Feleség vagy szexrabszolga?

Forrás: Thinkstock -
feleség szex családon belüli erőszak férj prostitució
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy jó feleség főz, mos, vasal, és persze kényezteti az urát. De hol a határa a házastársi kötelességek teljesítésének? 

Nemrégiben attól a 26 éves nőtől volt hangos a világsajtó, akit a férje legalább 300 alkalommal megkötözött és különböző pózokba beállítva fotózott és videózott az éjszaka leple alatt, miközben erről a nő mit sem tudott. Sarah Tetley a mai napig nem tudna férje aberrációjáról, ha egyik alkalommal nem arra ébredt volna, hogy szerelme titokban molesztálja őt. „Először csak azt hittem, rosszat álmodok” – mondta a kétségbeesett nő, aki az eset után rögtön gyanakodni kezdett, és férje távollétében átkutatta otthonuk rejtett zugait és rábukkant a mindent eláruló felvételekre.

Forrás: Thinkstock

Nemcsak Sarah az, aki hosszú évek múltán szembesült azzal: rosszul választott férjet magának. Számos nőben sokszor a házasságkötés után évtizedekkel tudatosul a kérdés: „Mégis, kihez mentem én férjhez?”

Szexuális erőszak házastársak között – igenis, létezik!

Ez az erőszakfajta ritkán fordul elő elszigetelten, gyakran kíséri testi erőszak vagy azzal való fenyegetőzés, pedig a házastárs elleni nemi erőszak 1997 óta bűncselekménynek számít. A házasságon belüli szexuális erőszak esetében a bántalmazó olyan szexuális tevékenységre kényszeríti az áldozatot, amit az nem akar, a szexszel fájdalmat okoz neki, vagy megalázza; megerőszakolja, intim testrészeit bántalmazza, vagy kényszeríti, hogy másokkal közösüljön. Szintén ide tartozik a reproduktív, vagyis a termékenységgel és fogamzással járó jogok korlátozása: a bántalmazó nem engedi, hogy az áldozat fogamzásgátlót használjon, amivel számos abortuszra vagy gyerekszülésre kényszerítheti.

Amikor keserű az édeshármas

A harmincöt éves Kata még mindig sírva idézi fel házasságának legszörnyűbb napjait. „Már négy éve voltunk házasok a férjemmel, amikor előállt azzal a kéréssel, hogy szívesen kipróbálná a szexet hármasban is, lehetőleg az egyik barátnőmmel. Először azt hittem, rosszul hallok és tudatosítottam benne, hogy erről szó sem lehet, sem barátnővel, sem mással. Ekkoriban kezdett egyre agresszívabb is lenni, volt úgy, hogy el-elcsattant egy-egy pofon, de természetesen utána mindig megbánta, amit tett és fogadkozott, hogy soha többé nem fordulhat ilyen elő. Én pedig hittem neki. Egyik nap sokáig kimaradt és amikor részegen hazatért egy másik nővel, már tudtam, hogy nincs menekvés. Kiabált velem, lökdösött és arra kényszerített, hogy vegyek részt a hármas szexben. Nem tudtam mit csinálni, rettegtem tőle és a haragjától. A mai napig érzem annak a másik nőnek a bűzét. Életem legrosszabb éjszakája volt. Ez után elváltam tőle és ugyan már évek óta nem vagyunk együtt, a mai napig rémálmaim vannak.

Forrás: Thinkstock

A hármas szex egy nagyon kényes műfaj, már ami a lelki hátteret illeti. Fontos, hogy egy kapcsolatban csakis akkor léphet be egy harmadik személy, amennyiben ezt mindkét fél egyöntetűen szeretné, és természetesen fontos az is, hogy előtte átbeszéljék a felek, kiből milyen érzéseket hozhat elő ez a nem mindennapi aktus. Amennyiben bármelyik félnek kétségei támadnak afelől, hogy ez jól sülhet el, nem szabad belevágni. Akarata ellenére kényszeríteni a másik felet pedig egyenesen bűncselekmény.

Gazdag Enikő pszichológus szerint

„A mai felgyorsult világban, ahol rengeteg új információ és inger ér minket nap mint nap, előfordulhat, hogy valaki így éli meg a változatosságot a szexuális életében vagy a szex ilyen módja újfajta kihívást jelent számára. Ezzel semmi baj nincs, ha az illető független, vagy olyan párkapcsolatban él, amibe ez belefér vagy elfogadott, akár még a párja is nyitott rá. Fontos, hogy az a személy, aki ebben részt vesz, tudja, hogy mit, miért tesz, mi a szerepe egy ilyen szerelmi légyottnak az életében, és utána lehetőleg megbánás nélkül legyen képes helyretenni ezt, vagy tovább folytatni. Vannak olyan nyitottan működő házasságok - tanácsadói tapasztalataim szerint - , ahol a harmadik féllel jóban van a házastárs. Annak mindig valamilyen mélyebb lelki oka lehet, hogy miért nem bántja őt a félrelépés, vagy ha bántja, akkor miért nem képes ezt kommunikálni. Egy egészséges és jól működő párkapcsolatban nincsen hely egy harmadik személynek, ha ez mégis felmerül, először érdemes a kapcsolatot megvizsgálni, hogy mit lehetne helyrehozni rajta.”

Halál szex közben - puszta véletlen vagy gyilkosság?

A napokban értesültünk arról, hogy egy középkorú asszony valószínűleg megfulladt orális szex közben. A mentőket a pár lakótelepi lakásához riasztották, de a nő életét már nem tudták megmenteni. A gondatlanságból elkövetett emberölés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a nő 60 éves élettársát gyanúsítottként hallgatták ki, aki szabadlábon védekezik. Jogász szakértő szerint az orvosszakértői vélemény döntheti el, hogy az élettársat terheli-e felelősség a haláleset miatt. Ebben az esetben a szex okozta egy nő halálát, ám az még továbbra is kérdés, hogy ez a heves intim együttlét kényszer vagy ajándék volt az elhunyt nő számára.

Nincs meg a pénz a gázszámlára? Majd az asszony az utcán megkeresi

2015 januárjában hallhattunk arról az esetről, amikor a 32 éves férj a feleségét kényszerítette, hogy terhes állapota ellenére lefeküdjön az általa szerzett kuncsaftokkal. Erőszakkal kényszerítette arra, hogy szexuális szolgáltatást áruljon az interneten. A fiatal nőnek éveken keresztül naponta több "randin" kellett részt vennie: "Volt, hogy egy nap nyolc vagy még ennél is több ismeretlen férfivel kellett ágyba bújnom. Ha nemet mondtam, a férjem csúnyán ellátta a bajom" - vallotta a 23 éves nő a rendőröknek. A feleséget kegyetlen férje még azután is dolgoztatta, hogy kiderült, a nő állapotos. "Miután kiderült, hogy gyermeket várok, felregisztrált egy oldalra, ahol olyan férfiak keresték alkalmi partnerüket, akiknek fantáziáját a terhes nők indították be." A 23 éves nőnek végül sikerült megszöknie férje és anyósa elől, és vallomása nyomán a rendőrség a személyi szabadság korlátozása és prostitúció miatt indított eljárást az anya–fia páros ellen. Jelenleg mindketten háziőrizetben várják a tárgyalást.

Forrás: Thinkstock

Itthon is számos olyan esetről hallottunk már, amikor a férj erőszakkal kényszerítette feleségét prostitúcióra. Legtöbbször az anyagi nehézségek miatt történnek meg ezek a bűncselekmények – a férj a felesége által hozott bevételből képes fenntartani a családot vagy kielégíteni alkoholfüggőségét vagy a szerencsejátékok iránt érzett olthatatlan vágyát. Legtöbbször a férj fizikailag is bántalmazza feleségét, akit erőszakkal vesz rá az idegen férfiakkal való aktusokra illetve a pszichikai terror különböző formáit használja arra, hogy „betörje” a nőt. Sajnos az esetek többségére csak hosszú évek után vagy soha nem derül fény, így az igazságszolgáltatásnak sincs könnyű dolga.

A pszichikai terror formái

Mint ahogyan a gyermekbántalmazásnak, a családon belüli erőszaknak is számos fajtája létezik, így például a házastársak közötti erőszak. A fizikai bántalmazáson túl előfordulhat, hogy évekig pszichikai terror alatt áll az egyik fél. Ennek egyik módja a folyamatos sértegetés és elutasítás. A sértegető és elutasító családtag célja a rombolás. Ő az, aki folyamatosan és fölényesen kritizál, válogatás nélkül, és bizony gyakran ok nélkül. A sértegető és elutasító magatartással azt üzeni: „méltatlan vagy hozzám, méltatlan vagy a szeretetemre”. Éppen ennyire lélekőrlő a fenyegetés is, ami a bántalmazás szándékának hangoztatása. Úgy is szokták nevezni: a gyűlölet kommunikációja. A fenyegető magatartás célja, hogy rettegésben tartsa a családtagot, hiszen átláthatatlan, meddig tart a fenyegető önkontrollja, akinek szavaiból és metakommunikációjából is ádáz gyűlölet sugárzik. A fenyegető, vádaskodó magatartású emberek gyakran vádolják áldozataikat jellemtelenséggel, gyengeelméjűséggel, tűrhetetlen magatartással. A pszichikai terror talán legáltalánosabb előfordulási módja a lekezelés és a mellőzés. A fölényes, lekezelő viselkedés, a gúnyolódás, a másik ember mellőzése, semmibe vétele arra irányul, hogy áldozata önértékelését zsugorítsa, énképét összetörje. Aki ellen a pszichológiai erőszaknak ezt a formáját alkalmazzák, annak folyamatosan kétségbe vonják a tudását, műveltségét, fizikai erejét, felkészültségét. Mivel segítséget szinte sosem vesz igénybe, hajlamossá válik arra, hogy feleslegesnek érezze magát, és beletörődjön, hogy mindenre alkalmatlan, és talán nem is érdemel jobb bánásmódot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.