Így lesz biztonságban az otthonod!

Forrás: Thinkstock -
ablak bejárati ajtó otthon térfigyelő kamera betörő biztonság riasztó lakás családi ház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Legnagyobb értékeinket sokszor egyszerűen csak a lakásunkban tartjuk, ezért nem mindegy, hogyan védjük őket. Manapság már nem elég kulcsra zárni az ajtót, ennél jóval több és modernebb eszközökre van szükség, ha meg szeretnénk óvni értékeinket az illetéktelen behatolóktól.

Az első lépés: egy jó bejárati ajtó

Legyen akár műanyagból, akár acélból a bejárati ajtó, a lényeg, hogy olyat válasszunk, ami legalább ötpontos biztonsági zárral rendelkezik. A legmodernebb darabok kiemelésgátló zárral is felszereltek. Ha üveges bejárati ajtót szeretnénk, választáskor figyeljünk arra, hogy ez a része edzett, biztonsági üvegből készüljön. Természetesen a tűzállóságra, a léghanggátlásra is nagy figyelmet kell fordítani, a megfelelő hőszigetelés kérdése pedig szintén alapvető. Ezen felül pedig az ajtónyitás módja is meghatározó lehet – a kulcs mellett ma már elektromos nyitású ajtók is kaphatók.

Forrás: Thinkstock

Fontos a helyes megvilágítás

A ház, lakás, illetve közvetlenül a bejárati ajtó helyes megvilágítása kulcsfontosságú akkor, ha megfelelő védelmet szeretnénk kialakítani az otthonunkban. Erre a célra legjobbak a mozgásérzékelős ledlámpák, amelyek nagy fényerővel bírnak és a különböző mozgásokat érzékelve adott pillanatban automatikusan felkapcsolódnak. A betörők egy jól kivilágított helyre kevesebb valószínűséggel próbálnak meg bejutni, mint egy árnyékos, sötét helyre.

Modern riasztórendszerek

Régebben az ablakokra, ajtókra szerelt rácsok voltak a védelem legfőbb eszközei. Mára ezt átvették a kültéri és beltéri kamerák, illetve riasztó rendszerek. Ezek közül is a leghatékonyabbak azok, amelyeket távfelügyeleti rendszerrel is összekötnek. Ez azért nagyon fontos, mert így egy riasztó nemcsak hangot ad ki, hanem egy központban is jelez, ahonnan értesítik a hatóságot. Sőt, sok esetben már okostelefonunkra is érkeznek figyelmeztető jelzések. Vezetékes és vezeték nélküli riasztórendszerek is kaphatók – előbbinél minden mozgás-, nyitás-, füstérzékelő és sziréna vezetékekkel csatlakozik a riasztórendszer központjához, míg utóbbit könnyebb beszerelni az otthonunkba, és könnyebben bővíthető is.

Forrás: Thinkstock

Térfigyelő kamerák

Egy saját telepítésű, digitális térfigyelő rendszer elkészítése meglehetősen egyszerű feladat, mindössze alapfokú számítógépes ismereteket igényel. A legtöbb ilyen bel- és kültéri térfigyelésre is alkalmas, két darab IP kamerából áll, és okostelefonon keresztül is vezérelhető. Ilyen rendszerek például a Foscam, a VueZone vagy a Logitech Alert 750i Master System. Aki többre vágyik, az forduljon profi biztonságtechnikai szolgáltatóhoz. Fontos, hogy olyan céget válasszunk, amely kamarai regisztrációval rendelkezik, és közvetlenül hajlandó együttműködni a biztosítónkkal. A biztosítók ugyanis gyakran csak akkor térítik meg teljesen a kárt, ha a védelmi rendszerünk megfelel a Magyar Biztosítók Szövetség (MABISZ) ajánlásainak.

Az ablakok védelmére

A modern építészet egyik legsokoldalúbb, legnépszerűbb anyaga az üveg, ami, mivel igen törékeny, így potenciális veszélyforrásnak minősül. Az ultraerős biztonsági és betörésvédelmi ablakfóliák a külső szemlélő számára láthatatlan módon megnövelik az üvegfelület védelmi képességét, ezzel megakadályozva az illetéktelenek behatolását. Földszinti ablakok védelméhez szinte elengedhetetlen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.