedi építészet egyébként a teljes vonalat jellemzi, a Fővám téri megálló például már most, átadása előtt több nívós nemzetközi építészeti díjat tudhat magáénak.

Kattints a képre a galériáért! Forrás: BKV Zrt. DBR Metró Projekt Igazgatóság

További információk: Jelenleg az M4-es metró I. szakasza épül 10 állomással. Az állomások sorrendben: Kelenföld vasútállomás, Bikás park, Újbuda-központ, Móricz Zsigmond körtér, Szent Gellért tér, Fővám tér, Kálvin tér, Rákóczi tér, II. János Pál pápa tér, illetve Keleti pályaudvar. A jelenleg is érvényes ütemterv szerint az utasforgalmi próbaüzemnek 2014. március végén el kell indulnia.

Forrás: BKV Zrt. DBR Metró Projekt Igazgatóság

Ajándék, nem csak a füleidnek: Liszt Ferenc Zeneakadémia

Az egyetem központi épülete – közkeletű nevén a Zeneakadémia épülete – 1907-ben épült. Az épület vonzerejét – az története mellett – páratlan miliője, építészeti értéke adja. Az épületet gazdag külső és belső iparművészeti és képzőművészeti anyaga a magyar és közép-európai szecesszió kiemelkedő műremekévé avatja. A belső tér esztétikai világát a Zsolnay porcelángyár pirogránit és eozinmázas burkolatai, Róth Miksa mozaikjai és színes üvegablakai, valamint Körösfői-Kriesch Aladár freskói határozzák meg.

Kattints a képre a galériáért! Fotó: Marjai Judit és Darabos György

Az elmúlt évszázadban feltételezhetően ideológiai okok miatt átfestett falak díszítése az alapos restaurátori kutatómunka eredményeként nyerte vissza eredeti állapotát. Megújult pompájával a Nagyterem Apollón tekintélyt parancsoló szentélyévé vált, míg a Kisterem eddig rejtett, gazdag szecessziós díszítésével vidám, de méltó társsá lépett elő. Az eredetileg alkalmazott megoldásokhoz híven a díszítőfestő-restaurátorok a helyreállított külterekben valódi aranyfüstöt használtak, a rendkívül részletgazdag enteriőrökben pedig magas réztartalmú, úgynevezett metálozással érték el az aranyhatást. A falikárpitok, drapériák szintén az 1907-es pompát hivatottak visszahozni. A rekonstrukció eredménye a külcsín és a belbecs összhatásában méltán pályázhatna a legrangosabb nemzetközi örökségvédelmi díjak bármelyikére – a zenerajongó nagyérdemű legnagyobb megelégedésére.

Fotó: Marjai Judit és Darabos György

Nagy port kavart, de megérte: a Bálna Budapest

A Bálna kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrum. Az épület önmagában egyesíti a különböző korok építészeti jellemzőit. A műemlék jellegű, 1881-ben átadott téglaszerkezetű raktárépületeket és a múlt század szerkezeteire jellemző vasbetont számítógéppel tervezett, XXI. századi acél-üveg héj öleli át. Az épület tervezője Kas Oosterhuis, a non standard építészet egyik legismertebb mai képviselője. Ennek az irányzatnak az a jellemzője, hogy az épületek szoborként, városképi elemként is funkcionálnak. A Bálna piactere biotermékeivel, az antik műtárgyakkal, a közelmúlt esztétikai értéket képviselő mindennapos használati eszközeivel folytatása és kiegészítője a CNN Travel által Európa legjobb piacaként elismert Nagycsarnoknak.

Még több fotó galériánkban! Kattints a képre! Forrás: Bálna Budapest

A Bálna belsőépítészeti megformálása hűen tükrözi korunk holisztikus szemléletét: acél, alumínium és üveg, sárgára égetett tégla, csontszínű beton és selyemszürke alumínium felületek, tükörpolírozott beton- és fapadló, terazzo mintás lépcsőfokok és krómacél mozgólépcsők tükrözik az átlátszó üveg tetőpanelokon átragyogó napsugarat, egyetlen egésszé formálva a belső és a külső teret, a vendéglátás művészetét a művészeti látomással, a vásárlás örömét az öröm látványával.

Egyik különlegessége az a fantasztikus kilátó pont, amely lentről egyáltalán nem látható.

Forrás: Bálna Budapest

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.