Csak húst eszel? Nézd meg, hogyan omlik össze a tested a húsevő diéta hatására

Digital Vision - Kathrin Ziegler
Mellékhatások húsevő diéta étrend egészségtelen életmód
Ma már annyi diéta közül válaszhatnak az emberek, hogy nagyon nehéz eligazodni abban a tekintetben, melyik használ igazán. Az őrült, ám népszerű diéták között előkelő helyen szerepel a húsevő diéta, ami kizárólag állati eredetű ételek fogyasztására épül. Vigyázat: mellékhatásai lehetnek!

Azok, akik a húsevő diétát követik azért teszik ezt, mert szerintük számos egészségügyi előnye van. Ezzel szemben a táplálkozási szakemberek nagy része szerint az úgynevezett „carnivore diétának” több káros mellékhatása is van, amelyek rendkívüli veszélynek teszi ki azokat, akik követik ezt az étrendet. A húsevő diéta a szakértőket is megosztja!

Húsevő diéta: egy nő nyers húst eszik.
A húsevő diéta több negatív, mint pozitív hatással bír a szervezetre.
Forrás: The Image Bank RF

Ezért nagyon veszélyes a húsevő diéta

A húsevő diétát követők általában a következők miatt vágnak bele ebbe az étrendbe: a diéta hívei szerint gyors fogyást, tisztább bőrt, kevesebb puffadást, sőt egyes autoimmun betegségek tüneteinek javulását is eredményezheti az étrend – de ezeket a állításokat klinikai vizsgálatok eddig nem igazolták. A „húsevők” szerint ez egy ősi, természetes étrend, utalva ezzel az őskori vadászokra, akik fehérjében gazdag tápanyagokat fogyasztottak. Az egészséges étrend azonban sosem végletességekben rejlik. Pedig, ha be szeretnéd tartani a húsevő diétát, akkor az összes növényi élelmiszert el kell hagynod az étrendedből: kizárólag hús, hal, tojás és néhány tejtermék fogyasztása megengedett. A különböző közösségi oldalakon, így a TikTokon és az Instagramon is egyre többen buzdítanak arra, hogy minél többen kövessék ezt az étkezési szokást – számolt be a National Geographic

„A húsevő diéta növekvő népszerűsége a közösségi médiában a széleskörű étkezési változtatásokkal szembeni ellenállást jelzi. A halomban álló hústornyok azt jelzik, hogy az emberek egy része elutasítja a húsmentes étkezést és a húsfogyasztással járó környezeti terhelés súlyosságát” – nyilatkozta Richard Twine szociológus a jelenség hátterével kapcsolatban. A szociológus ezzel arra is utalt, hogy az ENSZ becslése szerint a globális üvegházhatású gázkibocsátás egyharmada a mezőgazdasághoz köthető, amelyben a húsipar a legnagyobb tényező.

Ezekkel a mellékhatássokkal kell számolnod, ha csak húst fogyasztasz

  • Emésztés és bélrendszer: noha rövidtávon csökkenhet a puffadást és a gázképződést, de hosszú távon a rost hiánya miatt a bélflóra károsodhat, ami emésztési problémákhoz vezethet. 
  • Tápanyaghiány: hiányozhatnak fontos vitaminok és antioxidánsok, amelyek a gyulladás csökkentését és az általános egészséget támogatják.
  • Szív- és érrendszer: a magas vörös- és feldolgozott húsfogyasztás növelheti az LDL-koleszterin (rossz koleszterin) szintjét. 
  • Emeli a szívbetegségek, stroke és egyéb kardiovaszkuláris problémák kockázatát.
  • Máj és vese túlterhelése: a nagy fehérjebevitel fokozott munkára kényszeríti a májat és a veséket, ami többek között vesekőhöz és májkárosodáshoz vezethet. 
  • Mentális egészség: a különböző rost- és növényi alapú tápanyagok hiányában megnő a depresszió kockázata, ugyanis a növényi rostok hozzájárulnak az általános mentális jóléthez is. 
  • Hosszú távon csökkenhet az agy védelme és kognitív egészsége.

Ezek is érdekelhetnek: 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.