8 dolog, amit ne adj a kutyának!

Forrás: Thinkstock -
kutya Tilos háziállat étel tiltólista
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nehéz ellenállni az ebédlőasztal mellett pislogó, könyörgő kutyaszemeknek és a nyüszítésnek, de néha igenis szigorúnak kell lenned önmagaddal és a házi kedvenccel szemben is – az ő érdekében. 

Csoki és sütemény – még diétásat se!

A legtöbben tudják, hogy a csoki nem tesz jót a kutyának, de azt már nem mindannyian, hogy miért: a csokiban megtalálható egy teobromin nevű toxikus vegyület, mely főleg nagyobb mennyiségben hányáshoz, hasmenéshez vezet, súlyos esetekben pedig szívritmuszavart, remegést, de akár halált is okozhat. Ez az anyag a fehér csokitól kezdve ott van mindenféle csokoládéban, de az étcsoki és a kakaópor az, melyben kiemelkedő mennyiségben találhatod. A sütievés egy másik szempontból is káros a kutyára: a kakaó mellett a mostanában gyakran használt xilit is problémákhoz vezethet. Míg nekünk embereknek a xilit ártalmatlan cukorpótló, addig kutyáknál a vércukorszint drasztikus csökkenéséhez vagy májelégtelenséghez vezethet.

Forrás: Thinkstock

Hagyma és fokhagyma

Legyen nyers, főtt, szárított vagy sült változatban, a hagyma és a fokhagyma minden formája káros a kutyáknak: rombolja a vörös vérsejteket és akár vérszegénységet is okozhat. Persze a házi koszttal etetett kutyák szinte minden nap találkoznak vele, de kis mennyiségben még semmi gondot nem okoz. Nagy mértékű hagymafogyasztás viszont már mérgezéses tüneteket generál, aminek étvágytalanság, hányás, gyengeség lehetnek a jelei.

Tejtermékek

Erről is erősen megoszlik a kutyatartók véleménye, egy részük ad néha tejet, joghurtot a kutyusnak, másik részük károsnak tartja. Minden a kutyától függ. Ha érzékeny a tejben található laktózra, akkor kis mennyiségű tejtermék is hasmenést és görcsöket okozhat, főleg kölyökkorban. A laktózt nem tartalmazó, savanyított tejtermékek vagy a sajt már nem okoznak ilyen problémákat, de tegyük hozzá, hogy a természetben azért egy kutya igen ritkán eszik joghurtot, pláne cukrozott változatban.

Csirkecsont

A csont klasszikus kutyatáplálék, gazdag ásványi anyagokban, és segíthet a fogak ápolásában is. Túl nagy mennyiségben viszont már veszélyes székrekedést okozhat, ami sokszor orvosi kezelést igényel, úgyhogy jobb a csonttal csínján bánni. Főleg akkor, ha szilánkosan törő, csöves csontokról beszélünk, ezek felsérthetik a kutya száját, nyelőcsövét, gyomrát és a beleit is - épp ezért nem ajánlott például a nyúl- és csirkecsont.

Forrás: Thinkstock

Penészes ételmaradék

A csont mellett a kutyák gyakran kapnak ételmaradékot is, amivel egészen addig nincs gond, míg az nem lesz penészes. Akár súlyos hasmenés, ételmérgezés is kialakulhat a penészgombák által termelt toxinoktól, de az avas magvaktól is.

Avokádó és makadámdió

Nyilván nem szerepel a mindennapos étlapon, de ezután se adj a kutyának se avokádót vagy azzal készült ételt, se makadámdiót. Hiába tartja akár a kutya is ízletesnek a guacamolét, az avokádóban található persin nevű összetevő nagyobb mennyiségben mérgező hatással van rá. Az avokádó mellett néhány szem makadámdió is súlyos panaszokat okozhat: gyengeség, hányás, izomgörcs, hőemelkedés vagy gyors szívverés is felléphet – pláne akkor, ha csokival együtt kapja az állat. Abszolút tiltólistás finomság!

Nyers tészta

Ki ne látott volna már kutyát, aki ellopja az épp kelésben lévő nyers tésztát az asztalról? Amellett, hogy azt nem neki tettük oda, maga az állat is megszenvedheti a nyers tészta okozta panaszokat. Az élesztő ugyanis a kutya gyomrában is tovább dolgozik, és komoly puffadást, hasfájást okozhat. Ráadásul erjedés közben az élesztő alkoholt is termel, ami tovább ront a helyzeten.

Alkohol, kávé és tea

Az ennivalók mellett nem árt odafigyelni arra sem, hogy a kutya ne kapjon alkohol- és koffeintartalmú italokat még véletlenül sem. Az agyra és a májra ugyanolyan káros hatást gyakorol az alkohol, mint az ember esetében, csakhogy az ebeknek sokkal kisebb mennyiség is elég a részegséghez - annak minden kellemetlen tünetével együtt. A koffein még ennél is veszélyesebb, mert a koffeinmérgezésre nincs ellenszer. A nagy mennyiségű koffeint tartalmazó italok testsúlytól függően okozhatnak panaszokat, nyugtalanság, szívproblémák, görcsök léphetnek fel, és sajnos megtörténhet, hogy a folyamat visszafordíthatatlanná válik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.