Károsak a gyerekekre a 3D-s filmek? A tudósok óvatosságra intenek

Forrás: Thinkstock -
film család szórakozás háromdimenziós mozi gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A háromdimenziós filmek a francia egészségügyi hivatal szerint károsíthatják a gyerekek látását.

Franciaország nemzeti egészségügyi, élelmiszer- és munkabiztonsági hivatala, a 3D-s filmek és játékok betiltására szólít fel a hat éven aluli gyermekek számára, a 13 éven aluliak esetében pedig a technológia minél ritkább használatát javasolja. A hivatal nemrég publikált tanulmányában azt állítja, hogy a 3D-s filmek és játékok a fejlődő vizuális rendszerre gyakorolt lehetséges negatív hatásai miatt be kellene tiltani a technológiát.

Forrás: Thinkstock

Nem eszik olyan forrón a kását

Egy amerikai szemész szakorvos szerint azonban nincs elegendő bizonyíték egy ilyen tilalom bevezetéséhez, mivel a 3D-s filmeket néző gyermekek és felnőttek esetében csupán rövidtávú diszkomfortérzést jegyeztek fel a szakirodalomban.

Így alakul ki a térlátás

Az emberi vizuális rendszer jelentős mértékű változáson esik át gyermekkorban. Többek között a mélységérzékelő agyi területek is változnak, amelyek összefüggésben állnak a 3D-s filmekkel. Ezek a változások tizenéves korig zajlanak, és a gyermek által megtapasztalt vizuális élmények befolyásolják a binokuláris „áramköröket”, amelyek a mélységérzékeléshez szükségesek. A professzor szerint ez arra utal, hogy továbbra is gondosan meg kell figyelni az új technológia kisgyermekekre gyakorolt hatásait.

A professzor elmondta, hogy a francia szakértőket minden bizonnyal a binokuláris látás két tulajdonsága, a vergencia és az akkomodáció aggasztja, amelyek 3D-s filmek nézésekor összeütközésbe kerülhetnek, és kellemetlenséget okozhatnak. A hétköznapi életben a szemünk az egyik tárgyról a másikra mozdul. Amikor a szem egy tárgyra fókuszál, a vergencia „akuttá” válik, és a néző nem kettő, hanem egyetlen tárgyat lát. Ahhoz, hogy a szemek egyetlen, éles képet láthassanak, úgy kell fókuszálniuk, hogy egy tiszta képet hozzanak létre a retinán, mialatt a kép úgy fókuszálódik, hogy mindkét szemben megváltozik a lencse hajlásszöge. Ezt nevezzük akkomodációnak.

Forrás: Thinkstock

Janka, 9 éves

Mi az anyukámmal többször voltunk már 3D-s moziban, és imádom! Olyan érzés, mintha minden ott történne előttem, mintha igaziak lennének a lehulló virágszirmok vagy a tündér csillogó varázsporja. Olyan, mintha én magam is a mesében lennék. Sokkal jobb, mint a sima mozi.

A homályosság miatt van minden?

Általában a binokuláris látás mindkét tulajdonsága működik egy tárgyon, amely egy bizonyos távolságra helyezkedik el a szemünktől, 3D-s filmek esetében azonban a kép a képernyő előtt vagy mögött jelenik meg. A távolság különbsége azt jelenti, hogy összeütközés alakulhat ki, amitől a kép néhány embernél homályosan jelenhet meg. Ez a homályosság egyesekben diszkomfortérzést vált ki.

Banks professzor szerint azonban a rendelkezésünkre álló bizonyítékok nem támasztják alá azt, hogy a 3D-s filmek nézésével kapcsolatos mellékhatások maradandó károsodást okoznának az emberi látásban, ezért a 3D-s filmek betiltása „feleslegesen szigorú” intézkedés lenne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.