Gyerekek verik egymást félholtra legálisan – ketrecharc 18 év alatt

család sérülés küzdelem ketrecharc gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemrég három gyereket szállítottak súlyos sérüléssel kórházba - egyes hírek szerint szegény sorsú gyerekeket ketrecharcban versenyeztettek profi versenyzők ellen, ráadásul fejvédő nélkül. Korábban pedig egy 16 éves fiúnak a tüdeje szakadt le egy viadal alkalmával. A Life.hu utánajárt a gyerekek körében egyre népszerűbb ketrecharc-jelenségnek.

Egy 10-12 év körüli kislányt torkon rúgtak. Fuldoklott, ezért mentőt kellett hívni hozzá. Ők vették észre, hogy van egy fiú is, aki koponyasérülést szenvedett” – mondta felháborodva Tánczos Gábor, a Magyar MMA Prémium Liga főtitkára a napokban. A mindössze fél éve harcoló, 16 éves Czeilinger Dávidnak a tüdeje szakadt le. „Először azt hittem, hogy bordatörésem van, aztán kiderült, hogy nagyobb a gond. A fojtás során rosszul vettem levegőt és megrepedt, majd teljesen összeesett a bal tüdőm" - meséli Dávid. A meccs előtt semmit nem mondott a bíró arról, mit lehet és mit nem – folytatja a fiú. – Így azt sem igazán tudtuk, milyen szabályok szerint lehet küzdeni. Az ellenfelem térdmagasság helyett nyakig emelt, mielőtt levágott a földre.”

Forrás: Sebastian Montalvo Gray

Mi is az a ketrecharc?

A földharcot is megengedő úgynevezett kevert harcművészet, az MMA, vagy más néven ketrecharc széles skáláját engedélyezi a harcművészeteknek, a nyolc szögletű ketrecben például szabad ütni, rúgni, fojtani, feszíteni és dobni is. A full contact küzdelemben nem fogják vissza magukat a felek, teljes erejű ütéseket, rúgásokat alkalmaznak.

Egyre népszerűbb ez a sport a gyerekek körében világszerte

Az MMA-t, azaz ketrecharcot vagy pankrációt öt esztendős korban lehet elkezdeni, fejvédő nélkül, egy vékony kesztyűben. A sportág igen fiatal, ebben az évtizedben robbant be a köztudatba és megállíthatatlanul fejlődik. A kritikusok szerint barbár sportágról van szó, ami hatással lehet a gyerekek viselkedésére. Egy amerikai tréner szerint viszont nem arra biztatják a tanítványokat, hogy üssék le az ellenfelet, hanem hogy élvezzék a játékot.

Felföldi Szabolcs, az MMA Országos Szövetség elnöke szerint ez ugyanolyan küzdősport, mint a többi, semmivel sem veszélytelenebb. Azt is hozzátette, hogy a védőfelszerelések tekintetében is a szülőkre bízzák a döntést, nem kötelező ugyanis védősisakot használni – mindenki saját felelősségre lép be a ringbe.

A MOB Nem Olimpiai Tagozatának megbeszélésén több, az olimpián nem szereplő küzdősport szövetségének vezetője írt alá megállapodást a gyermekek védelmében: "Szeretnénk elérni, hogy megfelelő szabályrendszerek és védőfelszerelések legyenek. Olyan szintű felszerelések, amelyek maximálisan megvédik a gyerekeket az esetleges sérülésektől. Azt is kikötöttük, hogy 14 éves kor alatt ne lehessen úgynevezett full contact versenyeket szervezni" - mondta Lacza Ádám Illés, a kempósok elnöke. A Magyar Kempo Szövetség egyébként többször is ketreceket adott bérbe különböző versenyekre, de Lacza határozottan állította: fogalma sem volt arról, hogy ezeken a rendezvényeken kisgyerekek védőfelszerelés nélkül verekednek egymással. "Amint megtudtuk, hogy mi folyik a kötelek között, azonnal leállítottuk a ringek bérbe adását" - nyilatkozta az elnök.

Mit válthat ki egy gyerekből, ha a szülei ilyen sportra „kényszerítik”? Hogy éli meg a gyerek a vereséget/győzelmet? Milyen felnőtt válik belőle? Az a gyerek, aki ezt szeretné űzni, milyen a személyisége és milyen felnőtté válik? Mekkora a szülők felelőssége? Ezeket kérdeztük Majsai Lászlótól, a Life.hu pszichopedagógus szakértőjétől.

„Minden porcikám ellenzi ezt a dolgot! Nem látok benne sem testileg, sem lelkileg semmi olyan pozitív tartalmat, ami miatt elfogadhatnám! Mindig nagy veszélyt látok abban, ha a szülők a saját meg nem valósult vágyaikat, álmaikat (lehet az hegedülés, festészet, matekverseny) a gyermekeikkel akarják beteljesíttetni, megvalósíttatni. Ebben a korban még erősen él bennük a szüleik iránt érzett megfelelési kényszer, amikor a szeretetért, figyelemért olyan dolgokra is hajlandóak, amik nem feltétlenül okoznak számukra örömet. Ezzel szülőként nem szabad visszaélnünk. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyermekek, már 5-6 éves koruktól, sportoljanak. Testüknek, lelküknek, személyiségfejlődésüknek az egyik leghatékonyabb segédeszköze a rendszeres testedzés… Az örömforrásként jelentkező élmények, a mozgás adta jóllét! A versenyhelyzetekhez, a vereség és a győzelem megéléséhez, feldolgozásához, elviseléséhez is kell egyfajta mentális érettség! Ehhez a sporthoz elengedhetetlen az agresszivitás, a legyőzés vágya, a gátlások feloldásán, kikapcsolásán alapuló keménység. A lélek érésének ebben a szakaszában vésődnek be legintenzívebben azok a hatások, amelyekre a felnőtt lét viselkedésformái, stratégiái épülnek. Ha ekkor ilyen szerepet kap az agresszivitás, durvaság, a fájdalom okozása és eltűrése, annak komoly hatásai lehetnek a későbbiekben, nagyobb eséllyel élnek majd konfliktushelyzetben, kapcsolati problémákban ezzel az eszközzel! Azt, hogy milyen személyiségű felnőtt válik belőlük, azonban még sok minden befolyásolja majd (remélem!). Végső soron azt gondolom, hogy ebben a korban még az egészséges test és lélek kialakítását, a közösségi élmény megerősítését, a valahová, valakikhez tartozás érzésének megerősítését kell célként kitűznünk,amire nagyobb az esély a csapatsportokban,az igazi örömjátékokban, mint az ilyen jellegű küzdősportokban" - fűzi hozzá Majsai László pszichopedagógus.

/1406/Ketre2014628181536

Mit mond a törvény?

Ősszel kerülhet az Országgyűlés elé a sporttörvény módosítása, amely megtiltaná a 14 éven aluliak úgynevezett full contact küzdelmét, a javaslatot a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a sportért felelős államtitkársággal együtt terjeszti be - mondta Leyrer Richárd, a MOB alelnöke

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.